Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-21-2009-44

RK-21-2009-44.doc  RK-21-2009-44pr1.xls
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-21-2009-44
NázevProjektový záměr kraje Vysočina na čerpání prostředků z Operačního programu Životní prostředí na ochranu biodiverzity v kraji Vysočina - projekt Biodiverzita- návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Životní prostředí
Zpracoval J. Joneš, M. Brom, E. Navrátilová
Předkládá Z. Ryšavý
Počet příloh
Popis problémuMateriál navrhuje způsob čerpání prostředků z evropských fondů na asanační a revitalizační zásahy v maloplošných chráněných územích, která jsou v péči kraje Vysočina. Globálním cílem je pomocí a s přispěním evropských fondů řešit pokles biodiverzity v kraji Vysočina.
Evropská unie deklarovala jako svůj cíl zastavit do roku 2010 pokles biodiverzity. Pro dosažení tohoto cíle je třeba vynaložit značné úsilí a velké množství finančních prostředků do zajištění podpory ohrožených rostlinných a živočišných druhů i jejich biotopů, obnovy krajinné stability a vodního režimu krajiny.
Pro ochranu konkrétních přírodních a krajinných hodnot včetně ochrany biodiverzity jsou vyhlašována chráněná území. V současné době je v péči kraje Vysočina 119 maloplošných zvláště chráněných území v kategoriích přírodních rezervací (PR) a přírodních památek (PP). Péče o zvláště chráněná území a v nich se nacházející přírodní a přírodě blízké biotopy a ohrožené rostlinné a živočišné druhy vyplývá ze zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění (§ 77a odst. 2 ad.). Bez vhodné péče by na těchto lokalitách došlo k nežádoucím změnám, které by měly za následek vyhynutí chráněného společenstva nebo zvláště chráněných druhů (popř. jejich místních populací). Tyto procesy by znamenaly snížení biodiverzity jak na regionální, tak i národní úrovni. Proto u nejvíce ohrožených druhů a biotopů probíhá jejich podpora a realizují se speciální programy na jejich obnovu a údržbu. V některých lokalitách však, bohužel, došlo v minulosti k silným negativním a rušivým vlivům a bude nutné přikročit k aktivnímu managementu pomocí výjimečných opatření, které budou zahrnovat i razantní asanační a revitalizační zásahy do biotopů.
Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů, lze pro péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů. Odbor životního prostředí navrhuje využít k péči o přírodní biotopy (k péči charakteru asanačních a revitalizačních zásahů) finančních prostředků z Operačního programu životní prostředí.
Pro všechna zvláště chráněná území ochrany přírody jsou zpracovány plány péče, které řeší péči o tato území, tj. jak pravidelné zásahy (tzv. regulační), tak mimořádné zásahy (jednorázové, tzv. asanační). Plány péče jsou projednávány a schvalovány. Z plánů péče vychází seznam navržených lokalit viz materiál RK-21-2009-44, př. 1). Seznam byl doplněn též o návrhy opatření navržených odbornými nevládními organizacemi (opatření jsou v souladu s plány péče, avšak nemusí tam být výslovně uvedena), tak aby byl ucelený v rozsahu působnosti kraje a pro celé stávající plánovací období EU (tj. seznam obsahuje všechna opatření v přírodních památkách a rezervacích v péči kraje, kde lze předpokládat financování z OPŽP).
Kraj i jiné subjekty jsou možnými příjemci podpory z Operačního programu Životní prostředí 2007 - 2013 pro oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity a 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny (dále též OPŽP ). Globálním cílem oblasti podpory 6.2 je obnova a ochrana přírodních a přírodě blízkých biotopů a ohrožených rostlinných a živočišných druhů a globálním cílem podpory 6.4 je realizace opatření příznivých z hlediska krajinné a ekosystémové diverzity vedoucí ke zvyšování retenční schopnosti krajiny. Specifickým cílem je posílení populací ohrožených druhů rostlin a živočichů a jejich biotopů, posílení biologické rozmanitosti na úrovni stanovišť a snížení antropogenních vlivů na přírodu a krajinu resp. posílení biodiverzity rostlin, živočichů a jejich biotopů.
Výše spolufinancování je u oblasti podpory 6.2 - Podpora biodiverzity a 6.4 - Optimalizace vodního režimu krajiny 10 % z celkových způsobilých výdajů na projekt, s výjimkou u revitalizací vodních toků a tvorby a obnovy mokřadů a tůní, kde je podpora z OPŽP až 100 %.
V materiálu RK-21-2009-44, př. 1 odbor životního prostředí vyčíslil předpokládaný finanční rámec všech uvažovaných opatření. Celkový objem finančních prostředků se rovná 34 550 000,- Kč, přičemž částka uvažovaná na spolufinancování vybraných akcí ze strany kraje Vysočina (včetně přípravy žádostí a stavebně technické dokumentace) je též uvedena v Kč (viz materiál RK-21-2009-44, př. 1) .
Příprava a formulace projektového záměru Biodiverzita bude probíhat v těsné spolupráci s odbornými institucemi a abychom předešli eventuální duplicitě projektů, osloveny byly též nevládní neziskové organizace (NNO), které mohou, a které se chtějí na řadě projektů aktivně spolupodílet.
Projekty do životního prostředí jsou významné i z ekonomického hlediska pro rozvoj hospodářství v kraji, neboť čerpáním finančních prostředků z evropských fondů do kraje Vysočina, zabezpečí pracovní příležitosti při vlastní realizaci prací firmám a jejich zaměstnancům z Vysočiny.
Návrh řešení Odbor životního prostředí navrhuje, aby Rada kraje Vysočina, na základě výše uvedeného popisu schválila projektový záměr Biodiverzita . Odbor životního prostředí pak neprodleně zahájí práce na přípravě vlastního projektu.
První fází projektu bude prověření reálných předpokladů pro realizaci vlastních opatření
u jednotlivých projektů uvedených v seznamu v příloze 1. Zejména projednání opatření s vlastníky a stavebně-technická konkretizace záměru (cca na úrovni investičního záměru). Je předpoklad, že se seznam po prověření zúží. Zároveň budou vedena jednání zejména s neziskovými organizacemi, popřípadě s jinými organizacemi (komerční, obce a města apod.), o případných partnerstvích na realizaci jednotlivých akcí.
Pokud se podaří dohodnout partnerství, pak by nositelem projektu do Operačního programu životní prostředí 2007 - 2013 (realizátorem přípravných prací včetně zajištění smluvních vztahů s vlastníky pozemků, zpracovatelem a předkladatelem žádosti, administrátorem, realizátorem projektu ad.) byla partnerská organizace (nejlépe nezisková organizace jako Český svaz ochránců přírody, Česká společnost ornitologická, či podobné občanské sdružení). Kraj by v tomto případě zajistil spolufinancování projektu (10 % z celkových způsobilých výdajů projektu).
V případě, že se na navržená opatření (po prověření reálnosti) u projektů nepodaří domluvit partnerství, byl by nositelem některých částí projektu kraj Vysočina (administrátorem pak odbor životního prostředí).
Upravený seznam, s přesnějším vyčíslením finančních nákladů a určením nositelů projektů bude předložen znovu orgánům kraje a zároveň budou předkládány k projednání a schválení samostatně materiály řešící jednotlivé akce (projekty) před zpracováním žádostí do OPŽP.
Na jednotlivé akce se potom předpokládá postupné předkládání žádostí do Operačního programu Životního prostředí v průběhu let 2010 až 2013 tj. max. 3 až 5 žádostí ročně.
Kraje mají ze zákona povinnost pečovat na svém území o přírodní památky a přírodní rezervace. Protože předměty ochrany v přírodních památkách a rezervacích jsou v řadě případů shodné s cíly oblasti podpory dotačních titulů navrhujeme pro péči o tato území využít finančních prostředků z evropských fondů.
Protože v rozpočtu kraje na kapitole Životní prostředí nejsou alokovány finanční prostředky na krytí projektů z OPŽP, navrhuje Odbor životního prostředí rozpočtové opatření, kterým bude navýšena kapitola Životní prostředí, paragraf 3741 o částku 650 000,- Kč z kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje. Částka bude použita na zadání zpracování investičních záměrů pro jednotlivá opatření (obsahem investičních záměrů bude projednání opatření s vlastníky a stavebně-technická konkretizace záměru).
StanoviskaEkonomický odbor: aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 17. 6. 2009 je 19 176 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o zabezpečení přípravy projektů kraje Vysočina v oblasti ochrany biodiverzity v rámci Operačního programu Životní prostředí;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Životní prostředí, § 3741 Ochrana druhů a stanovišť o částku 650 000,- Kč na zpracování dokumentace záměrů projektu Biodiverzita při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 650 000,- Kč;
ukládá
odboru životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina připravovat projekty uvedené v materiálu RK-21-2009-44, př. 1 k předložení do Operačního programu Životní prostředí.
Odpovědnost odbor životního prostředí
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz