Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2014-59

RK-02-2014-59.doc  RK-02-2014-59pr01.doc  RK-02-2014-59pr02.doc
Číslo materiálu59
Číslo jednacíRK-02-2014-59
NázevFOND VYSOČINY - grantový program Čistá voda 2014
Zpracoval R. Zvolánek
Předkládá Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu Čistá voda 2014 na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi určeného pro obce nebo svazky obcí s maximální podporou 500 000 Kč na jeden projekt.
Grantový program Čistá voda 2014 zahrnuje tři podprogramy. Cílem podprogramu A - Zásobování pitnou vodou je zvýšit podíl obyvatel zásobovaných pitnou vodou z veřejných vodovodů včetně umožnění dostupnosti kvalitní pitné vody a podpořit obnovu zastaralých a funkčně nevyhovujících systémů zásobování pitnou vodou a její úpravy. Cílem podprogramu B - Odvádění a čištění odpadních vod je zvýšení podílu čištěných odpadních vod a zefektivnění procesu čištění včetně obnovy nevyhovujících kanalizačních systémů za účelem zlepšení kvality povrchových nebo podzemních vod. Cílem podprogramu C - Ochrana před povodněmi je zvýšení úrovně ochrany před povodněmi v obcích.
Návrh řešení Odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina připravil k vyhlášení grantový program Čistá voda 2014 v objemu 4 000 000 Kč na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi a navrhuje vyhlásit tento grantový program podle přílohy č. 1 tohoto materiálu.
Grantový program pomáhá zajistit v rámci podprogramů A a B základní občanskou vybavenost v obcích na území kraje, v rámci podprogramu B zlepšení životního prostředí zejména zlepšení jakosti podzemních a povrchových vod a v rámci podprogramu C zvýšení ochrany obyvatel a jejich majetku před povodněmi. O tento grantový program žadatelé projevují každoročně velký zájem, i když v posledních letech mírně klesající. V roce 2014 bude probíhat již 13. rokem, což dokazuje jeho správné zaměření.
Oproti grantovému programu Čistá voda 2013 je v grantovém programu Čistá voda 2014 snížen minimální podíl příjemce dotace ze 40 % na 30 % z důvodu zvýšení možného zájmu dalších žadatelů o tento grantový program proto, aby byly připraveny další projekty pro programové období 2014 - 2020. Další změnou je rozšíření okruhu žadatelů o obchodní společnosti vlastněné z více než 50 % majetku obcemi, které jsou vlastníkem vodohospodářské infrastruktury, a to na základě doporučení řídícího výboru grantového programu Čistá voda 2013 . V rámci tohoto grantového programu bude příjemcům, kteří mohou být příjemci veřejné podpory ve smyslu čl. 107 a násl. Smlouvy o fungování Evropské unie, poskytována pouze podpora malého rozsahu (de minimis) a to z důvodu zpřísňujících se předpisů Evropské unie v oblasti vodohospodářské infrastruktury.
Výstupy (studie a projektové dokumentace zejména pro územní nebo stavební řízení) spolufinancované tímto grantovým programem slouží jako nutný podklad pro žádosti o finanční prostředky ze státního rozpočtu, strukturálních fondů Evropské unie nebo jiných fondů, které tyto studie nebo projektové dokumentace přímo nepodporují. Vyvolané investice v Kraji Vysočina na samotné realizace staveb vodních děl činí každoročně stovky milionů korun. Realizace studií a projektových dokumentací i následná realizace staveb vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a dalších vodních děl má pozitivní vliv na objem zakázek u projektových kanceláří a stavebních firem a tedy i pozitivní vliv na zaměstnanost a rozvoj regionu.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky:
Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID FV00865.

Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina:
Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina bude návrh grantového programu Čistá voda 2014 projednávat na svém zasedání dne 21. 1. 2014.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Čistá voda 2014 dle materiálu
RK-02-2014-59, př. 1.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 4. 2. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz