Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2009-58

RK-05-2009-58.doc
Číslo materiálu58
Číslo jednacíRK-05-2009-58
NázevStanovení počtu zaměstnanců kraje
Zpracoval8 Stanovení počtu zaměstnanců kraje pro: jednání rady kraje č. 5/2009 dne 3. 2. 2009 zpracoval/a: E. Šarapatková, E. Janoušková, M. Březina, M. Černý, K. Kotrba
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0892/22/2008/RK stanovila rada kraje počet 403 zaměstnanců k 1. září 2008. Materiál navrhuje navýšení počtu zaměstnanců k 2. březnu 2009 celkem o 14 funkčních míst, a to takto:
Zvýšení z důvodu změny legislativy, funkční místa jsou financována zvýšeným příspěvkem na výkon státní správy
- o 1 funkční místo na Odboru územního plánování a stavebního řádu,
- o 1 funkční místo na Odboru sociálních věcí

Zvýšení z důvodu změny legislativy, funkční místo není financováno zvýšeným příspěvkem na výkon státní správy , bude spolufinancováno z prostředků EU
- o 1 funkční místo na Odboru informatiky

Zvýšení z důvodu rozdělení Odboru sociálních věcí a zdravotnictví na Odbor sociálních věcí a Odbor zdravotnictví a jejich novými úkoly
- o 1 funkční místo na Odboru sociálních věcí
- o 3 funkční místa na Odboru zdravotnictví

Zvýšení z důvodu zvýšené vlastní aktivity kraje v samosprávné činnosti (investiční činnost, grantová a koncepční činnost)
- o 2 funkční místa na Odboru dopravy
- o 2 funkční místa na Odboru majetkovém
- o 1 funkční místo na Odboru kultury a památkové péče
- o 1 funkční místo na Odboru regionálního rozvoje

Zvýšení z důvodu řešení vnitřních procesů úřadu
- o 1 funkční místo na Odboru sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu,


Navrhované navýšení by mělo dlouhodoběji (minimálně pro rok 2009) pokrývat požadavky na zabezpečení činností kraje za předpokladu, že další nároky nevyvolají zásadní legislativní změny. Tento předpoklad se rovněž netýká situací, kdy budou předloženy projekty financované z prostředků EU, které umožňují financování jejich administrace z prostředků těchto projektů.

Podrobný popis navrhovaných funkčních míst na jednotlivých odborech je uveden v materiálu RK-05-2009-58, př. 1.
Návrh řešení Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje stanovit počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 2. 3. 2009 na 417 zaměstnanců.
Ředitel krajského úřadu navrhuje stanovit objem prostředků na platy těchto zaměstnanců.
Ředitel krajského úřadu navrhuje radě kraje doporučit Zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Krajský úřad o částku 5 430 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 5 430 tis. Kč určenou na platy, související odvody a převod do sociálního fondu.

O stanovení počtu zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a stanovení objemu prostředků na platy těchto zaměstnanců rozhoduje dle § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, rada kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ
V případě, že bude provedeno rozpočtové opatření, kterým se navýší kapitola Krajský úřad 6172, položky 5011 Platy zaměstnanců, 5031 Povinné pojištění na sociální zabezpečení, 5032 Povinné pojištění na zdravotní pojištění, 5038 Ostatní povinné pojištění hrazené zaměstnavatelem, OSŘKŽÚ souhlasí s navýšením počtu zaměstnanců.

OI
Odbor informatiky upozorňuje, že navýšení počtu zaměstnanců krajského úřadu bude znamenat dodatečné finanční náklady, se kterými není v rozpočtu kraje 2009 v kapitole Informatika počítáno. Přesné vyčíslení dodatečné finanční náročnosti není možné vzhledem k nedořešenému prostorovému umístění nových pracovníků a předpokladu postupného nástupu nových zaměstnanců v průběhu roku 2009. V případě, že nebude možné dodatečné náklady hradit ze schváleného rozpočtu kapitoly Informatika, bude odbor informatiky zpracován samostatný materiál, analyzující finanční dopady navýšení včetně návrhu řešení.

OHS
Vytvoření vhodných pracovních podmínek ve stávajících prostorách pro navrhované zvýšení počtu zaměstnanců kraje není možné. V některých případech lze najít řešení, ale za současného zhoršení pracovních podmínek ostatních zaměstnanců (OI, OUPSŘ, ORR, OSŘKŽÚ, MO), v některých případech není vůbec reálné nové pracoviště vytvořit (OKPP, ODSH). Při přípravě rozpočtu kapitoly Krajský úřad pro rok 2009 se neočekávala potřeba vytvoření nového pracoviště (vznik nového odboru není možné realizovat v současně užívaných prostorách), a proto s tím související náklady nejsou v rozpočtu kapitoly schváleny.

ODSH
Jednoho zaměstnance lze umístit do kanceláře v oddělení projektového řízení, druhý požadovaný zaměstnanec by byl umístěn na oddělení investiční do kanceláře C 2.38.

EO
Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina, v kapitole Krajský úřad nebylo počítáno s navrhovaným nárůstem pracovních míst. Ekonomický odbor navrhuje schválit rozpočtové opatření, kterým bude navýšena kapitola Krajský úřad na pokrytí výdajů na platy a související odvody a na převod do sociálního fondu, snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Nespecifikovaná rezerva. Dále ekonomický odbor upozorňuje - v případě, že bude navýšení počtu zaměstnanců zařazených do krajského úřadu schváleno, je třeba zajistit rozpočtové krytí výdajů souvisejících se zajištěním technického zázemí nových pracovníků, se kterým v rozpočtu kraje na rok 2009 nebylo počítáno.
Návrh usneseníRada kraje
stanoví
* v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, počet zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu k 2. 3. 2009 na 417 zaměstnanců;
* s ustanovením § 59 odst. 1 písm. b) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, objem prostředků na platy zaměstnanců kraje Vysočina zařazených do Krajského úřadu kraje Vysočina pro rok 2009 ve výši 161 166 tis. Kč a
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Krajský úřad, § 6172 Činnost regionální správy o částku 5 311 tis. Kč a § 6330 Převody vlastním fondům v rozpočtech územní úrovně o částku 119 tis. Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Nespecifikovaná rezerva o částku 5 430 tis. Kč určenou na platy, související odvody a převod do Sociálního fondu kraje Vysočina v souvislosti se zvýšením počtu zaměstnanců kraje.
Odpovědnost ředitel krajského úřadu
Termín 2. 3. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz