Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2014-61

RK-02-2014-61.doc  RK-02-2014-61pr01.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-02-2014-61
NázevJakostní model povodí Jihlavy nad VD Dalešice
Zpracoval J. Mikyna
Předkládá Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuZástupci Kraje Vysočina dne 14. 11. 2013 převzali od společnosti ČEZ, a.s. studii Jakostní model povodí Jihlavy nad VD Dalešice . Jakostní model je svého druhu prvním dokumentem, který komplexně mapuje aktuální stav povrchových vod v povodí vodního díla (VD) Dalešice, identifikuje zdroje znečištění povrchových vod, analyzuje jejich vliv a zároveň navrhuje možná opatření vedoucí ke zlepšení kvality vody včetně finanční náročnosti těchto opatření.
Kraj Vysočina nyní studii mimo jiné využije i jako klíčový podklad pro jednání s příslušnými ústředními orgány s cílem přesvědčit je o nutnosti změny alokace finančních podpor směřovaných do čištění odpadních vod v obcích a do zemědělství s cílem zlepšení kvality povrchových vod.
Ze studie vyplývá, že největším problémem povodí řeky Jihlavy nad VD Dalešice, do kterého spadá 161 obcí a jejich místních částí, v nichž žije téměř 150 tisíc obyvatel, je nadprodukce zejména dusíku, fosforu a organického znečištění zhoršující kvalitu povrchové vody prakticky v celém povodí. Z podrobného šetření, které předcházelo sestavení modelu, vyplývá, že je nutné do budoucna změnit chování agrárního sektoru, měst a obcí, ale také domácností. Z modelu rovněž vyplývá, že převážná část znečištění povrchových vod fosforem (cca 75 %) pochází z bodových zdrojů tj. obcí, naopak převážná část znečištění těchto vod dusíkem (více než 70 %) pochází z plošných zdrojů tj. zemědělství.
Opatření navržená u bodových zdrojů znečištění se týkají především řešení odvádění a čištění odpadních vod v obcích: výstavby a rekonstrukcí kanalizací a čistíren odpadních vod (ČOV), technologických opatření na stávajících ČOV se zaměřením na odstraňování fosforu, omezení vypouštění nečištěných odpadních vod z kanalizací přímo do vodních toků, změn v chování obyvatelstva.
Opatření navržená u plošných zdrojů znečištění se proto týkají zejména změn v agrární politice: změn v dotační politice státu (podpora protierozních způsobů hospodaření na ohrožených lokalitách), pozemkových úprav a pozitivní motivace k těmto krokům. Cestou ke zlepšení jsou v tomto případě např. omezení nebo vyloučení pěstování širokořádkových rostlin na vybraných pozemcích a využívání půdoochranných technologií.
Návrh řešení Z navržených scénářů vedoucích ke zlepšení kvality povrchové vody v povodí (snížení znečištění těchto vod fosforem a dusíkem) se nabízí jako nejvhodnější kombinace několika scénářů řešících bodové i plošné zdroje znečištění: výstavba nových ČOV a zlepšení účinnosti u vybraných stávajících ČOV, dostavba kanalizačních systémů, zatravnění vybraných infiltračních oblastí s průběžně vedenou osvětou a pozitivní motivací celé společnosti, vyvíjení intenzivního tlaku na ústřední orgány, který by se týkal jak poskytování evropských dotací i dotací ze státního rozpočtu, tak změn právních předpisů, vyjednání podmínek, za kterých lze aktivity vedoucí k zachování udržitelného životního prostředí podpořit.
Připravují se podklady pro komunikaci problematiky pod mottem O čem se nemluví, o tom se neví , je plánována tematická konference i semináře pro znečišťovatele v povodí.
Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství navrhuje radě kraje vzít na vědomí výše uvedenou studii a doporučení a návrhy v ní uvedené (CD je přílohou č. 1 tohoto materiálu) a uložit gesčnímu radnímu pro oblast lesního, vodního hospodářství a zemědělství a oblast životního prostředí zajistit přípravu vhodných opatření vedoucích ke zlepšení jakosti povrchové vody v řece Jihlavě a jejím povodí nad VD Dalešice. Za účelem přípravy uvedených opatření se předpokládá vytvoření pracovní skupiny Za čistou řeku Jihlavu .
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
studii Jakostní model povodí Jihlavy nad vodním dílem Dalešice dle materiálu
RK-02-2014-61, př. 1;
ukládá
gesčnímu radnímu zajistit přípravu vhodných opatření vedoucích ke zlepšení jakosti povrchové vody v řece Jihlavě a jejím povodí nad VD Dalešice.
Odpovědnost Z. Chlád, odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz