Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2005-13

RK-05-2005-13.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-05-2005-13
NázevNávrh způsobu financování základní dopravní obslužnosti na období do schválení rozsahu základní dopravní obslužnosti Zastupitelstvem kraje Vysočina
Zpracoval Z. Navrkal
Předkládá L. Staněk
Počet příloh
Popis problému

Zákonem č. 1/2005 Sb., se mění zákon o rozpočtovém určení výnosů některých daní územním samosprávným celkům. Z toho vyplývá, že pro rok 2005 se mění způsob financování základní dopravní obslužnosti kraje Vysočina drážní dopravou.
V roce 2004 byla drážní doprava financována dotací ze státního rozpočtu na úhradu závazku veřejné služby (závazek provozu a závazek přepravy železniční osobní dopravy), jejichž rozsah je dán rozsahem ujetých vlakových kilometrů zapracovaných v jízdních řádech na dané období. Závazek tarifní byl hrazen drážním dopravcům přímo Ministerstvem dopravy České republiky.
V roce 2005 budou všechny tři závazky (provozu, přepravy a tarifní) hrazeny z rozpočtu kraje Vysočina. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina jsou finanční prostředky vyčleněny v kapitole doprava paragraf 2242.
Ustanovením § 35 odst. 2 písm. h) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazena pravomoc stanovit rozsah základní dopravní obslužnosti pro území kraje. Rozsah základní dopravní obslužnosti pro území kraje Vysočina bude Zastupitelstvo kraje Vysočina projednávat na svém zasedání 15. 2. 2005. Takto stanovený rozsah základní dopravní obslužnosti je drážními dopravci (České dráhy, a.s. a Jindřichohradecké místní dráhy a.s.) zajišťován v rámci závazku veřejné služby. Avšak i do doby stanovení rozsahu základní dopravní obslužnosti, drážní dopravci zajišťují dopravní obslužnost kraje Vysočina dle platných jízdních řádů na roky 2004/2005.

Návrh řešení

Odbor dopravy a silničního hospodářství navrhuje vzniklou situaci řešit poskytováním záloh. Zálohy budou poskytovány na základě žádosti drážních dopravců, na základě jimi předložených měsíčních zálohových faktur, maximálně do výše 1/12 smluvních částek na rok 2004. Dopravci vypořádají tyto zálohy vyúčtováním ztrát za měsíce, na něž byly zálohy poskytnuty.

Stanoviska

Odbor ekonomický nemá připomínky k předkládanému materiálu.



Návrh usnesení

Rada kraje
schvaluje
způsob úhrady prokazatelné ztráty ze závazku veřejné služby v drážní dopravě formou záloh pro období od 1. 1. 2005 do stanovení rozsahu základní dopravní obslužnosti kraje Vysočina Zastupitelstvem kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství
Termín 28. 2. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz