Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2009-11

RK-05-2009-11.doc
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-05-2009-11
NázevDarování pozemků v k.ú. Domanín u Bystřice nad Pernštejnem, obec Bystřice nad Pernštejnem
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší darování pozemků kraje do vlastnictví města Bystřice nad Pernštejnem a s tím souvisejících kroků.
Na odbor majetkový se obrátilo město Bystřice nad Pernštejnem se žádostí o bezúplatný převod pozemků par. č. 89, par. č. 90 a části pozemku par. č. 1186 v k.ú. Domanín u Bystřice nad Pernštejnem, obec Bystřice nad Pernštejnem. Pozemky představují vysoký sráz nad silnicí přiléhající k silnici III/36035. Dle žadatele tyto pozemky správce nikdy nevyužíval a ani neudržoval. Část pozemků je zarostlá neudržovanou vegetací a na části vznikla asfaltová účelová komunikace. Město má zájem převzít péči nad těmito pozemky, neboť se jedná o střed místní části Domanín a současný stav hyzdí střed obce. Účelová komunikace je přístupovou cestou k více jak 10 domům a dnes již nevyhovuje předpisům. Město má v plánu nechat zpracovat projekt na stavební úpravy směřující radikálnímu zlepšení dopravní situace v daném místě.
Pozemky par. č. 89, par.č. 90 a par.č. 1186 v k.ú. Domanín u Bystřice nad Pernštejnem jsou ve vlastnictví kraje Vysočina na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku ČR do majetku krajů, v platném znění a Rozhodnutí MDS ČR čj. 3796/01-9-KM ze dne 10. 9. 2001. Zřizovací listinou byly dány do správy příspěvkové organizace kraje s názvem Správa a údržba silnic Žďár nad Sázavou, resp. podle Rozhodnutí o sloučení příspěvkových organizací vydaného krajem Vysočina a schváleného Zastupitelstvem kraje Vysočina usnesením č. 0523/08/2006/ZK ze dne 7. 11. 2006, účinného od 1. 1. 2007, byly svěřeny do správy organizace s názvem Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace.
Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrálním pracovištěm Bystřice nad Pernštejnem jsou pozemky vedeny na listu vlastnictví 135 pro dané k.ú. a obec.
Návrh řešení Odbor majetkový navrhuje požadované pozemky městu Bystřice nad Pernštejnem darovat. Pozemky neslouží jako pozemky silniční, jedná se o sráz těžko udržovatelný a pro kraj, resp. Krajskou správu a údržbu silnic Vysočiny nepotřebný. Město zamýšlí zpracovat projekt na stavební úpravy požadovaných pozemků, aby komunikace odpovídala současným předpisům a zbývající část chce bude upravena zelení.
Zákonnou podmínkou pro převod pozemků je dle ustanovení § 18 odst. 1 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění zveřejnění záměru darování pozemků na úřední desce krajského úřadu. Darování pozemků par.č. 89 a par. č. 90 je možné zveřejnit v celé výměře a u pozemku par. č. 1186 pouze jeho části. Město Bystřice nad Pernštejnem zadalo vyhotovení GP, který bude po jeho zpracování předložen odboru majetkovému a v rozsahu GP bude část pozemku převáděna. V případě, že o darování bude kladně rozhodnuto, bude dodatkem zřizovací listiny KSUSV upraven rozsah svěřeného materiálu.
Usnesení předpokládá rozhodnout zveřejnit záměr darování pozemků a doporučit zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem požadované pozemky.
StanoviskaKrajská správa a údržba silnic Vysočiny, provoz Žďár nad Sázavou souhlasí s převodem části pozemku par. č. 1186 a pozemků par. č. 89 a par. č. 90 k.ú. Domanín u Bystřice nad Pernštejnem, obec Bystřice nad Pernštejnem.
Odbor dopravy a silničního hospodářství souhlasí s převodem.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zveřejnit záměr darování části pozemku par. č. 1186 - ost. plocha, silnice o stávající výměře 34 867 m2, pozemků par. č. 89 - zahrada o výměře 19 m2 a par.č. 90 - trvalý travní porost o výměře 241 m2 v k. ú. Domanín u Bystřice nad Pernštejnem, obec Bystřice nad Pernštejnem;
doporučuje
zastupitelstvu kraje rozhodnout převést darem část pozemku par. č. 1186 - ost. plocha, silnice, pozemků par. č. 89 - zahrada o výměře 19 m2 a par. č. 90 - trvalý travní porost o výměře 241 m2 v k. ú. Domanín u Bystřice nad Pernštejnem, obec Bystřice nad Pernštejnem z vlastnictví kraje Vysočina do vlastnictví města Bystřice nad Pernštejnem.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín březen 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz