Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2009-07

RK-11-2009-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-11-2009-07
NázevSmlouva zakládající právo obce Nová Ves provést stavbu na pozemku kraje Vysočina
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší možnost realizovat cizímu investorovi stavbu na pozemku ve vlastnictví kraje Vysočina.
Na kraj Vysočinu se obrátila obec Nová Ves se žádostí o vydání souhlasu se stavbou chodníku, která zasáhne část pozemku par. č. 1093/1 v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves. S ohledem na ustanovení § 110 zák. č.183/2006 Sb., stavební zákon, musí stavebník prokázat vlastnické právo k pozemku, určenému k zastavění nebo právo založené smlouvou provést stavbu. Dle současné praxe je touto smlouvou Smlouva zakládající právo provést stavbu, ve které vlastník pozemku vysloví souhlas s dotčením pozemku v jeho vlastnictví zamýšlenou stavbou. Zároveň obec v žádosti uvádí, že stavbu po dokončení nechá na své náklady geometricky zaměřit a požádá kraj o následné majetkoprávní vyrovnání. S realizací stavby souhlasí majetkový správce KSÚS Vysočiny, provoz Třebíč, za předpokladu, že investor dodrží závazné podmínky a připomínky uvedené v jeho stanovisku vydaném pro tuto stavbu.
Pozemek par. č. 1093/1 v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves, který má být dotčen stavbou chodníku, je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne 10. září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Zřizovací listinou byl svěřen do správy PO kraje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Třebíč je pozemek zapsán v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 110.
Návrh řešení Odbor majetkový doporučuje radě kraje vyslovit souhlas s realizací stavby a s ohledem na ustanovení § 110 zák. 183/2006 Sb., stavební zákon rozhodnout uzavřít nepojmenovanou smlouvu zakládající právo obci použít pozemek kraje ke stavbě chodníku. Vzhledem k tomu, že pozemek kraje bude zastavěn nekomerční stavbou veřejně prospěšného charakteru navrhuje dále OM v souladu s přijatými Zásadami Zastupitelstva kraje Vysočina pro převod nemovitého majetku ve vlastnictví kraje Vysočina zastavěnou část pozemku darovat obci a záměr darování zveřejnit na úřední desce krajského úřadu.
Návrh usnesení předpokládá vyslovit souhlas se stavbou na části pozemku par. č. 1093/1 v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves, rozhodnout uzavřít nepojmenovanou smlouvu, prokazující právo stavebníka provést stavbu na tomto pozemku, zveřejnit záměr darování části tohoto pozemku zastavěného stavbou chodníku, jejímž investorem bude obec Nová Ves, a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout bezúplatně převést chodníkem zastavěnou část pozemku par. č. 1093/1 z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Nová Ves
StanoviskaSe stavbou chodníku na části pozemku par. č. 1093/1 v k. ú. Nová Ves u Třebíče souhlasí majetkový správce i odvětvový odbor.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s realizací stavby chodníku na části pozemku par. č. 1093/1 ostatní plocha, silnice v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves;
rozhoduje
* uzavřít nepojmenovanou smlouvu prokazující obci Nová Ves právo provést stavbu chodníku na části pozemku par. č. 1093/1 ostatní plocha, silnice v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves;
* zveřejnit záměr darování části pozemku par. č. 1093/1 ostatní plocha, silnice v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves zastavěného stavbou chodníku na úřední desce krajského úřadu;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout bezúplatně převést chodníkem zastavěnou část pozemku par. č. 1093/1 v k. ú. Nová Ves u Třebíče a obci Nová Ves z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví obce Nová Ves.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz