Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2014-64

RK-09-2014-64.doc  RK-09-2014-64pr01.pdf
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-09-2014-64
NázevPodání projektové žádosti Optimalizace plánování a financování sociálních služeb v Kraji Vysočina
Zpracoval J. Bína, E. Volavková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina zpracoval projekt s názvem Optimalizace plánování a financování sociálních služeb v Kraji Vysočina do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, výzva č. A9, Výzva pro předkládání IP 3. 1 - Pro kraje, mimo hlavního města Prahy.
Cílem projektu je v Kraji Vysočina vytvořit systém efektivně fungujících sociálních služeb. Specifickým cílem je vytvořit v kraji transparentní prostředí v sociálních službách a to jak z pohledu poskytovatelů, tak především občanů, kteří sociální služby potřebují se zohledněním aktuálně platných předpisů, vyhlášek a zákonů pro sociální služby a jejich financování. Cílem projektu je také vytvoření dlouhodobé strategie a Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v kraji a vytvoření řídících a kontrolních mechanismů pro jejich sledování, vyhodnocování a další rozpad na úroveň komunitních plánů. Strategie a střednědobý plán rozvoje sociálních služeb budou vytvořeny na základě zmapování skutečné potřeby sociálních služeb. Dalším cílem projektu je vytvoření informačního portálu, sdružujícího veškeré informace o sociálních službách na straně nabídky i poptávky tak, aby na základě takto aktuálních dat bylo možné plán vyhodnocovat a případně upravovat. V rámci projektu také vznikne metodika síťování sociálních služeb.
Vlastní realizaci projektu stejně jako ostatní aktivity na úseku plánování rozvoje sociálních služeb navrhujeme koordinovat s odborem zdravotnictví tak, aby bylo možné podchytit potřebu součinností a návaznosti obou odvětví a předejít i případům neefektivního překrývání činností.
K personálnímu zabezpečení jsou v projektu zahrnuty dvě pracovní pozice (2,0 pracovního úvazku), ale značná část odborných aktivit bude zabezpečena dodavateli.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila OSV předložení projektové žádosti Optimalizace plánování a financování sociálních služeb v Kraji Vysočina . Základní teze projektu jsou obsaženy v materiálu RK-09-2014-64, př. 1. Projekt je stěžejní pro udržitelné nastavení financování sociálních služeb pro budoucnost a napomůže kraji přizpůsobit se novým podmínkám přechodu financování z MPSV na kraje.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře: Projektová kancelář s projektovým záměrem po obsahové stránce souhlasí. Realizaci projektového záměru považuje za velmi účelnou. Protože se však předpokládá značný objem vynaložených veřejných prostředků, žádá Odbor sociálních věcí jako předkladatele o podrobnější kalkulaci nákladů na projekt se zdůvodněním, a to nejpozději před projednáním materiálu v RK.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektové žádosti Optimalizace plánování a financování sociálních služeb v Kraji Vysočina dle materiálu RK-09-2014-64, př. 1, a to v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost k výzvě č. A9.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 30. 6. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz