Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-19-2013-12

RK-19-2013-12.doc  RK-19-2013-12pr01.doc
Číslo materiálu12
Číslo jednacíRK-19-2013-12
NázevStavební záměr Domov důchodců Ždírec - Přístavba vstupního objektu
Zpracoval Z. Berka, R. Sýkora
Předkládá P. Kolář, V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuCílem stavebního záměru je realizace celkem třech navzájem souvisejících akcí, jejichž realizací bude ukončena komplexní rekonstrukce areálu Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace. Ukončením těchto akcí bude posléze zajištěn další dlouhodobý provoz organizace, který je zaměřen na poskytování sociálních služeb těžce zdravotně postiženým. Stavební část se skládá z realizace úprav venkovních prostor, které po dokončení budov zůstaly bez úprav a jejich přizpůsobení novému provozu, přístavby multifunkčního objektu sloužícího k propojení obou samostatných budov a výstavby samostatně stojícího hospodářského objektu. Záměr výstavby uvedených objektů je plánován na pozemcích parc. č. 9/1, 8/2, 8/4, st. 4, v k.ú. Ždírec na Moravě ve vlastnictví kraje v areálu Domova důchodců Ždírec.
Rada kraje usnesením 1761/34/2012/RK rozhodla zařadit novou akci Domov důchodců Ždírec - přístavba vstupního objektu do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 - Investice v sociálních věcech a schválila rozpočtové opatření spočívající ve snížení kapitoly Sociální věci, § 4357 Domovy o částku 240 tis. Kč při současném zvýšení kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M8 - Investice v sociálních věcech o částku 240 tis. Kč.
Odbor majetkový na základě tohoto usnesení zahájil projektovou přípravu akce. Stavební záměr a projektová dokumentace byla v průběhu zpracování konzultována se zástupci Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Kraje Vysočina a se zástupci uživatele, tj. Domova důchodců Ždírec. Veškeré připomínky a požadavky jmenovaných jsou zapracovány v předkládaném Stavebním záměru (materiál RK-19-2013-12, př.1), a tento materiál je jimi odsouhlasen.
Ve stávajícím areálu Domova důchodců Ždírec se nyní nachází dva samostatné provozní objekty. Původní rekonstruovaný objekt s veškerým obslužným provozem (stravovací provoz, prádelna, kotelna), s kapacitou 54 lůžek a dále nově vybudovaný samostatně stojící objekt pro klienty s Alzheimerovou chorobou a jinými typy získané demence, s kapacitou 60 lůžek. Vzhledem k tomu, že oba objekty nejsou propojeny v jeden provozní celek, je nezbytné vybudovat komunikační objekt, který bude zajišťovat současně několik funkcí:
* spojení multifunkčním komunikačním koridorem, dvou v současnosti samostatných objektů v jeden celek, dojde k vybudování jednoho oficiálního centrálního vstupu do Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace a k výraznému zpřehlednění pohybu po areálu pro těžce zdravotně postižené klienty;
* vytvoření sociálního, společenského a komunikačního prostoru, který bude místem pro setkávání a hlubší interakci obyvatel domova pro seniory, místem setkávání s jejich příbuznými, přáteli a návštěvami. Multifunkční vstup bude využit i pro pracovní a reminiscenční terapie ( terapie vzpomínkou ), jejichž cílem je vyvolat ty příjemné vzpomínky, které mají pro člověka důležitou hodnotu, a zlepšit tak kvalitu jeho života a psychických prožitků;
* vytvoření prostoru pro zdravotní rehabilitaci a ergoterapii, součástí bude i široká nabídka individuálního cvičení s klienty za použití relaxačních technik, které zlepšují zdravotní stav obyvatel domova pro seniory;
* multifunkční prostory využije i Krajské poradenské centrum pro rodiny a osoby, které pečují v domácím prostředí o osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy získané demence, terénní služby, ale rovněž i jako školící centrum pro pracovníky z jiných sociálních organizací, zabývajících se péčí o tyto osoby;
* vytvoření prostor k uspokojení vzrůstající poptávky po poskytování sociálních služeb v režimu denního stacionáře, zaměřeného na krátkodobou péči o osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy získané demence.
Celkový vzhled a funkční náplň spojovacího traktu jsme konzultovali s podobnými organizacemi z Dolního Rakouska, které mají bohaté zkušenosti s péčí o těžce zdravotně postižené a dementní klienty. Na základě kapacitního požadavku a celé škály sociálních činností v tomto areálu Domova důchodců Ždírec, dlouhodobého demografického výhledu v návaznosti na poskytování sociálních služeb, je třeba vybudovat samostatný hospodářský objekt, a to v prostoru odstraňované budovy č.p. 49, v areálu Domova důchodců Ždírec. Tento objekt bude sloužit k uskladnění veškeré zahradní a provozní techniky, která je nutná k vlastní správě celého areálu, dále umístění vozidel organizace a materiálu pro ergoterapii klientů. Hospodářský objekt bude rovněž sloužit jako skladovací prostory pro umístění rehabilitačních a kompenzačních pomůcek.
Odhadované náklady na realizaci všech částí jsou, dle zpracované projektové dokumentace, ve výši cca 17 mil. Kč včetně DPH. V konečné fázi, je reálný předpoklad, který povede k výraznému snížení projektově vyčíslených nákladů, a to na základě realizace veřejné zakázky na stavební práce.
Ve schváleném rozpočet Kraje Vysočina pro rok 2013, na Kapitole Nemovitý majetek, příloze M8 - Investice v sociálních organizacích, počítá s částkou 17 471 tis. Kč určenou na pořízení projektové dokumentace a realizaci celé akce. Z této částky bylo dosud čerpáno ve výši 225 tis. Kč.
Návrh řešení OM společně s OSV předkládají radě kraje stavební záměr výše uvedené akce k projednání. Vlastní stavební záměr je obsahem materiálu RK-19-2013-12, př. 1. Výkresová část - projektová dokumentace - bude k dispozici na jednání rady kraje.
Návrh usnesení předpokládá schválení předloženého stavebního záměru včetně způsobu financování stavby.
Schválení stavebního záměru je předpokladem pro zahájení zadávacího řízení na zhotovitele stavby.
StanoviskaOdbor sociálních věcí nemá připomínky k předkládanému materiálu a doporučuje stavební záměr schválit a akci v rozsahu předloženého stavebního záměru realizovat.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
stavební záměr Domov důchodců Ždírec - Přístavba vstupního objektu dle materiálu
RK-19-2013-12, př. 1.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor sociálních věcí
Termín 28. 5. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz