Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-29-2012-76

RK-29-2012-76.doc  RK-29-2012-76pr01.doc
Číslo materiálu76
Číslo jednacíRK-29-2012-76
NázevUzavření Dohody o spolupráci s Asociací pro veřejné zakázky, o. s.
Zpracoval V. Kotrbová
Předkládá D. Buřičová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o uzavření Dohody o spolupráci s Asociací pro veřejné zakázky, o.s, IČO 27032302, se sídlem: Praha 4, Braník, Pod křížkem 1773/2 (dále jen AVZ ).

Základní poslání a činnost Asociace pro veřejné zakázky jsou:
- Vytvořit a podporovat prostředí pro otevřenou komunikaci a výměnu informací o dění v oblasti veřejných zakázek a to jak mezi členy, tak pro odbornou veřejnost.
- Zavést a zajistit aplikaci nejlepší praxe při přípravě a realizaci zadávacích řízení a působit dlouhodobě jako centrum výměny odborných znalostí pro oblast veřejných zakázek
- Vytvořit platformu pro komunikaci a spolupráci s autoritami v oblasti veřejných zakázek, jako je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
- Umožnit veřejnému a soukromému sektoru oboustranný, nezávislý a odborný dialog o veřejných zakázkách.
- Definovat pravidla a standardy pro výkon odborné pomoci a konzultační činnosti v oblasti veřejných zakázek.
- Zpracovávat podklady, účastnit se připomínkových řízení, poskytovat zpětnou vazbu zákonodárcům a tak se zúčastňovat legislativního procesu v oblasti veřejných zakázek.
Asociace při svém působení ve výše uvedených oblastech dále rozvíjí tyto služby a aktivity:
- Spolupráce s dalšími subjekty, jejichž činnost se týká veřejných zakázek, jako jsou např. instituce Evropské unie, svazy, komory (např. Hospodářská komora ČR), ostatní asociace (např. Asociace pro podporu projektů partnerství veřejného a soukromého sektoru v České republice) a nevládní organizace jako Transparency International a další.
- Podpora elektronického zadávání veřejných zakázek, formou spolupráce asociace při definování standardů, postupů a certifikace subjektů, které budou poskytovat služby elektronického zadávání a elektronických aukcí.
- Definovat standardy pro významné obory veřejných zakázek. Zákon o veřejných zakázkách upravuje procesní postupy zadavatelů bez ohledu na specifika, požadavky a odlišný charakter jednotlivých předmětů plnění samotných zakázek. Asociace vymezí alespoň doporučujícím způsobem náležitosti, které by zadavatelé v takových případech neměli opomínat.
- Organizace vzdělávacích programů, konferencí a dalších odborně zaměřených akcí. Asociace bude organizačně i odborně zajišťovat realizace školení, konferencí, pracovních setkání i vícestranných schůzek. Zároveň může být asociace partnerem ostatním vzdělávacím agenturám, jejichž akce se dotýkají veřejných zakázek. Současně poskytne svým členům servis při přípravě a zajištění jejich účasti na zahraničních konferencích a odborných setkáních. Asociace sleduje nejvýznamnější akce týkající se tématu veřejného zadávání a informuje členy o jejich konání a termínu. Zároveň zpracovává stručný výtah z obsahu uskutečněných akcí a předává nezúčastněným členům alespoň příslušné podklady.
- Zajišťuje interní a veřejné akce. Interní akce jsou určeny pouze členské základně. K hlavním patří valná hromada, které se účastní členové asociace a jednání výkonného výboru, kterého se účastní jeho členové. K dalším interním akcím mohou patřit různá tematická setkání, workshopy pracovních skupin a například výjezdní zasedání. Dále asociace pořádá během roku několik akcí, na které jsou zváni zástupci státní správy a samosprávy, novináři a odborná veřejnost. K hlavním patří příležitostné společenské akce, tiskové konference, snídaně s novináři. K veřejným akcím mohou náležet i specifické projekty, jimž se asociace stane garantem.

Členy AVZ v současné době jsou:
Advokátní kanceláře:
Advokátní kancelář Dáňa, Pergl a partneři, Advokátní kancelář Jansta, Kostka spol. s r.o., MT Legal s.r.o., advokátní kancelář, Advokátní kancelář Schoenherr, Abbot Legal, Peterka & Partners v.o.s. advokátní kancelář, Havel, Holásek & Partners s.r.o., advokátní kancelář.
Veřejní zadavatelé:
Městská část Praha 11, Statutární město Olomouc, VZP ČR, Nemocnice Motol, CzechInvest, Agentura pro podporu podnikání a investic, Liberecký Kraj, Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje, Česká pošta, s.p., Dopravní podnik města Brna, a.s..
Ostatní:
CGB - Consult, s.r.o., Compet Consult s.r.o., CPS consulting, s.r.o., Civín, Pokorný, Spáčil, Ernst & Young, Český a moravský účetní dvůr, s.r.o., Kooperativa pojišťovna a.s., Vienna Insurance Group, PFI s.r.o., Envipartner s.r.o., Swietelsky stavební s.r.o., eNovation s.r.o., B2B Centrum, a.s.

Výhody z členství v AVZ pro Kraj Vysočina:
- snadný a bezplatný přístup k informacím z oboru na jednom místě, ať už se jedná o
* monitoring tisku
* rozhodnutí UOHS
* informace týkající se legislativy v oblasti veřejných zakázek a PPP
* informace z odborných platforem zabývajících se oblastí zadávání veřejných zakázek;
- pravidelná setkání se specialisty z oboru a výhodu výměny zkušeností;
- možnost kvalitního vzdělávání s garancí odbornosti v oblasti veřejných zakázek se zaměřením na praktickou aplikaci, interakci mezi zadavateli, možnost řešení aktuálních problémů v oblasti zadávání veřejných zakázek;
- příležitost podílet se na legislativním procesu (tvorba a připomínkování zákonů);
- výhodu konzultací s předními odborníky;
- zcela bezplatné či podstatně zvýhodněné vstupy na semináře a konference pořádané AVZ i jinými organizacemi;
- příležitost propagace kraje na webových stránkách AVZ a na akcích pořádaných AVZ;
- přístup ke vzdělávacím a prezentačním materiálům zdarma; záštitu nezávislé, kvalifikované a transparentní instituce;
- možnost participace na partnerství s renomovanými organizacemi či autoritami působícími v oblasti veřejných zakázek (ÚOHS, MMR, APPP, apod.).

Vzhledem k tomu, že AVZ je občanským sdružením dle zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů, ve znění pozdějších předpisů, a kraje, dle ustanovení § 26 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, nemohou být členy občanského sdružení, je jedinou vhodnou formou začlenění do činnosti AVZ dohoda o spolupráci, která zakládá stejná práva i povinnosti jako mají běžní členové (Kraj Vysočina bude uváděn jako člen AVZ).

Povinností kraje je hradit každoročně členský příspěvek ve výši 28 000 Kč. V roce 2012 bude tato částka poměrně krácena na 14 000 Kč.
Návrh řešení Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhuje Radě Kraje Vysočina rozhodnout uzavřít Dohodu o spolupráci s Asociací pro veřejné zakázky, o.s., IČO 27032302, se sídlem: Praha 3, Žižkov, Husitská 344/63, dle materiálu RK-29-2012-76, př. 1.

Dle ustanovení § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje zabezpečuje rozhodování v ostatních záležitostech patřících do samostatné působnosti kraje, pokud nejsou vyhrazeny zastupitelstvu nebo pokud si je zastupitelstvo nevyhradilo.
StanoviskaOddělení řízení lidských zdrojů souhlasí s návrhem usnesení a podporuje uzavření dohody o spolupráci s Asociací pro veřejné zakázky. Uzavřením dohody bude zajištěn aktuální přísun informací potřebný pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu, kteří se problematikou veřejných zakázek v praxi zabývají. Výhodná je také možnost získání nabídky bezplatného vzdělávání či slev na akce absolvované zaměstnanci Kraje Vysočina.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
uzavřít Dohodu o spolupráci s Asociací pro veřejné zakázky, o. s., IČO 27032302, se sídlem: Praha 3, Žižkov, Husitská 344/63, dle materiálu RK-29-2012-76, př. 1.
Odpovědnost OAPŘ
Termín 30. 9. 2012
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz