Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2014-29

RK-09-2014-29.doc  RK-09-2014-29pr01.pdf  RK-09-2014-29pr02.pdf
Číslo materiálu29
Číslo jednacíRK-09-2014-29
NázevGeriatrická péče v nemocnicích zřizovaných Krajem Vysočina
Zpracoval D. Talpa
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNa Kraj Vysočina se prostřednictvím Petice za zřízení samostatného oddělení gerontologie - geriatrie při Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, (dále také Petice ) obrátila Rada seniorů Kraje Vysočina spolu s Radou seniorů města Jihlavy. Text petice je obsažen v materiálu RK-09-2014-29, př. 1. Obsahem Petice je návrh a požadavek na zřízení a zavedení komplexního zdravotnického oddělení, oboru klinické gerontologie - geriatrie v uvedené nemocnici kraje. Další komunikace mezi petenty a krajem je obsažena v materiálu RK-09-2014-29, př. 2.
Geriatrická péče může být poskytována formou ambulantní péče (ambulance geriatrických specialistů) a formou lůžkové péče; u lůžkové péče se však jedná pouze o tzv. akutní lůžkovou péči. Další lůžková péče poskytovaná geriatrickým pacientům je poskytována formou následné péče nebo dlouhodobé péče; v takovém případě se však již nejedná o specializovanou geriatrickou lůžkovou péči.
Geriatrická ambulantní péče je v nemocnicích zřizovaných krajem poskytována pouze v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, a to v následujících ordinačních hodinách geriatrické ambulance: pondělí od 10:00 do 12:00 hod a od 13:00 do 16:00 hod., úterý, čtvrtek, pátek od 10:00 do 12:00 hod. Celkem je v Kraji Vysočina registrováno 6 poskytovatelů, kteří mohou poskytovat ambulantní péči v oboru geriatrie. Ambulance geriatrie v Nemocnici Jihlava, příspěvkové organizaci, je jedním z nich.
Geriatrická lůžková (akutní) péče není v nemocnicích zřizovaných krajem zřízena a geriatričtí pacienti jsou ošetřováni na různých odděleních nemocnic (akutní, následné i dlouhodobé péče), zejména odděleních tzv. interních oborů (záleží na převažující diagnóze a stavu pacienta).
Odbor zdravotnictví požádal všechny nemocnice zřizované Krajem Vysočina o zaslání komplexních informací týkajících se možnosti případného geriatrické lůžkové péče v jednotlivých nemocnicích, a to zejména s ohledem na potřebné věcné a personální vybavení nemocnic.

Geriatrická péče musí být zajištěna lékaři se specializovanou způsobilostí v oboru geriatrie a dále musí být tato péče poskytována v prostorách a s vybavením, které splňují požadavky vyhlášky o věcném a technickém vybavení. V současné době žádná nemocnice nedisponuje dostatečným počtem lékařů se specializací v oboru geriatrie. Lékařů s touto specializací je celkově nedostatek v rámci celé České republiky.

Dalším specifikem geriatrické akutní lůžkové péče je způsob jejího hrazení. Geriatričtí pacienti jsou hrazeni na základě svých hlavních diagnóz (tzv. IR-DRG systém) s případným stupněm odpovídajícím dalším komplikacím zdravotního stavu konkrétního pacienta (resp. tzv. komorbidity; stupně 1 až 3). Obdobným způsobem jsou hrazeni také jiní pacienti na akutních lůžkách (negeriatrických oddělení). Geriatrie je tedy označena jako multioborová péče, nicméně způsob její úhrady i tak odpovídá hlavní diagnóze pacienta a případ od případu se může lišit.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje vzít na vědomí tento materiál a uložit odboru zdravotnictví vypracovat analýzu stavu a potřeby zřízení geriatrické lůžkové péče v Kraji Vysočina. Tato analýza by byla jedním z podkladů nového Strategického plánu rozvoje zdravotnictví Kraje Vysočina.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informace o geriatrické péči v Kraji Vysočina dle materiálu RK-09-2014-29;
ukládá
odboru zdravotnictví předložit radě kraje analýzu stavu a potřeby zřízení geriatrické lůžkové péče v Kraji Vysočina, a to ve lhůtě do 30. 11. 2014.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 30. 11. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz