Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2009-53

RK-35-2009-53.doc  RK-35-2009-53pr1.pdf
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-35-2009-53
NázevPrezentace kraje Vysočina na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai
Zpracoval Z. Kasalová, T. Čihák
Předkládá T. Čihák
Počet příloh
Popis problémuMateriál se týká prezentace kraje Vysočina na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai, v rámci doprovodného programu Prezentace regionů a hl. města Prahy .
V příštím roce se bude v Shanghai konat Světová výstava EXPO 2010 (od 1 . 5. 2010 - 31. 10. 2010). Počet návštěvníků je odhadován na 70 milionů, minimálně 90 % z nich budou pravděpodobně tvořit Číňané. Česká republika bude mít zde svůj vlastní pavilon o rozloze cca 2 000 m2 s denní kapacitou až 30 tis. návštěvníků. Výhodou pavilonu je atraktivní poloha a vynikající dostupnost pro návštěvníky. Cílem české účasti je prezentovat ČR jako atraktivní a prosperující zemi v srdci Evropy, která unikátním způsobem přispívá k tvorbě a uchování civilizačních hodnot. Cílem je vytvořit z návštěvníků českého pavilonu aktivní zájemce o ČR a to jak ve smyslu turistického ruchu, kultury, tak i obchodních kontaktů. Tomuto cíli jsou přizpůsobeny doprovodné programy a celá expozice pavilonu. Oproti minulým EXPO se ČR bude nyní soustředit převážně na ekonomickou a kulturní propagaci ČR, na moderní současnost ČR a nikoliv na historii.
V rámci doprovodného programu je pro jednotlivé regiony ČR + Prahu připravena Prezentace regionů a hl. města Prahy a to ve dnech 12. - 21. 7. 2010. V rámci této prezentace dostane každý region příležitost prezentovat se po dobu jednoho týdne v Multimedia Hall v pavilonu ČR, a to včetně prezentace svých partnerů v Meeting Room.
Dne 11. 9. 2009 se konalo zasedání Rady Asociace krajů České republiky (dále jen Rada AK ČR ), na kterém Rada AK ČR doporučila krajům využít nabídky Ministerstva pro místní rozvoj (dále jen MMR) na společné prezentaci MMR, agentury CzechTourism a krajů na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai.
Návrh řešení Dne 3. 11. 2009 byl Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina osloven agenturou CzechTourism (koordinátor účasti krajů na výstavě EXPO 2010 v Shanghai) o vyplnění dotazníku. Obsahem dotazníku je návrh formy účasti kraje Vysočina na doprovodném programu Prezentace regionů ČR a CzechTourism na EXPO 2010 v Shanghai. Dotazník je obsahem materiálu RK-35-2009-53, př. 1

V dotazníku jsou navrhovány tyto formy účasti: účast nepřímá a přímá.
Nepřímá účast představuje účast prostřednictvím společné brožury a názvu kraje na informačním panelu - náklady hradí CzechTourism. Společná brožura krajských úřadů a Czech Tourism představuje brožuru velikosti A4, 24 stran + 4 strany obal, každý kraj dostane 1 stranu prezentace bezplatně, každá další strana 40 000 Kč (náklady by v tomto případě hradil krajský úřad). Bližší specifikace společné brožury je uvedena v dotazníku - viz materiál RK-35-2009-53, př. 1.
Přímá účast základní - možnost vyslání osoby k infopultu nebo i oficiální delegace, náklady na vlastní brožury, ubytování, letenky, vízum, atd. (náklady hradí krajský úřad).
Přímá účast rozšířená - liší se od základní účasti pouze v možnosti prezentace prostřednictvím ochutnávek (regionální speciality, trvání 1-2 dny) náklady hradí krajský úřad, moderovaná soutěž pro návštěvníky - náklady na moderátora hradí CzechTourism, kraje hradí suvenýry, náklady na hostesky v krojích v souvislosti s ochutnávkou nebo soutěží hradí krajský úřad.
Odhadované náklady na přímou účast 1 osoby na 7 dní pobytu jsou: denní sazba stravného 40 EUR, cena ubytování (zdroj: www.booking.com) je cca 70 USD. Zpáteční letenka z Prahy i z Vídně stojí v současné době kolem 30 000 Kč. Poplatek za vízum 1 600 Kč.
Náklady na 7 dní pobytu (7 nocí) 7*70 = 490 USD (8 330 Kč), diety 9*40 EUR = 360 EUR (9 000 Kč). Při přepočtu byl použit kurs 17 Kč/USD, 25 Kč/EUR.
Celkové náklady na 1 osobu na 7 dní pobytu - 17 330 Kč.
Celkové náklady i s letenkou + vízem na 7 dní pobytu - 48 930 Kč.
V případě organizace ochutnávek, koordinace hudebního vystoupení a samotné orientace v aglomeraci typu Shanghai je účast 1 pracovníka málo.

Ze studie, kterou má k dispozici CzechTourism Výjezdový cestovní ruch Číny s hlubším pohledem na image Evropy jako destinace vyplývá, že Evropa je vnímána mezi turisty z Číny a touroperátory jako kouzelná, krásná a malebná, ale také jako málo moderní, se špatným čínským jídlem, ne úplně kvalitním ubytováním a často arogantními obyvateli. Hlavním důvodem cesty do Evropy je nakupování ve značkových obchodech, procházky po velkých známých metropolích a pak teprve poznávání. Nejoblíbenějšími městy jsou Paříž a Řím. Cestu plánují 1-3 měsíce dopředu, většinou chtějí navštívit tři evropské země a odrazuje je velké množství památek v programu (zejména církevních).
Na základě informací vyplývajících z této studie je velice málo pravděpodobné, že by se účastí kraje Vysočina na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai zvýšila návštěvnost turistů z Číny v kraji Vysočina. Přestože většina krajů se rozhodne či již rozhodla pro přímou účast na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai (9 krajů se rozhodlo pro přímou účast, 1 kraj zvolil formu účasti nepřímou a u 3 krajů neznáme rozhodnutí - informace ze dne
29. 10. 2009), doporučuje Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu kraje Vysočina Radě kraje Vysočina rozhodnout účastnit se Světové výstavy EXPO 2010 v Shanghai jen formou nepřímou (s ohledem na informace z CzechTourismu, očekávaných nákladech při přímé účasti, efektivitě, minimálnímu přínosu) tj. účast prostřednictvím společné brožury krajských úřadů a CzechTourism (v základním rozsahu) a uvedením názvu kraje na informačním panelu.
StanoviskaOdbor sekretariátu hejtmana (OSH) podporuje účast kraje Vysočina na doprovodném programu Prezentace regionů a hl. města Prahy na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai. OSH souhlasí s nepřímou účastí prostřednictvím společné brožury krajských úřadů a CzechTourism (v základním rozsahu) a uvedením názvu kraje na informačním panelu. OSH vnímá jako důležité tímto podpořit propagaci České republiky jako celku.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
účastnit se doprovodného programu Prezentace regionů a hl. města Prahy na Světové výstavě EXPO 2010 v Shanghai formou nepřímé účasti a to prostřednictvím společné brožury krajských úřadů a CzechTourism (v základním rozsahu) a uvedením názvu kraje na informačním panelu.
Odpovědnost ORR, Vysočina Tourism, příspěvková organizace
Termín 31. 7. 2010
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz