Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2014-06

RK-11-2014-06.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-11-2014-06
NázevPronájem majetku kraje v areálu Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Plotová, P. Dvořák
Předkládá S. Měrtlová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuRada kraje usnesením č. 1764/33/2013/RK dne 15. 10. 2013 vzala na vědomí záměr podnájmu a rekonstrukce nebytových prostor budovy občanské vybavenosti bez č. p. na pozemku par. č. st. 1336/1 v k.ú. Třebíč (bývalá kotelna) v areálu Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, (dále také nemocnice ) pro provozování celostní medicíny, doporučila řediteli nemocnice jednat o podrobných podmínkách podnájmu na dobu neurčitou, a uložila řediteli nemocnice, aby po ujasnění podrobných podmínek podnájmu a rekonstrukce části budovy na p. č. 1336/1 v k.ú. a obci Třebíč (bývalé kotelny) požádal radu kraje o souhlas s realizací tohoto záměru a uzavřením smlouvy o podnájmu.
V průběhu jednání o podrobných podmínkách užívání bývalé kotelny se společností Medicína prevence a zdraví s.r.o. (dále také společnost ) vyšlo najevo, že nezbytným předpokladem užívání části kotelny by bylo provedení stavebních úprav, jejichž náklady byly orientačně předběžně vyčísleny na 20 mil. Kč. Pozemek se stavbou bývalé kotelny je ve vlastnictví kraje a nemocnice ho užívání na základě nájemní smlouvy; nemocnice využívá jeho část pro stravovací provoz, ostatní části nejsou využívány.
Návrh řešení Podmínky užívání bývalé kotelny třetím subjektem (včetně podmínek případné smlouvy) byly posouzeny odborem zdravotnictví a odborem majetkovým. Při přípravě smluvních podmínek bylo zjištěno, že záměr je spojen s určitými riziky: stavebními úpravami kotelny by byla zasažena důležitá část areálu nemocnice a byla by spojena s přeložením sítí, mohla by být komplikována plánovaná výstavba pavilonu chirurgických oborů (PCHO) v areálu nemocnice, stavební úpravy by bylo nezbytné časově omezit, přičemž k dodržení časového limitu existují pouze omezené donucovací možnosti, nelze zcela vyloučit vznik nároku na finanční vypořádání při zhodnocení nemovitostí stavebními úpravami apod.
Pro nemocnici je do budoucna využitelná pouze ta část budovy na pozemku par.č. st. 1336/1 v k.ú. Třebíč, která slouží stravovacímu provozu nemocnice. Zbytek budovy je pro činnost nemocnice nepotřebný, lze proto uvažovat o jeho odstranění. Odstranění části budovy se jeví jako nejvhodnější řešení. Jedná se o nevyužívanou část budovy ve velmi špatném stevbně technickém stavu jejíž opravy a udržování je neekonomické. V souvislosti s plánovanou výstavbou PCHO by bylo vhodné uvolnit značně stavebně zahuštěný prostor uvnitř areálu a místo využít například pro zeleň nebo částečně parkování. V pozemku navíc budou trvale umístěny některé podzemní inženýrské sítě pro PCHO i další budovy v areálu nemocnice.
Odbor zdravotnictví a odbor majetkový proto navrhují, aby rada kraje:
- rozhodla ukončit projednávání záměru podnájmu části budovy občanské vybavenosti bez č. p. postavené na pozemku par. č. st. 1336/1 v k.ú. Třebíč (bývalá kotelna),
- uložila krajskému úřadu zahrnout demolici části budovy občasné vybavenosti bez č.p. postavené na pozemku par. č. st. 1336/1 v k.ú. a obci Třebíč (bývalá kotelna) do Stavebního záměru akce Nemocnice Třebíč -Pavilon chirurgických oborů
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
ukončit projednávání záměru podnájmu části budovy občanské vybavenosti bez č. p. postavené na pozemku par. č. st. 1336/1 v k.ú. a obci Třebíč (bývalá kotelna), dle usnesení č. 1764/33/2013/RK ze dne 15. 10. 2013;
ukládá
krajskému úřadu zahrnout demolici části budovy občasné vybavenosti bez č.p. postavené na pozemku par. č. st. 1336/1 v k.ú. a obci Třebíč (bývalá kotelna) do Stavebního záměru akce Nemocnice Třebíč - Pavilon chirurgických oborů.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor majetkový, ředitel Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz