Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-06-2009-06

RK-06-2009-06.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-06-2009-06
NázevŽádost o pokácení stromů v k. ú. a obci Věž
Zpracoval F. Vak
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost o pokácení stromů na pozemku ve vlastnictví kraje Vysočina.
Na odbor majetkový se obrátila obec Věž o požádala o vydání souhlasu s pokácením dvou kaštanů o obvodu kmene 257 cm a 171 cm rostoucích na pozemku par. č. 1106 ostatní plocha, silnice v k. ú. a obci Věž. V žádosti obec uvádí, že se jedná o stromy, které mají od silničního provozu značně poškozenou kůru a svým stavem ohrožují životy a soukromý majetek nacházející se v blízkosti těchto stromů. K požadavku obce se vyjádřila Agentura ochrany přírody a krajiny - Středisko Havlíčkův Brod, která vydala souhlasné stanovisko s pokácením stromů. Vlastní pokácení stromů by zabezpečovala obec Věž prostřednictvím odborné firmy na své náklady. Zároveň by obec zajistila likvidaci dřevní hmoty stromů využitím jako palivo pro kotelnu v Kulturním domě ve Skále.
Pozemek par. č. 1106 v k. ú. a obci Věž, na kterém stromy určené k pokácení rostou, je ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí ministra dopravy a spojů ze dne10.září 2001 čj. 3796/01-9-KM. Zřizovací listinou byl svěřen do správy PO kraje Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace. U Katastrálního úřadu pro Vysočinu, Katastrálního pracoviště Havlíčkův Brod je pozemek zapsán v katastru nemovitostí pro shora uvedené k. ú. a obec na listu vlastnictví 182.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje žádosti obce vyhovět v plném rozsahu. To znamená udělit obci Věž souhlas, aby veškeré záležitosti spojené s vydáním souhlasu s pokácením uvedených stromů rostoucích mimo les vyřídila sama. V případě že bude souhlas s pokácením vydán, využít nabídky obce na zajištění pokácení stromů na své náklady a na následnou likvidaci dřevní hmoty ze stromů spálením v kotelně Kulturního domu ve Skále, který je v jejím majetku. Bezúplatné přenechání dřevní hmoty z pokácených stromů k likvidaci spálením je navrhováno z důvodu, že jedná o dřevo, které nelze k jiným účelům využít a jeho hodnota by kompenzovala obci náklady, které jí s pokácením stromů vzniknou.
Návrh předpokládá rozhodnout vydat obci souhlas na zajištění povolení pokácení dvou kaštanů s tím že obec zajistí na své náklady prostřednictvím odborné firmy pokácení stromů a provede následnou likvidaci dřevní hmoty spálením v kotelně Kulturního domu ve Skále.
StanoviskaSprávce výše uvedeného pozemku vyslovil souhlas s pokácením dvou kaštanů rostoucích na pozemku par. č. 1106 v k. ú. a obci Věž.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podáním žádosti o vydání rozhodnutí o povolení s pokácením dvou kaštanů rostoucích na pozemku par. č. 1106 v k. ú. a obci Věž s tím, že obec zajistí na své náklady prostřednictvím odborné firmy pokácení těchto stromů a provede následnou likvidaci dřevní hmoty.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín březen 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz