Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2009-64

RK-35-2009-64.doc  RK-35-2009-64pr1.xls
Číslo materiálu64
Číslo jednacíRK-35-2009-64
NázevNávrh změny investičního plánu u Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace na rok 2009
Zpracoval D. Buřičová
Předkládá L. Kettner
Počet příloh
Popis problémuRada kraje dne 9. 6. 2009 usnesením č. 0895/20/2009/RK schválila finanční a investiční plán Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace na rok 2009.
Nemocnice Jihlava požádala o první změnu investičního plánu. Důvodem je řešení havarijních situací - nemocnice požádala o rozpuštění rezervy na nepředvídané havárie na následující akce:
* Mikrotom - Jde o provádění histologických vyšetření v rámci laboratoří patologicko-anatomického oddělení, zvláště pak bioptických a nekrotických vyšetření pro indikaci zhoubných útvarů. Dosavadní mikrotom značky Reichert je více než 40 let starý, morálně a fyzicky opotřebovaný, vzhledem k ukončení podpory výrobce nejsou k dispozici náhradní díly na opravu. V důsledku vyřazení tohoto přístroje se opožďují histologická vyšetření zvláště bioptická i nekroptická. Nelze tak dodržet standardní doby vyšetření.
* Diagnostický UZV - Jde o přístroj pro vyšetřování měkkých tkání a kloubů na ortopedické ambulanci včetně dětských pacientů. Stávající UZV je v provozu od roku 1977, je morálně zastaralý a skončila podpora výrobce na výrobu náhradních dílů a servisu. Bylo doporučeno vyřazení z provozu. Přístroj generuje v současné době cca 100 000 bodů ročně.
* Monitory vitálních funkcí + centrála - 3 ks - Monitoring vitálních funkcí pacientů na JIP onkologického oddělení (12 svodové EKG, NIBP, SpO2, měření tepové frekvence). Stávající monitorovací technika je v provozu 16 let a je jak morálně, tak fyzicky zastaralá a vysoce poruchová. V souvislosti s vysokou poruchovostí hrozí přímé ohrožení pacienta absencí chybových alarmů v případě výpadku systému. V současné době není žádný náhradní monitor pro případ poruchy jednoho ze stávajících monitorů. Nová technika by měla být kompatibilní s technikou používanou v nemocnici kvůli event. záměně a servisním opravám.
* Endoskop - Vyšetření kolorektálního karcinomu v rámci centra pro screeningovou kolonoskopii gastroenterologického oddělení nemocnice v návaznosti na KOC. Jde o řešení havarijního stavu stávajícího systému. Oprava je nerentabilní vzhledem k výši nákladů na opravu 348 000,- Kč. (náklady na pořízení nového systému jsou
423 000,- Kč).
* Rukonožní ˇUVB - rukonožní ÚVB zářič pro terapie psoriázy (lupenky). Jde o doplněk stávajícího celotělového ÚV zářiče, bude hrazeno z daru.
* Odběrové míchací váhy - váhy na odběr krve od dárců s on-line přenosem dat do IS HEMO v počtu 6 kusů (jde o požadavek SÚKLu na obměnu přístrojové techniky). Kvalitní váhy s přesností vážení do 1% jsou nezbytným požadavkem na správnou výrobní praxi. Stávající váhy jsou na oddělení od roku 1997, jsou poruchové a nedosahují dostatečné parametry pro přesnost vážení.
* Optotypy - Hlavním účelem je kontrola zraku. Jde o obměnu stávajících mechanických optotipů za digitální. Bude hrazeno z darů pro oddělení.
* Štěrbinová lampa - Jde o kontrolu očního pozadí. Dochází k rozšíření počtu vyšetření vzhledem k nárůstu počtu pacientů. Bude hrazeno z darů pro oddělení.
* Laminární box - Mikrobiologický bezpečnostní box (MBB) třídy II. EN 12469:2000 pro pracoviště přípravy cytostatik s těsností proti unikání LI-C, sterilizovatelnost SI-C, čistitelnost CI-C, v pracovním prostoru třída čistoty A dle EC GMP, Volume 4, Annex 1 (resp. vyhlášky 84/2008 Sb.), s laminárním prouděním vzduchu. Bude hrazeno z darů. Box pomůže v urychlení přípravy biologické léčby a tím uvolní kapacitu izolátoru pro neustále narůstající přípravu cytostatik.
* Vodoléčebná vana - Stáří vodoléčebné vany je více než 35 let - vysoká zastaralost přístroje, nehospodárnost vzhledem k vysoké spotřeby vody. Časté jsou neustálé poruchy čerpadla vody, popraskaný smalt na dně vany může způsobit poranění pacientů. Nákupem dojde k lepším účinkům a vyšší bezpečnosti pro pacienty i personál, sníží se ekonomická náročnost na spotřebu vody i energie, podstatně se zlepší dostupnost procedury pro těžce pohyblivé pacienty (zejména bude-li realizován projekt iktového či trauma centra), a zlepší se manipulace pro obsluhující personál (ovládání trysek, čištění, desinfekce atd.).
* Oční laser - Hlavním účelem je koagulace cév oční sítnice. Jde o náhradu stávajícího systému, který je v provozu 11 let. Problémem je, že skončila podpora výroby náhradních dílů ze strany výrobce a v současné době již stávající přístroj nelze opravit.
* Myčka podložních mís - mytí podložních mís pro oddělení dlouhodobě nemocných. Jde o náhradu stávajících myček, které musely být vyřazeny z důvodu absence náhradních dílů na trhu vzhledem k stáří (17 let). Bude hrazeno z darů.
* Pumpa k hysterskopu - jde o součást laparaskopické věže na gynekologické a urologické výkony. Náhrada stávajícího stávající pumpy, v současné době nerentabilní opravou (oprava 98 000,- Kč, nová pumpa 125 000,- Kč).
* Upgrade SQL serveru - Nemocnice Jihlava v současné době využívá jako databázovou technologii SQL server 2000. Na této databázi se provozuje ekonomický SW, manažerský informační systém, program hemodialýzy, software pro správu SW a HW, systém PACS, a další aplikace. Z důvodu zastaralosti a ukončené podpory uvedené databáze je nemocnice nucena upgradovat současnou verzi 2000 na aktuální verzi 2008. Důvodem je také to, že dodavatel systému MIS oznámil ukončení podpory tohoto systému na databázi verze 2000 a to od roku 2010. Realizací dojde k pořízení aktuální a kvalitní databázové architektury, což zlepší provoz výše zmíněných aplikací. Dojde ke zvýšení bezpečnosti, rychlosti a funkcionality. Předpokladem je její fungování minimálně dalších pět let. Významným prvkem řešení je dostupnost podpory této databáze.
* Virtualizace - Se stále rostoucím počtem provozovaných systémů nemocnice v minulém období přistoupila k technologii virtualizace. Ve spojení s regionálním řešením SAN infrastruktury je tato technologie ještě více použitelná a uplatnitelná. V současné době tak nemocnice disponuje jedním serverem IBM xSeries s instalovaným ESX serverem od VMwaru, kde se provozuje 10 virtuálních serverů, převážně provozovaných s primárním úložištěm v SAN infrastruktuře. Pro další provoz je nezbytné zvyšování počtu serverů (nemocnice v počtu 1 není schopna např. zajistit vysokou dostupnost kritických aplikací atd., nehledě na velké riziko provozování většího počtu virtuálních serverů pouze na jednom fyzickém stroji). Z tohoto důvodu je nutné zvýšit počet fyzických serverů na 2 včetně upgradu verze ze současného Standardu na vyšší. Dále je nutné pořídit produkt pro řízení virtuální prostředí VMware Virtual Center nebo jeho nástupce. Pořízením a rozšířením virtualizace dojde v nemocnici k zajištění provozu vybraných aplikací v režimu vysoké dostupnosti (high availability) - dojde ke snížení rizika nedostupnosti aplikace, která je virtualizována. Dalším významným prvkem řešení je snížení nákladů na technologické serverové vybavení - což vychází ze samotného principu virtualizace.
Návrh řešení Radě kraje se navrhuje schválit popsanou změnu investičního plánu Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-35-2009-64, př. 1. Hodnota závazného ukazatele Dotace na investice zůstává bez změny.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
změnu investičního plánu Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace pro rok 2009 dle materiálu RK-35-2009-64, př. 1.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Jihlava, p. o., odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz