Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2009-21

RK-09-2009-21.doc  RK-09-2009-21pr1.pdf
Číslo materiálu21
Číslo jednacíRK-09-2009-21
NázevInformace o přípravě sanace bývalé skládky nebezpečných odpadů v k.ú. Pozďátky
Zpracoval J. Mikyna
Předkládá P. Bureš
Počet příloh
Popis problémuBývalá skládka nebezpečných odpadů v k.ú. Pozďátky (dále skládka ) je jedním z nejvýznamnějších dosud nevyřešených problémů z hlediska znečištění životního prostředí na území kraje Vysočina. Z této havarované skládky pokračuje dlouhodobý únik skládkových vod s obsahem kyseliny sírové do horninového prostředí a do vod podzemních a následně i do vod povrchových, trvající již více než 11 let.
V příloze č. 1 tohoto materiálu je usnesení vlády České republiky č. 129 ze dne 2. 2. 2009, ve kterém vláda schvaluje odkoupení skládky včetně souvisejících pozemků státním podnikem DIAMO a možnost realizace její sanace z Operačního programu Životní prostředí a ukládá příslušným ministrům úkoly v této věci. Dne 25. 2. 2009 byla uzavřena smlouva o koupi skládky mezi jejím dosavadním vlastníkem Logika s.r.o., Vězeňská 5/116, 110 00 Praha 1 a kupujícím DIAMO, státní podnik, Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem. Následně nový vlastník požádá krajský úřad jako příslušný vodoprávní úřad o povolení k nakládání s vodami (povolení k čerpání znečištěných podzemních vod v areálu skládky za účelem jejich čištění na mobilní čistící stanici a k jejich následnému vypouštění do vod podzemních). Souběžně s tím bude zajišťovat i monitoring jakosti podzemních a povrchových vod na lokalitě. Státní podnik DIAMO bude tedy v roce 2009 zajišťovat jednak realizaci výše uvedených okamžitých protihavarijních opatření a jednak přípravu analýzy rizik a projektu vlastní sanace skládky spolu s žádostí o dotaci z Operačního programu Životní prostředí.
Návrh řešení DIAMO, státní podnik jako nový vlastník skládky připravuje tedy realizaci tzv. okamžitých protihavarijních opatření a současně se zabývá i zpracováním podkladů pro zajištění vlastní sanace, která by měla probíhat od roku 2010 po dobu několika let. Ředitel Krajského úřadu kraje Vysočina proto jmenuje pracovní tým krajského úřadu k zajištění součinnosti při přípravě sanace skládky včetně řešení případných problémů, které mohou vzniknout.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o přípravě sanace bývalé skládky nebezpečných odpadů v k.ú. Pozďátky.
Odpovědnost odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství
Termín 3. 3. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz