Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2014-19

RK-13-2014-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-13-2014-19
NázevAktualizace regionálního územního systému ekologické stability - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zpracování aktualizace vymezení regionálního územního systému ekologické stability.
Na základě kompetence vyplývající z § 77a odst. 6 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, krajský úřad vymezuje a hodnotí regionální systém ekologické stability mimo území národních parků, chráněných krajinných oblastí a ochranných pásem těchto zvláště chráněných území. Podkladem pro toto vymezení a hodnocení je autorizovanou osobou zpracovaná dokumentace regionálního územního systému ekologické stability (dále jen ÚSES ). Podle § 4 odst. 1 téhož zákona vymezení systému ekologické stability stanoví a jeho hodnocení provádějí orgány územního plánování a ochrany přírody.
Podle § 7 zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon, krajský úřad v přenesené působnosti pořizuje zásady územního rozvoje a zastupitelstvo kraje vydává v samostatné působnosti zásady územního rozvoje. V zásadách územního rozvoje se pak dle § 36 stavebního zákona vymezí plochy nebo koridory nadmístního významu a stanoví požadavky na jejich využití, tj. včetně vymezení územního systému ekologické stability (viz příloha 4 vyhlášky 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti).
Dokumentace vymezení regionálního ÚSES (obsahující vymezení nadregionálních a regionálních prvků ÚSES) je tedy mimo jiné nezbytným podkladem pro zpracování Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina (dále jen ZÚR ), zároveň slouží pro rozhodovací činnost orgánů ochrany přírody.
Při prvním zpracování ZÚR byly pro vymezení ÚSES zpracovatelem využity v té době dostupné podklady, jednalo se zejména o celorepublikový generel nadregionálních a regionálních ÚSES zpracované v Územně technickém podkladu regionálních a nadregionálních územních systémů ekologické stability České republiky viz http://www.uur.cz/default.asp?ID=904. Územně technický podklad (z roku 1995) je již zastaralý a je potřeba aktualizovaného dokumentu regionálních ÚSES. Aktualizovanou dokumentaci regionálního ÚSES pak orgán ochrany přírody předloží jako podklad pro aktualizaci ZÚR.
V současné době je očekávána revize nadregionálních ÚSES (kompetence Ministerstva životního prostředí, podrobnosti viz http://www.casopis.ochranaprirody.cz/zvlastni-cislo/aktualizace-vymezenych-skladebnych-casti-uses.html). Agentura ochrany přírody a krajiny ČR v Praze řeší aktualizaci vymezení skladebných částí ÚSES v části území CHKO Žďárské vrchy.
Návrh řešení Z popisu problému je zřejmé, že stávající vymezení regionálního ÚSES dle územně technického podkladu, které bylo implementováno do ZÚR, ani přes aktualizace v ZÚR, není dostačujícím podkladem a je nezbytné zpracovat jeho aktualizaci ve smyslu § 4 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Z výše uvedených důvodů odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje Radě Kraje Vysočina rozhodnout o zahájení prací na aktualizaci vymezení regionálního územního systému ekologické stability.
Prvním krokem bude zpracování zadání aktualizace regionálních ÚSES v Kraji Vysočina. Stávající metodiky řešící ÚSES jsou pro tento úkol nevyužitelné (řeší implementaci ÚSES do územních plánů nebo vymezení generelů bez ohledu na vlastnosti, které jsou potřeba zohlednit v ZÚR a proto jsou problémy se stávajícím vymezením regionálního ÚSES a jeho aplikací v územních plánech). Další problém, který je třeba vyřešit je, že vymezení regionálních ÚSES podle zákona o ochraně přírody je v kompetenci jak kraje, mimo území chráněných krajinných oblastí (CHKO), tak Správy CHKO Železné hory a Správy CHKO Žďárské vrchy. Vymezení ÚSES v ZÚR je pak pro celé území v kompetenci kraje. Předpokládáme, že zadávací dokumentace by se řešila zakázkou malého rozsahu do 200 tis. Kč (bez DPH).
Na základě takto zpracované zadávací dokumentace pak bude zpracována samotná dokumentace aktualizace regionálního ÚSES.
V případě vlastní dokumentace aktualizace regionálních ÚSES půjde rozsah zakázky odhadnout až podle zpracované zadávací dokumentace. Předpokládáme, že aktualizace regionálního ÚSES by byla zakázka malého rozsahu až podlimitní zakázka (náklad cca 2 mil. Kč).
V roce 2014 považujeme za reálné zpracovat zadávací dokumentaci a první dílčí části aktualizace regionálních ÚSES, dokončení díla lze očekávat až v následujícím roce. Proto navrhujeme rozpočtovou změnu jen v částečném rozsahu, náklady na dokončení aktualizace regionálního ÚSES by se pak řešily v návrhu rozpočtu na kapitole životní prostředí na rok 2015.
V rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2014 nejsou prostředky na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability alokovány na kapitole Životní prostředí, ale byly uplatňovány jako Další možné požadavky OŽP v roce 2014 viz str. 40 materiálu ZK 07-2013-22 př. 2. Rozpočet kraje 2014 - včetně komentáře.
StanoviskaOÚPSŘ nemá připomínek. S ohledem na zahájení prací na aktualizaci č. 2 ZÚR navrhujeme, aby materiálu ÚSES byl dokončen do 31. 12. 2016.

Odbor ekonomický: Ve schváleném Rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2014, v části Další možné požadavky OŽP v roce 2014 je uveden požadavek ve výši 2 000 tis. Kč na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability. K navýšení kapitoly Životní prostředí navrhujeme použít kapitolu Rezerva a rozvoj kraje, položku Strategické a koncepční materiály, jejíž aktuální stav činí 5 000 tis. Kč.

OddPKŽÚ nemá připomínky k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zahájit práce na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability;
ukládá
OŽPZ zajistit zpracování aktualizace regionálních ÚSES v Kraji Vysočina;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Životní prostředí, § 3799 Ostatní ekologické záležitosti o částku 1 250 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní záležitosti jinde nezařazené, položky Strategické a koncepční materiály o částku 1 250 tis. Kč na aktualizaci regionálního územního systému ekologické stability.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz