Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2014-67

RK-09-2014-67.doc
Číslo materiálu67
Číslo jednacíRK-09-2014-67
NázevZajištění slavnostního složení státoobčanského slibu a předání Listiny o udělení státního občanství České republiky
Zpracoval E. Houfová
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuS účinností od 1. 1. 2014 stanoví zákon č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů (zákon o státním občanství České republiky), žadatelům o udělení státního občanství České republiky povinnost složení státoobčanského slibu před ředitelem krajského úřadu. Dochází tak ke zjednodušení a zkrácení procesu udělení státního občanství České republiky, protože záležitosti související s udělením státního občanství České republiky budou vyřizovat pouze dva správní orgány (ministerstvo a krajský úřad). Nově je stanoveno, že slib se skládá veřejně a slavnostním způsobem.
Ustanovení § 27 výše citovaného právního předpisu stanoví:
1) Státní občanství České republiky se nabývá dnem složení státoobčanského slibu, popřípadě dnem nabytí právní moci rozhodnutí o prominutí složení státoobčanského slibu, nebo dnem převzetí listiny o udělení státního občanství České republiky dítěti mladšímu 15 let jeho zákonným zástupcem.
(2) Státoobčanský slib zní: Slibuji na svou čest věrnost České republice. Slibuji, že budu dodržovat její Ústavu a ostatní zákony České republiky.
(3) Státoobčanský slib skládá žadatel, který dosáhl věku 15 let.
(4) Státoobčanský slib se skládá veřejně a slavnostním způsobem před ředitelem krajského úřadu, nebo před jím pověřenou osobou.
(5) Žadatel může složit státoobčanský slib nejpozději do 12 měsíců ode dne, kdy mu byla výzva ke složení státoobčanského slibu doručena. Pokud státoobčanský slib v této lhůtě nesloží, ministerstvo usnesením řízení zastaví a rozhodnutí o udělení státního občanství České republiky zruší.
(6) Ministerstvo může složení státoobčanského slibu z důvodů hodných zvláštního zřetele prominout.
Návrh řešení S účinností od 7. 5. 2014 bude složení státoobčanského slibu probíhat v prostorách sídla Kraje Vysočina. K tomu účelu budou rezervovány zasedací místnosti, a to zpravidla první středu v měsíci od 9:00 hod. do 14:00 hod. Podle aktuálního počtu žadatelů o udělení státního občanství bude slib probíhat většinou v sále zastupitelstva kraje nebo v zasedací místnosti rady kraje.
Slavnostního udělení státního občanství České republiky se za úřad zúčastní ředitel krajského úřadu nebo jím pověřený zástupce, vedoucí odboru sekretariátu hejtmana, vedoucí oddělení ostatních správních činností a matrikářky krajského úřadu.
Na slavnostní udělení státního občanství ČR se mohou pozvaní žadatelé dostavit v doprovodu své rodiny nebo jiných blízkých osob.
Novým občanům České republiky bude předávána Listina o udělení státního občanství České republiky v textilních deskách s označením České republiky a Kraje Vysočina (textovou formou) s vloženou fotografií, zachycující okamžik skládání státoobčanského slibu do rukou ředitele úřadu.
Ředitel úřadu pověřil agendou skládání státoobčanského slibu a předáváním listiny také svého prvního zástupce a ředitele sekce pro službu veřejnosti Ing. Miroslava Březinu, v případě potřeby je možné pověření rozšířit na další osobu z řad zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu.
Novým občanům České republiky bude na připomínku slavnostního udělení státního občanství předávána publikace Vysočina do kapsy autora Vladimíra Kunce.
Radě Kraje Vysočina je materiál předkládán jednak pro informaci, jednak z důvodu potřeby schválení jednorázového pořízení propagačních předmětů pro výše uvedený účel nad rámec limitů stanovených Směrnicí pro nakládání s propagačními předměty. Pořízení propagačních předmětů dle materiálu RK-09-2014-67 bude hrazeno z prostředků kapitoly Krajský úřad ve výši 40 000 Kč. Oprávněnou osobou k použití propagačních předmětů k výše uvedenému účelu je ředitel krajského úřadu. Dosavadní čerpání prostředků rozpočtovaných na kapitole Krajský úřad prozatím umožňuje pokrytí těchto předpokládaných výdajů z uvedené kapitoly bez nutnosti posilovat ji rozpočtovou změnou. Pokud by se taková potřeba vyskytla v závěru letošního roku nebo pokud by silně narostl počet osob, jimž bude uděleno státní občanství, oproti našim nynějším předpokladům (tento scénář nelze vyloučit), požádá předkladatel o schválení rozpočtové změny podle aktuální potřeby
StanoviskaStanovisko odboru sekretariátu hejtmana: Odbor sekretariátu hejtmana nemá k navrhovanému řešení připomínky.
Oddělení hospodářské správy souhlasí s návrhem řešení.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o zajištění slavnostního složení státoobčanského slibu a předání Listiny o udělení státního občanství České republiky;
schvaluje
pořízení propagačních předmětů dle materiálu RK-09-2014-67.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu, odbor sekretariátu hejtmana, oddělení ostatních správních činností
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz