Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2009-19

RK-11-2009-19.doc
Číslo materiálu19
Číslo jednacíRK-11-2009-19
NázevInformace k novele zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů
Zpracoval M. Ňachaj
Předkládá M. Ňachaj
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci pro radu kraje k zákonu č. 477/2008 Sb., kterým se mění s účinností od 1. dubna 2009 některá ustanovení zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Tato poměrně rozsáhlá novela zákona kromě řady dílčích změn, které odstraňují dosavadní nejasnosti a nejednotný výklad některých ustanovení, mění stávající postupy při porušení rozpočtové kázně a stanovuje krajskému úřadu povinnost projednávat v přenesené působnosti správní delikty obcí a dobrovolných svazků obcí na území kraje.

Hlavní změny zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, které se vztahují ke kontrolní činnosti, lze shrnout takto:

1) § 28 zákona nově zahrnuje odstavce 7 až 9, v nichž je taxativně vymezeno porušení rozpočtové kázně příspěvkovou organizací a stanoveno, že odvod za porušení rozpočtové kázně ukládá zřizovatel, který může rovněž tento odvod snížit nebo prominout, a to na základě písemné žádosti příspěvkové organizace.

2) § 22 zákona nově upravuje porušení rozpočtové kázně fyzickými nebo právnickými osobami (kromě příspěvkových organizací zřízených krajem), které jsou příjemci peněžních prostředků z rozpočtu kraje. Významnou změnou je ustanovení, podle kterého rozhoduje v samostatné působnosti o uložení odvodu a penále za porušení rozpočtové kázně krajský úřad, nikoliv kraj (rada, zastupitelstvo), jako tomu bylo doposud. Prominutí nebo částečné prominutí povinnosti odvodu a penále (na základě písemné žádosti toho, kdo porušil rozpočtovou kázeň) však může povolit pouze ten orgán kraje, který o poskytnutí peněžních prostředků rozhodl.

3) Zásadní změnou zákona je zařazení § 22a a 22b, které upravují oblast správních deliktů. Jsou zde uvedeny konkrétní povinnosti stanovené tímto zákonem, jejichž nesplněním se územní samosprávný celek nebo svazek obcí dopouští správního deliktu. Správní delikty obcí a dobrovolných svazků obcí v prvním stupni projednává v přenesené působnosti krajský úřad, v jehož správním obvodu má obec nebo svazek obcí sídlo. Správní delikt kraje projednává MF. Za správní delikt lze uložit pokutu až do výše 1 mil. Kč. Pokuty jsou příjmem rozpočtu, ze kterého je hrazena činnost správního orgánu, který je uložil.
Návrh řešení Informace se podává radě kraje na vědomí. Není třeba přijímat žádná opatření, příslušná novelizovaná ustanovení zákona č. 250/2000 Sb. budou zapracována do vnitřní kontrolní směrnice krajského úřadu.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci k zákonu č. 477/2008 Sb., kterým se mění zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.
Odpovědnost OK
Termín 24. 3. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz