Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2014-19

RK-28-2014-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-28-2014-19
NázevSouhlas s podáním žádosti k přístrojové komisi Ministerstva zdravotnictví ČR
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuV současné době se v Kraji Vysočina nachází pouze 1 nukleární magnetická rezonance (dále jen NMR ), a to v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, což je nedostatečný počet. Dle dostupných oficiálních zdrojů získaných od Radiologické společnosti má Kraj Vysočina druhou nejhorší dostupnost NMR v rámci celorepublikového přehledu. Podle doporučení Radiologické společnosti je třeba síť rozšiřovat se zřetelem na homogenní pokrytí území ČR dle hustoty osídlení, přičemž cílová hustota sítě do roku 2016 je 1 NMR na 80 000 obyvatel.
NMR umožňuje dosáhnout v měkkých tkáních nesrovnatelně lepšího kontrastu v porovnání s CT modalitou, což umožní přesnější stanovení diagnózy. Samotná metoda je současně lepší variantou pro pacienty, kteří nejsou vystavovány ionizujícímu záření při provádění CT či RTG vyšetření. Dosud nebyly prokázány žádné škodlivé vedlejší účinky magnetické rezonance na lidský organizmus.
Vzhledem k vlastní spádové oblasti, vzájemné konkurenci sousedních poskytovatelů zdravotních služeb, vysoké odborné úrovni a technickému zázemí se Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace, rozhodly podat žádost o schválení nákupu přístrojového zdravotnického prostředku - NMR přístrojové komisi Ministerstva zdravotnictví ČR. Investiční náklady na pořízení tohoto přístrojového vybavení jsou ve výši cca 32 až
40 mil. Kč.
Dále rada kraje usnesením č. 1437/24/2014/RK vzala na vědomí projektový záměr PET centrum Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace. Cílem projektu je dobudování uceleného komplexu zobrazovacích metod, které zkvalitní a zrychlí především onkologickou diagnostiku ve vazbě na komplexní onkologické centrum Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace. V současné době jsou pacienti odesíláni na pracoviště PET/CT Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) v Brně, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Plzeň a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dostupnost PET/CT pro pacienty na Vysočině je výrazně nedostatečná. Součástí projektu je samotné pořízení hybridního skeneru PET/CT, jehož pořizovací cena je cca 68 mil. Kč.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví, vzhledem k omezené dostupnosti vyšetření na NMR a PET/CT v Kraji Vysočina, radě kraje navrhuje souhlasit s podáním žádosti Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, o schválení nákupu NMR a Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, o nákupu hybridního skeneru PET/CT přístrojové komisi Ministerstva zdravotnictví ČR.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s podáním žádosti Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace a Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, o schválení nákupu nukleární magnetické rezonance přístrojové komisi Ministerstva zdravotnictví ČR;
* s podáním žádosti Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, o schválení nákupu hybridního skeneru PET/CT přístrojové komisi Ministerstva zdravotnictví ČR.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelé Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 30. 9. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz