Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-08-2014-27

RK-08-2014-27.doc  RK-08-2014-27pr01.doc  RK-08-2014-27pr02.doc
Číslo materiálu27
Číslo jednacíRK-08-2014-27
NázevZměna zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Plotová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problému1) Kraj Vysočina je zřizovatelem dvou příspěvkových organizací, které zajišťují péči o ohrožené děti, a to Dětské centrum Jihlava, příspěvkovou organizaci, a Dětský domov Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace, (dále také Dětský domov ). Dětský domov je zřízen za účelem poskytování komplexní péče dětem od narození do věku 3 let, jejichž duševní a tělesný vývoj je ohrožen nebo narušen z důvodů zdravotních nebo sociálních a jimž nelze zajistit řádnou péči v rodinném prostředí; ze zdravotních nebo sociálních důvodů může poskytovat uvedenou péči i starším dětem. Dětský domov dále poskytuje akutní a neodkladnou péči ohroženým dětem.
Od 1. června 2013 se významnou činností Dětského domova stalo uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče a pomoc a poradenství při výkonu pěstounské péče. Uvedená činnost byla krokem k transformaci Dětského centra (rozšíření poskytovaných služeb) v návaznosti na novelizaci zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, zákonem č. 401/2012 Sb. účinným od 1. 1. 2013. Účelem novelizace zákona o sociálně právní ochraně dětí je mj. snížení počtu dětí žijících v ústavní péči, rozvoj komunitních služeb rodinného typu a pěstounské péče, za účelem vyloučení umisťování dětí do ústavů.
V souvislosti s probíhající transformací péče o ohrožené děti, která se odvíjí od výše uvedených předpisů, požádal Dětský domov o změnu svého názvu, a to z následujících důvodů:
a) stávající název plně nevystihuje obsah služeb zajišťovaných touto organizací:
1. dětský domov jako pobytové zařízení pro ústavní péči (zdravotnické zařízení),
2. zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc - pobytové zařízení (tj. krizová lůžka pro děti od 0-18 let s upřednostněním sourozenecký skupiny),
3. podpora pěstounské péče - uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče, pomoc a poradenství v pěstounské péči (terénní služba).
b) název dětský domov je spíše stigmatizující (např. mediální útoky na ústavní péči a z toho vyplývající obavy rodin i dětí ke spolupráci) a nevystihuje obsah odborných a kvalifikovaných služeb, které je organizace schopna rodinám i dětem nabídnout a poskytnout. Dosavadní zkušenosti zaměstnanců Dětského centra svědčí o tom, že pěstounské rodiny preferují spíše než služby dětského domova služby neziskového sektoru a Dětský domov jako pobytové zařízení i jako zařízení napojené na odborné pracovníky ztrácí v současné době díky názvu na důvěře a prestiži.
Dětský domov navrhuje v materiálu RK-08-2014-27, př. 1 následující varianty změny názvu, ve kterém by byly obsaženy všechny tři hlavní poskytované služby:
- TROJLÍSTEK - centrum pro ohrožené děti a rodinu Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace ,
- Trojlístek - centrum pro ohrožené děti, příspěvková organizace ,
- Dětské centrum Trojlístek Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace .

2) Podle stávající Zřizovací listiny Dětského domova má zřizovatel vyhrazeno právo vydávat organizační řád této organizace. Rada kraje usnesením č. 1971/37/2013/RK souhlasila se změnou uvedeného nastavení a uložila krajskému úřadu zapracovat uvedenou změnu do příslušných dokumentů a předložit je radě kraje ke schválení. - Splnění usnesení rady kraje ohledně změny vydávání organizačních řádů vyžaduje změnu zřizovacích listin, které dosud vydání organizačních řádů vyhrazují zřizovateli.

3) Stávající Zřizovací listina Dětského domova upravuje v čl. VI. Vymezení majetku zřizovatele a v čl. VII. Vymezení majetkových práv. Vymezení majetku a majetkových práv musí zajistit, aby byl veškerý majetek (vlastněný organizací nebo jí svěřený zřizovatelem) evidován. S výše uvedenými změnami zřizovací listiny lze spojit také upřesnění způsobu jednání zástupce ředitele Dětského domova.
Návrh řešení Změna názvu Dětského domov Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace, by přispěla k vytvoření lepších podmínek pro činnost této organizace, která mj. zajišťuje péči o sourozenecké skupiny a daří se mu navazovat spolupráci s pěstounskými rodinami z jeho okolí. Uvedené aktivity jsou přitom v souladu se změnami v péči o ohrožené děti, jejichž cílem rozvoj komunitních služeb rodinného typu a pěstounské péče a současně snížení počtu dětí v ústavní péči.
Odbor zdravotnictví proto navrhuje změnu názvu organizace na Trojlístek - centrum pro děti a rodinu Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace .
V návaznosti na rozhodnutí rady kraje ohledně změny vydávání organizačních řádů je součástí předloženého dodatku Zřizovací listiny Dětského domova změna, kterou se pravomoc vydávání organizačních řádů vrací řediteli organizace.
S ohledem na úpravu vymezení majetku a majetkových práv Dětského domova je součástí předloženého Dodatku Zřizovací listiny Dětského domova změna ustanovení čl. VI a VII. V souvislosti s úpravami zřizovací listiny bylo do předloženého dodatku zapracováno také upřesnění způsobu jednání zástupce ředitele za organizaci.
Odbor zdravotnictví na základě výše uvedeného navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. xx Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace.
Veškeré změny zřizovací listiny jsou v souladu s požadavky ustanovení § 27 odst. 2 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů. Schválení dodatků zřizovací listiny je vyhrazeno zastupitelstvu kraje, a to podle ustanovení § 35 odst. 2 písm. k) krajského zřízení.
StanoviskaOdbor majetkový s návrhem usnesení souhlasí.
Odbor sociálních věcí s návrhem usnesení souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. xx Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-08-2014-27, př. 2.
Odpovědnost odbor zdravotnictví
Termín 30. 4. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz