Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2009-50

RK-09-2009-50.doc
Číslo materiálu50
Číslo jednacíRK-09-2009-50
NázevRozvojový program Zvýšení nenárokových složek platů a motivačních složek mezd pedagogických pracovníků regionálního školství s ohledem na kvalitu jejich práce - nenárokové složky ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Vysočina
Zpracoval A. Vlachová, K. Ubr, P. Adam
Předkládá M. Pech
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo školství, mládeže a tělovýchovy (dále jen MŠMT) vyhlásilo rozvojový program Zvýšení nenárokových složek platů a motivačních složek mezd pedagogických pracovníků regionálního školství s ohledem na kvalitu jejich práce na rok 2009 (dále jen program zvýšení nenárokových složek pedagogických pracovníků). Na jednoho přepočteného pedagogického pracovníka obdrží školy a školská zařízení (dále jen škola) celoroční částku 18 728 Kč včetně odvodů zaměstnavatele, tj. mzdové prostředky činí cca 13 770 Kč. Cílem tohoto programu je umožnit ředitelům škol lépe ocenit pedagogické pracovníky dosahující dlouhodobě kvalitních výsledků, zejména v oblasti přípravy nebo realizace kurikulární reformy, a to bez ohledu na počet let pedagogické praxe. Prostředky programu jsou vedeny v účetnictví odděleně od běžných prostředků poskytovaných školám ze státního rozpočtu v rámci přímých výdajů na vzdělávání a jsou samostatně vyúčtovávány.
Přidělené prostředky lze použít i na zvýšení motivačních složek platů a mezd ředitelů škol, pokud tak rozhodne zřizovatel a pokud jsou zároveň naplněna následující kritéria:
a) míra účasti na tvorbě, inovaci nebo evaluaci školního vzdělávacího programu nebo koordinaci těchto činností,
b) míra účasti na tvorbě, koordinaci nebo řízení vzdělávacích projektů vedoucích k dosahování klíčových kompetencí dětí, žáků a studentů,
c) uplatnění moderních a efektivních metod ve výchovně vzdělávacím procesu a při poskytování školských služeb, zejména pokud vyplývají z účasti pedagogických pracovníků v dalším vzdělávání pedagogických pracovníků.
V takovém případě je potřebné tento účel jednoznačně popsat v rozhodnutí o poskytnutí odměny a stanovit kritéria pro určení výše odměny. Rozhodnutí o poskytnutí odměn je v kompetenci rady kraje.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že ředitelům škol zřizovaným krajem Vysočina jsou vypláceny odměny systémově 2x ročně, a to v červnu za oblast ekonomických výsledků v předchozím kalendářním roce a v prosinci za výsledky v oblasti výchovně vzdělávací za ukončený školní rok, navrhuje OŠMS následující postup:
- doporučit ředitelům škol, aby prostředky přidělené v rámci programu MŠMT zvýšení nenárokových složek pedagogických pracovníků využili v plné výši na zvýšení nenárokových složek pedagogických pracovníků školy
- zohlednit aktivitu ředitelů v metodice výpočtu systémových odměn (povýšit hodnotu jednoho bodu rozhodného pro stanovení odměny za výsledky v oblasti výchovně vzdělávací o 40% tzn. z 1 000 Kč na 1 400 Kč za maximálně 40 bodů) po dobu trvání programu MŠMT zvýšení nenárokových složek pedagogických pracovníků a o tomto opatření informovat ředitele škol.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s postupem dle materiálu RK-09-2009-50;
ukládá
OŠMS informovat ředitele škol ve smyslu materiálu RK-09-2009-50.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín březen 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz