Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-18-2012-50

RK-18-2012-50.doc  RK-18-2012-50pr01.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-18-2012-50
NázevÚčast Kraje Vysočina v projektu Umožnění a posouzení regionálních činitelů k podpoře energie z biomasy
Zpracoval P. Bureš
Předkládá J. Matějek
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina byl osloven Výzkumným ústavem lesního hospodářství a myslivosti v.v.i., Strnady, pracoviště Výzkumná stanice Opočno a Ústavem pro hospodářskou úpravu lesa (ÚHÚL) Brandýs nad Labem - s nabídkou spolupráce v pozici klíčový aktér v připravovaném projektu: Umožnění a posouzení regionálních činitelů k podpoře energie z biomasy .
Projekt je připravován výzkumným ústavem v rámci programu Intelligent Energy Europe. Koordinátorem a předkladatelem projektu je Ústav pro technologie a automatizaci (IFF) Fraunhofer (Magdeburg). Za českou stranu je projekt připravován přímo na Výzkumné stanici v Opočně. Jako partneři se budou projektu účastnit Ústav pro hospodářskou úpravu lesa (ÚHÚL) Brandýs nad Labem, jako další klíčoví aktéři: Královéhradecký kraj, Lesnická fakulta Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity v Brně a Lesnická akademie Trutnov.
Z dalších zahraničních partnerů se projektu zúčastní regiony: Sasko-Anhaltsko (D), Valencia (S), West Midlands (GB) a County Mayo (Ir).
Cílem projektu je výměna zkušeností s využitím poznatků institucí, které se dlouhodobě zabývají využitím biomasy k energetickým účelům. Účast na projektu má za cíl souhrnně odstranit překážky pro inovace a investice k posílení využívání regionálně dostupné pevné biomasy z lesního hospodářství, zemědělství a krajiny a vytvořit předpoklady pro aktualizaci regionální politiky využití obnovitelných zdrojů pro energetické účely.
Zapojení kraje do projektu bude spočívat v možnosti účastnit se na jednáních pracovních skupin s následnou implementací použitelných zkušeností a nových poznatků do regionální politiky využití obnovitelných zdrojů.
Účast na projektu nepředpokládá využití finančních prostředků z rozpočtu kraje.
Projektová fiše (popis projektového záměru) je obsahem materiálu RK-18-2012-50, př. 1.
Návrh řešení Radní Kraje Vysočina pro oblast zemědělství, lesního a vodního hospodářství navrhuje Radě Kraje Vysočina:
- rozhodnout o účasti Kraje Vysočina jako klíčového aktéra v projektu Umožnění a posouzení regionálních činitelů k podpoře energie z biomasy
- uložit odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství spolupracovat na přípravě projektové žádosti.

Schvalování účasti Kraje Vysočina jako partnera při realizaci jednotlivých projektů je podle § 59 odst. 3 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) v pravomoci rady kraje. Tato pravomoc nebyla radou kraje podle § 59 odst. 4 zákona svěřena hejtmanovi kraje ani krajskému úřadu.
Účast na projektu nepředpokládá využití finančních prostředků z rozpočtu kraje.


Stanoviska

Odbor regionálního rozvoje:
IIE je jedním ze tří operačních programů Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace (CIP), administraci a implementaci zajišťuje Výkonná agentura pro konkurenceschopnost a inovace (EACI). Cílem programu je zlepšovat energetickou účinnost a podporovat široké využívání obnovitelných zdrojů energie s důrazem na příspěvek k plnění cílů strategie Evropa 2020. Mezi podporované aktivity patří přenos znalostí a výměna zkušeností v oblasti energ. účinnosti a obnovitelných energií, sdílení dobré praxe, budování a rozšiřování kapacity přijímat související opatření. S ohledem na potenciální účast Kraje Vysočina: přidružené instituce jako takové nejsou nikde v programové dokumentaci zmíněny, je možnost do projektu zapojit tzv. klíčové aktéry - jedná se o takové subjekty, jejichž zapojení je nezbytné pro dosažení cílů projektu. Většinou jsou klíčoví aktéři přímo partnery projektu, ale je možné, aby to byly i organizace mimo konsorcium partnerů. V takovém případě se doloží k projektové žádosti tzv. letter of support s charakteristikou organizace, popisem jejího zapojení do projektu (co bude dělat, jak a na kterých aktivitách se bude podílet, ...) a vyjádřením zájmu sdílet výsledky a výstupy projektu. Z finančního hlediska se předpokládá, že partneři mohou hradit cestovné a ubytování pouze vlastním zaměstnancům, Kraj Vysočina by tedy při zapojení do projektu jako klíčový aktér náklady spojené se svou účastí musel hradit z vlastních zdrojů.

Odbor ekonomický:
Ekonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu. Účast na projektu nepředpokládá žádné finanční nároky na rozpočet kraje, kromě případných výdajů na cestovné, pokud by tyto nebyly hrazeny partnerem projektu.

Grémium ředitele:
Grémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Stanoviska
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
o účasti Kraje Vysočina jako klíčového aktéra v projektu Umožnění a posouzení regionálních činitelů k podpoře energie z biomasy blíže specifikovaného v materiálu
RK-18-2012-50, př. 1;
ukládá
odboru lesního a vodního hospodářství a zemědělství spolupracovat na přípravě projektové žádosti.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2013
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz