Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2009-26

RK-03-2009-26.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-03-2009-26
NázevKomplexní rekonstrukce tepelného hospodářství v Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci, formou EPC
Zpracoval J. Koten
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace (dále jen nemocnice), hodlá zajistit komplexní rekonstrukci tepelného hospodářství formou EPC (energy performance contracting).
Minimální rozsah rekonstrukce předpokládá změnu topného media z páry na rozvod teplovodní s kombinací plynofikace vzdálenějších objektů v nemocnici.
Návrh řešení Navrhuje se zajistit vyšší hospodárnost provozu komplexní rekonstrukcí tepelného hospodářství. S ohledem na předpokládanou výši nákladů cca 16 mil. Kč (na níže uvedená povinná opatření, která musí dodavatel provést), hodlá nemocnice zajistit realizaci veřejnou zakázkou formou EPC. Tato forma přepokládá:
* Vítězný uchazeč zpracuje projekt, zajistí jeho realizaci a převezme nejen financování investic, ale i garanci za finanční a technickou úspěšnost. Za službu dostane zaplaceno tehdy, přinese-li projekt úspory energie. Smlouva se uzavírá na dobu 4 - 10 let. Během této doby se zákazník dělí o částku, která představuje úsporu nákladů na nákup energie. Vítězný uchazeč ze svého podílu hradí investici (splátky úvěru) a vlastní náklady, případný zbytek představuje jeho zisk.
* Nemocnice nemusí použít prostředky nad běžné náklady na energie. Potřebné zdroje na úhradu energeticky úsporného projektu přinese projekt samotný, nemocnice použije na splátky budoucí dosažené úspory energie.

Po odborných konzultacích je předpokládáno, že předmětem plnění veřejné zakázky bude (tato opatření budou zahrnutá do podílu dodavatele na potenciálních úsporách):
* změna topného media z páry na teplovodní rozvod
* instalace nových teplovodních kotlů a nový rozvod primární topné vody do podružných výměníkových stanic
* řešení stanic k zabezpečení UT a TUV
* vybudování rozvodu primární topné vody z kotelny do výměníku objektu 09 Chirurgie
* instalace nového výměníku pro UT v objektu 15 - Gynekologie
* vybudování přívodu zemního plynu a vybudování plynových kotelen pro vzdálenější objekty v nemocnici, tj. lékárnu, zdravotní školu, ORL
* úprava systému vytápění a MaR tak, aby bylo možné regulovat jednotlivé objekty
* další opatření navržená uchazeči ve veřejné soutěži.

Forma EPC rovněž předpokládá vybranému uchazeči smlouvou o výpůjčce (nájmu) poskytnout k dlouhodobému užívání (předpoklad 8 let) po dobu trvání smlouvy o zaručených úsporách energie, nebytové prostory zdroje tepla a poskytnout mu přístup ke všem zařízením včetně povolení veškerých prácí potřebných pro splnění závazků ve všech smluvních objektech (smluvní objekt = objekt vyžadující provedení opatření k zajištění energetických úspor). Po ukončení smluvního vztahu bude vlastnické právo k technickým zařízením, přístrojům a prvkům, instalovaných dodavatelem během zavádění energeticky úsporných opatření ve smluvních objektech převedeno z jeho vlastnictví do majetku kraje a majetek bude následně pronajímán standardně nemocnici. Dle Zásad Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností příspěvkových organizací zřizovaných krajem Vysočina bude výpůjčka (nájem) předmětem schvalování Radou kraje Vysočina.

Poznámka:
Záměr Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, zajistit komplexní rekonstrukci tepelného hospodářství formou EPC, řeší zároveň vytápění pavilonu interny, dětského a gynekologického pavilonu. Tato část rekonstrukce části otopného systému nemocnice je nutná pro zprovoznění 1. etapy akce Rekonstrukce a přístavba pavilonu interních oborů.
V případě neschválení rekonstrukce formou EPC by bylo nutné vytápění pavilonu interny, dětského a gynekologického pavilonu v předpokládané výši 3,5 mil. Kč financovat ze zdrojů nemocnice nebo kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, zajistit komplexní rekonstrukci tepelného hospodářství formou EPC a
ukládá
Nemocnici Nové Město na Moravě, příspěvkové organizaci, zpracovat návrh výzvy na veřejnou zakázku Rekonstrukce tepelného hospodářství Nemocnice Nové Město na Moravě .
Odpovědnost OSVZ
Termín-- 2009- 12- 30
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz