Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2009-30

RK-05-2009-30.doc  RK-05-2009-30pr1.doc  RK-05-2009-30pr2.doc
Číslo materiálu30
Číslo jednacíRK-05-2009-30
NázevPrůběžná informace o stavu příprav Dolnorakouské zemské výstavy 2009 a návrh na změnu složení řídícího týmu
Zpracoval K. Lisá, I. Doležalová
Předkládá K. Lisá
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury a památkové péče předkládá průběžnou informaci o aktuálním stavu příprav Dolnorakouské zemské výstavy 2009 a návrh na změnu složení řídícího týmu k přípravě výstavy pod vedením Ing. Tomáše Škaryda, radního pro oblast cestovního ruchu, kultury.

1) Kraj Vysočina se v roce 2009 připojil k pořádání Dolnorakouské zemské výstavy 2009, první přeshraniční akci v historii konání těchto výstav. Místy prezentace společných témat se stanou města Horn, Raabs/Thaya a Telč.
Výstava se koná při příležitosti 20. výročí pádu železné opony, ve společné Evropě bez fyzických hranic, zároveň je výrazným kulturně-společenským příspěvkem kraje Vysočina k českému předsednictví v Radě EU. Slavnostní zahájení výstavy za účasti významných hostů a velké pozornosti médií se uskuteční dne 17. dubna 2009 postupně na všech výstavních místech, pro veřejnost se výstava otevře dne 18. dubna 2009 a potrvá do 1. listopadu 2009.
Rakousko a Českou republiku spojuje společná historie, která bude na výstavě prezentována moderním a pro návštěvníky atraktivním ztvárněním v Hornu, téma hranice, život u hranic a s hranicí, hranice v naších myslích, náboženství, víra a ideologie budou obsahem výstavy v Raabsu/Thaya, společné kulturní dějiny budou prezentovány v Telči, kde prostřednictvím přitažlivé expozice budou současnými výstavními metodami a za pomocí multimediální techniky představeny česko-rakouské vztahy, zejména vzájemné kulturní propojení obou zemí.
V současné době vrcholí přípravné práce na obou stranách hranice, které jsou výrazem společného úsilí Čechů a Rakušanů a konkrétním příkladem vzájemné spolupráce. Na odborné a obsahové náplni výstavy a na její realizaci spolupracují vědecké týmy pod vedením prof. Dr. Stefana Karnera na rakouské straně a PhDr. Michala Stehlíka na české straně společně s týmy architektů a celou řadou dodavatelských firem. Na výstavě se podílí také veřejnost formou rozsáhlé sbírky exponátů.
Výstava je rovněž významným impulsem pro rozvoj infrastruktury, cestovního ruchu, kulturních kontaktů a propagaci obou zapojených regionů, především dolnorakouského Waldviertlu a vysočinského Mikroregionu Telčsko.
Samotnou výstavu bude provázet velká mediální kampaň, po celou dobu trvání se bude konat řada doprovodných kulturních, společenských a sportovních akcí, bude pořízeno množství propagačních materiálů a reklamních dárkových předmětů v jednotné grafice, bude zajištěna kyvadlová autobusová doprava pro návštěvníky do všech výstavních lokalit, pro lepší orientaci poslouží společný systém dopravního značení, který spolehlivě navede návštěvníky do místa konání výstavy. Pro všechna tři výstavní místa bude platit společná vstupenka, která bude prodávána za příznivou cenu v základní taxe vstupného 9 EUR nebo 220 Kč a bude uplatnitelná v průběhu celého termínu výstavy, dále budou poskytovány nejrůznější slevy dle společné dohody obou stran. Využívány budou na obou stranách rovněž společné rezervační a pokladní systémy, ověřené a vyzkoušené v předchozích letech rakouskými partnery. Jsou připraveny společné projekty k dalšímu rozvoji cestovního ruchu za účelem zvýšení návštěvnosti v obou regionech, muzejně-pedagogické akce pro školy, soutěže atd.

2) Rada kraje Vysočina usnesením č. 1284/27/2007/RK ze dne 25. 9. 2007 vzala na vědomí složení řídícího týmu k realizaci Dolnorakouské zemské výstavy 2009 (dále jen DRZV) dle materiálu RK-05-2009-30, př. 2. Tento tým byl sestaven na základě jednání mezi českými partnery DRZV a byl složen ze zástupců Krajského úřadu kraje Vysočina, města Telč, Mikroregionu Telčsko, Muzea Vysočiny Jihlava, Národního památkového ústavu a PhDr. Michala Stehlíka, Ph.D., děkana filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, vedoucího odborného týmu. V současnosti však s ohledem na nové úkoly a zajišťování jiných činností, které v době přípravných prací a zpracování projektové žádosti nebyly známy, stejně jako nebyly známy všechny předpoklady, dostupné vyčerpávající informace a rozsah celého projektu, stávající složení týmu již nevyhovuje. Proto vznikla v průběhu příprav DRZV a na základě zkušeností rakouských partnerů s realizací podobných projektů potřeba aktualizovat složení řídícího týmu, které povede k efektivnějšímu zajištění výstavy po organizační, obsahové i realizační stránce. Restrukturalizací řídícího týmu zároveň dojde k účelnějšímu zařazení a využití osob, které se aktivně podílejí na přípravě výstavy a účastní se pravidelně společných jednání dle svých oborů, naopak budou z týmu vyřazeni členové, jejichž úkoly již byly naplněny nebo jejichž pracovní činnost na krajském úřadu byla ukončena apod. I nadále však budou další kompetentní osoby z krajského úřadu zvány na jednání se zaměřením vztahujícím se k jejich oborové oblasti dle potřeby a dle aktuální projednávané tématiky.
Aktualizace složení řídícího týmu je důležitá právě v současné době, kdy vrcholí přípravy na výstavu a jmenováním Ing. Tomáše Škaryda, radního pro oblast cestovního ruchu a kultury, do jeho čela dojde zároveň ke zvýšení prestiže kraje Vysočina a pracovní skupiny jako celku v rámci společné organizační struktury výstavy.
Návrh řešení Odbor kultury a památkové péče navrhuje radě kraje vzít na vědomí průběžnou informaci o stavu příprav Dolnorakouské zemské výstavy 2009 a nové složení řídícího týmu pro přípravu a realizaci Dolnorakouské zemské výstavy 2009 dle materiálu RK-05-2009-30, př. 1 a pověřit vedením řídícího týmu Ing. Tomáše Škaryda, radního pro oblast cestovního ruchu a kultury.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
* průběžnou informaci o stavu příprav Dolnorakouské zemské výstavy 2009;
* nové složení řídícího týmu pro přípravu a realizaci projektu Dolnorakouská zemská výstava 2009 dle materiálu RK-05-2009-30, př. 1;
pověřuje
vedením řídícího týmu pro přípravu a realizaci projektu Dolnorakouská zemská výstava 2009 v Telči Ing. Tomáše Škaryda, radního pro oblast cestovního ruchu a kultury.
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče
Termín 31. 12. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz