Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2015-15

RK-02-2015-15.doc  RK-02-2015-15pr01.pdf  RK-02-2015-15pr02.doc  RK-02-2015-15pr02a.pdf  RK-02-2015-15pr02b.pdf  RK-02-2015-15pr02c.pdf
Číslo materiálu15
Číslo jednacíRK-02-2015-15
NázevStavební záměr Nemocnice Nové Město na Moravě - Rekonstrukce pavilonu dětského oddělení
Zpracoval O. Homola, J. Dvořáková
Předkládá P. Kolář, S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o záměr provést rekonstrukci a přístavbu budovy pavilonu dětského oddělení v areálu Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, (dále jen Nemocnice ).
Nemocnice využívá ke své činnosti rozsáhlý areál na ulici Žďárská na západním okraji města. Areál tvoří pozemky a budovy ve vlastnictví Kraje Vysočina a Nemocnice je má od kraje pronajaty. Jednou z budov je budova číslo 5 - pavilon dětského oddělení. Jedná se o třípodlažní budovu z cihelného zdiva postavenou v roce 1953 s pozdějšími dostavbami z konce 70-tých let. V budově je dětská neurologická ambulance, dětské odborné ambulance, ambulance ORL, lůžková část dětského oddělení a JIP dětského oddělení. Budova bezprostředně navazuje z jedné strany na zrekonstruovaný interní pavilon a z druhé strany na pavilon gynekologie. Vnitřní konstrukce, rozvody technických zařízení a instalací ani jiné součásti budovy nebyly od konce 70-tých let rekonstruovány či opravovány s výjimkou běžné údržby. Technický stav vnitřních částí budovy je velmi špatný nehledě na morální zastarání.
Rada kraje se stavem budovy zabývala a usnesením 0259/06/2014/RK rozhodla zařadit novou akci Nemocnice Nové Město na Moravě - rekonstrukce pavilonu dětského oddělení do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2014, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M4 - Investice ve zdravotnictví.
Na základě tohoto rozhodnutí OM zahájil investorskou přípravu akce. Byla objednána studie řešení u firmy ATELIER PENTA. V průběhu zpracování studie se s ohledem na požadavky legislativy (zejména vyhláška č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení) na minimální technické a věcné vybavení a potřebné kapacitní parametry prokázalo, že prostá rekonstrukce stávající budovy nevyhoví současným potřebám. Řešení bylo navrženo přístavbou budovy v jednom podlaží. Toto zjištění bylo podrobně projednáváno s vedením Nemocnice, primariátem (viz materiál
RK-02-2015-15 př. 1) a členy rady kraje. Výsledná studie je základem předkládaného stavebního záměru. Stavební záměr předpokládá kompletní rekonstrukci stávajícího objektu pavilonu dětského oddělení a jednopodlažní přístavbu lůžkové části v 2. NP. Pořízení projektové dokumentace je předpokládáno v roce 2015 a realizace stavebních prací je předpokládána v období 2016 - 2017.
Odhadované celkové rozpočtové náklady na realizaci stavebního záměru jsou ve výši cca 48,5 mil. Kč bez DPH (z toho přístavba cca 17 mil. Kč bez DPH). Podstatnou část investičních výdajů stavební části bude možné realizovat v režimu odpočtu DPH za předpokladu zdanitelného pronájmu uzavřeného mezi Krajem Vysočina a Nemocnicí. Finanční krytí je předpokládáno z vlastních zdrojů - rozpočet kraje s tím, že bude prověřována možnost využití vnějších zdrojů - programy úspory energií - zateplení obvodového pláště stávajícího pavilonu. Výdaje byly uplatněny do rozpočtového výhledu na roky 2015 - 2017. Schválený rozpočet kraje pro rok 2014 obsahuje finanční krytí na projektovou přípravu stavby.
Další výdaje ve výši cca 2,5 mil. Kč včetně DPH - obnova inventáře staršího 10-ti let v průběhu 3 let bude hrazena z vlastních zdrojů Nemocnice.
Návrh řešení OM a OZ předkládají radě kraje stavební záměr výše uvedené akce k projednání. Vlastní stavební záměr je obsahem materiálu RK-02-2015-15, př. 2.
Návrh usnesení předpokládá schválení předloženého stavebního záměru.
Schválení stavebního záměru je předpokladem pro zahájení projektových prací na základě zadávacího řízení na služby a následně zadávacího řízení na výběr zhotovitele stavby.
StanoviskaOdbor ekonomický: V případě, že bude radou kraje schválen stavební záměr akce Nemocnice Nové Město na Moravě - rekonstrukce pavilonu dětského oddělení, bude třeba finanční prostředky (cca 60 mil. Kč) nárokovat při sestavování rozpočtu kraje na jednotlivé roky po dobu realizace stavby. V období 2015 až 2017 se počítá na kapitole Nemovitý majetek s realizací dalších finančně náročných akcí v Nemocnici Jihlava, v Nemocnici Třebíč a v Nemocnici Havlíčkův Brod v celkové výši cca 810 mil. Kč.
Nemocnice Nové Město na Moravě nemá ke stavebnímu záměru připomínky, koncepce řešení byla s vedením nemocnice i primariátem projednána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr Nemocnice Nové Město na Moravě - Rekonstrukce pavilonu dětského oddělení dle materiálu RK-02-2015-15, př. 2.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor zdravotnictví
Termín 13. 1. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz