Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2013-49

RK-14-2013-49.doc  RK-14-2013-49pr01.doc  RK-14-2013-49pr02.doc  RK-14-2013-49pr03.doc  RK-14-2013-49pr04.doc
Číslo materiálu49
Číslo jednacíRK-14-2013-49
NázevZměna zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, a Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Plotová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuDětské centrum Jihlava, příspěvková organizace, (dále také Dětské centrum ) a Dětský domov Kamenice nad Lipou, příspěvková organizace, (dále také Dětský domov ) jsou zřízeny za účelem poskytování komplexní péče dětem od narození do věku 3 let, jejichž duševní a tělesný vývoj je ohrožen nebo narušen z důvodů zdravotních nebo sociálních a jimž nelze zajistit řádnou péči v rodinném prostředí. Ze zdravotních nebo sociálních důvodů mohou poskytovat uvedenou péči i dětem starším. Jako zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc poskytují akutní a neodkladnou péči ohroženým dětem.
Dne 1. 1. 2013 nabyl účinnosti zákon č. 401/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Novelou byla výrazným způsobem dotčena oblast náhradní rodinné péče, zejména pěstounské péče, do níž náleží i zprostředkování pěstounské péče a poradenská činnost.
Zákon č. 359/1999 Sb. umožňuje pověřeným osobám v sociálně-právní ochraně jako novou službu v uvedené oblasti uzavírat dohody o výkonu pěstounské péče, poskytovat výchovnou a poradenskou péči při výkonu pěstounské péče a sledovat výkon pěstounské péče. Uvedené činnosti lze podle ustanovení § 48 odst. 1 a 2 písm. d) a f) zákona č. 359/1999 Sb. vykonávat na základě rozhodnutí krajského úřadu o pověření k výkonu sociálně-právní ochrany v dané oblasti.
Na základě skutečnosti, že Dětské centrum a Dětský domov mají dlouholeté zkušenosti s poskytováním komplexní péče dětem do věku 3 let a poskytování péče ohroženým dětem, požádaly obě příspěvkové organizace o změnu zřizovacích listin (rozšíření činností v oblasti sociálně-právní ochrany dětí) dle materiálu (viz materiál RK-14-2013-49, př. 1) a dále požádaly krajský úřad o vydání pověření k výše uvedeným činnostem, resp. rozšíření pověření k výkonu sociálně-právní ochrany dětí (viz materiál RK-14-2013-49, př. 2). Součástí žádosti Dětského centra o pověření je vedle zařazení činností souvisejících s pěstounskou péčí také
- pomoc rodičům při řešení výchovných nebo jiných problémů souvisejících s péčí o dítě,
- poskytování nebo zprostředkování poradenství rodičům při výchově a vzdělávání dítěte a při péči o dítě zdravotně postižené.
Dětský domov dále požádal o změnu názvu organizace na Trojlístek - centrum pro ohrožené děti Kamenice nad Lipou . Název by symbolicky vystihoval tři hlavní činnosti (služby) organizace:
1. Dětské centrum - t.č. dětský domov pro děti do 3 let, jako ústavní zařízení zajišťující komplexní péči o děti,
2. Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc - zajišťující komplexní a neodkladnou péči dětem - tzv. krizová lůžka,
3. Podpora pěstounské péče - uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče.
Návrh řešení V současné době je součástí hlavní činnosti obou organizací (vedle provozu zdravotnického zařízení) činnost sociálně-právní ochrany spočívající v poskytování akutní a neodkladné péče ohroženým dětem.
Pro udržení komplexní činnosti Dětského centra a Dětského domova a využití jejich dosavadních zkušeností v péči o děti vyžadující okamžitou pomoc je vhodné, aby Dětské centrum i Dětský domov byly zapojeny do zprostředkování pěstounské péče (uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče) a související poradenské a výchovné péče. Vhodnou součástí činnosti Dětského centra je z důvodu personálního i materiálního vybavení rovněž pomoc rodičům při řešení výchovných nebo jiných problémů souvisejících s péčí o dítě a poskytování nebo zprostředkování poradenství rodičům při výchově a vzdělávání dítěte a při péči o dítě zdravotně postižené.
Změnu názvu Dětského domova odbor zdravotnictví v současné době nenavrhuje. V rámci vnitřního připomínkového řízení je projednávána novela zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, ve znění pozdějších předpisů. Jednou z navrhovaných úprav je změna označení dosavadních dětských domovů pro děti do 3 let na dětská centra . Odbor zdravotnictví proto doporučuje s případnou změnou názvu vyčkat na změnu právní úpravy.

Odbor zdravotnictví proto radě kraje doporučuje:
- doporučit zastupitelstvu kraje schválit Dodatek č. XX Zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-14-2013-49, př. 3, a Dodatek č. XX Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-14-2013-49, př. 4.

Schválení dodatků zřizovacích listin je vyhrazeno zastupitelstvu kraje, a to podle ustanovení § 35 odst. 2 písm. k) krajského zřízení.
StanoviskaOdbor sociálních věcí oceňuje aktivity zvláštních zdravotnických zařízení Kraje Vysočina na úseku sociálně-právní ochrany dětí, která se přesunují do oblasti ambulantních a terénních služeb. Naplňují tak cíl 10 Národní strategie ochrany práv dětí a Akčního plánu k naplnění NSOPD na období 2012 - 2015: Rozvinutí alternativ péče o ohrožené děti a deinstitucionalizace péče.
Odbor sociálních věcí si v rámci správního řízení o vydání pověření vyžádal stanoviska obecních úřadů obcí s rozšířenou působností k dosavadní činnosti DD Kamenice nad Lipou a DC Jihlava. Všechny úřady, které vyjádření zaslaly, poukázaly na potřebnost těchto zařízení a dále ocenily vysokou profesionalitu a vstřícnost jejich zaměstnanců.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* Dodatek č. XX Zřizovací listiny Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-14-2013-49, př. 3;
* Dodatek č. XX Zřizovací listiny Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-14-2013-49, př. 4.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitelka Dětského centra Jihlava, příspěvkové organizace, ředitelka Dětského domova Kamenice nad Lipou, příspěvkové organizace
Termín 30. 6. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz