Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-40-2012-87

RK-40-2012-87.doc  RK-40-2012-87pr01.doc
Číslo materiálu87
Číslo jednacíRK-40-2012-87
NázevPodání projektové žádosti Transformace ÚSPMP Těchobuz III.
Zpracoval J. Bína, E. Komínková, E. Pausarová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuTento materiál obsahuje návrh na předložení posledního z transformačních projektů, o kterých již bylo rozhodnuto schválením transformačních plánů a pro které již byly zajištěny nemovitosti. Jedná se o dokončení procesu tak, aby mohl být zámek v Těchobuzi opuštěn.

Kraj Vysočina navrhl zařazení Ústavu sociální péče pro mentálně postižené Těchobuz, příspěvkové organizace (nyní Domov Jeřabina, příspěvková organizace) do projektu transformace pobytových zařízení sociální péče, jehož způsobilé náklady jsou financované z Integrovaného operačního programu. Důvodem byla skutečnost, že organizace sídlí v historickém objektu zámku, který nevyhovuje stavebně technickým požadavkům poskytování sociálních služeb. Objekt není možné z hlediska dispozice zrekonstruovat do podoby domácností rodinného typu, které budou vyhovovat individuálním potřebám uživatelů, zajistí jim potřebné soukromí a životní standart běžné společnosti. V Těchobuzi se plánuje úplné opuštění stávajícího areálu, protože zámek je bariérový, bez výtahu a má další neodstranitelné dispoziční nedostatky. Pro Ústav sociální péče pro mentálně postižení Těchobuz byl radou kraje schválen tzv. transformační plán, podle kterého se při přípravě projektů postupuje.
V lednu 2012 byl podán projekt transformace ÚSPMP Těchobuz I, kterým se realizuje výstavba 4 domácností k bydlení pro celkem 24 klientů (v každé domácnosti 6 osob). Dále byl v listopadu podán projekt transformace ÚSPMP Těchobuz II., který obsahuje výstavbu 2 domácností po šesti místech v Humpolci, 2 domácností po šesti místech a objektu pro denní aktivity v Horní Cerekvi a zázemí pro denní aktivity a management v Pelhřimově. Nyní OSV ve spolupráci s OM připravuje k podání projekt Transformace ÚSPMP Těchobuz III., který bude podán koncem roku 2012 do Integrovaného operačního programu na základě 7. výzvy v oblasti intervence 3.1, aktivity a) investiční podpora transformace pobytových zařízení sociálních služeb, kterou vyhlásilo MPSV dne 7. července 2011.
Upravená verze transformačního plánu byla schválena usnesením rady kraje č. 1663/31/2012/RK. Usnesením 0246/03/2011/ZK dne 10. 5. 2011 zastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo předfinancování přípravné fáze projektu a jeho realizaci do doby, než budou poskytnuty finanční prostředky z IOP.
Projekt Transformace ÚSPMP Těchobuz III. obsahuje čtyři objekty pro bydlení ( 2 domy v Počátkách, 1 dům v Novém Rychnově, 1 dům ve Starém Pelhřimově) pro 24 uživatelů a objekt denních aktivit pro uživatele s vysokou mírou podpory v Počátkách.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila OSV předložení projektové žádosti Transformace ÚSPMP Těchobuz III. do IOP v rámci výše zmíněné výzvy. Základní informace o projektech jsou obsaženy v materiálu RK-40-2012-87, př. 1.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře: Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektové žádosti Transformace ÚSPMP Těchobuz III. dle materiálu RK-40-2012-87, př. 1, a to v rámci Integrovaného operačního programu k výzvě č. 7.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 12. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz