Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2009-33

RK-03-2009-33.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-03-2009-33
NázevInformace o rozdělení Odboru sociálních věcí a zdravotnictví na dva samostatné odbory, Odbor sociální věcí a Odbor zdravotnictví
Zpracoval M. Březina
Předkládá Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuKrajský úřad kraje Vysočina řeší problematiku sociálních věcí a zdravotnictví prostřednictvím jednoho společného odboru. Agenda, která je tomuto odboru v současné době svěřena je tématicky, ale i rozsahově značně rozsáhlá. Na základě zmapování současných potřeb a odhadu potřeb v obou těchto oblastech do budoucnosti jsem s účinností k 1. 3. 2009 rozhodl o rozdělení Odboru sociálních věcí a zdravotnictví na dva samostatné odbory, tedy na Odbor sociálních věcí a na Odbor zdravotnictví.

Hlavní důvody pro rozdělení odboru na dva samostatné odbory jsou tyto:
1. Velmi široká problematika - jak v oblasti samosprávné, tak v oblasti přeneseného výkonu státní správy .

Oblast zdravotnictví:
- odbor vykonává zřizovatelské povinnosti k 5 nemocnicím (celkem cca 4600 zaměstnanců, celkový obrat 3,3 mld. Kč), dvěma zařízením kojenecké péče a Zdravotnické záchranné službě.
- v části přenesené působnosti mimo jiné řeší problematiku registrace nestátních zdravotnických zařízení( celkem 1344 vydaných registrací), výběrová řízení na provoz NZZ, řešení stížností, zajišťování územních znaleckých komisí. V roce 2008 zahájeno v této oblasti 340 správních řízení.
Oblast sociální:
- vykonává zřizovatelskou funkci k 22 zařízením (12 domovů pro seniory, 9 ústavů sociální péče, 1 rodinnou a manželskou poradnu s celkovým počtem zaměstnanců cca 1000 a ročním objemem hospodaření 610 mil. Kč) a spolupracuje s dalšími poskytovali sociální péče v kraji (cca 40 NNO).
- v přenesené působnosti je odbor odvolacím orgánem v oblasti sociálních dávek, řeší oblast sociálně právní ochrany dětí, zajišťuje agendu registrace a inspekce sociálních služeb (210 registrovaných služeb).

2. Lepší koordinace řízení - dva odbory, dva odpovědní radní

3. Předpoklad dalšího intenzivního růstu obou oborů - sociální oblast: dopad demografie, dopady legislativních změn, reformy sociálního systému; zdravotnictví: nové technologie a možnosti, vyšší společenské nároky, dopad měnícího se legislativního prostředí

4. Snaha intenzivněji koordinovat zřizované organizace - např. společné nákupy, optimalizace poskytovaných služeb, intenzivnější spolupráce mezi zřizovanými organizacemi i zřizovatelem

Změna v organizační struktuře byla provedena s účinností k 1. 3. 2009. Stávající odbor Sociálních věcí a zdravotnictví byl přejmenován na Odbor sociálních věcí. Ze stávajícího odboru bylo vyjmuto oddělení zdravotní péče, část oddělení zdravotní a sociální správy a právník. Tito zaměstnanci budou začleněni do nově zřízeného Odboru zdravotnictví. Další personální nároky spojené s rozdělením odboru a novými požadavky na jejich činnost budou řešeny samostatným materiálem ředitele úřadu. Po přechodnou dobu budou oba odbory sídlit na adrese Tolstého, pro Odbor zdravotnictví se hledají nové prostory.
Návrh řešení Ředitel Krajského úřadu kraje Vysočina navrhuje Radě kraje Vysočina vzít na vědomí rozhodnutí o změně organizační struktury Krajského úřadu kraje Vysočina dle materiálu RK-03-2009-33
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána z důvodu, že se jedná o informaci o již realizovaném opatření.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
rozhodnutí o změně organizační struktury Krajského úřadu kraje Vysočina dle materiálu
RK-03-2009-33.
Odpovědnost ředitel
Termín 1. 3. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz