Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2009-18

RK-03-2009-18.doc  RK-03-2009-18pr1.doc  RK-03-2009-18pr2.doc  RK-03-2009-18pr3.doc
Číslo materiálu18
Číslo jednacíRK-03-2009-18
NázevNařízení kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace U Miličovska
Zpracoval D. Vacková
Předkládá J. Joneš
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávající přírodní rezervace U Miličovska, která se nachází v kraji Vysočina, v okrese Pelhřimov, v katastrálním území Jankov u Pelhřimova, cca 0,5 km východně od obce Jankov. Zvláště chráněné území s názvem U Miličovska bylo zřízeno vyhláškou Okresního úřadu v Pelhřimově ze dne 25. května 1993 o zřízení dalších přírodních rezervací.

Podle revize zřizovacích předpisů vymezení zvláště chráněného území stávající zřizovací předpis vykazuje zejména tyto nedostatky: parcelní vymezení není shodné s aktuální situací v katastru nemovitostí, zřizovací předpis se odkazuje na část parcely, jejíž měřické oddělení ani vymezení nebylo v katastru provedeno, chybí zápis v katastru nemovitostí a ten nemůže poskytnout zákonem předepsané informace o pozemku. Rozloha přírodní rezervace 6,16 ha, která je uvedena ve vyhlášce, neodpovídá vymezení.
Za další nedostatek stávajícího zřizovacího předpisu lze označit, že platná vyhláška (řešící více zvláště chráněných území) má stejné bližší ochranné podmínky pro různé předměty ochrany (různé přírodní podmínky v různých územích) a z toho vyplývá potřeba zpřesnění bližších ochranných podmínek pro jednotlivá území.
Průběh hranice byl zpracován do záznamu podrobného měření změn, který umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částí parcel do operátů na katastrálním úřadě. Vymezení pro ochranu přírody cenné plochy přírodní rezervace U Miličovska je shodné se stávajícím vymezením přírodní rezervace a bylo geodeticky stabilizováno přímo v terénu.
Předpokládaná celková výměra navrhované přírodní rezervace je 6,0776 ha.
Předmětem ochrany přírodní rezervace U Miličovska je komplex druhově bohatých rašelinných a lučních společenstev s výskytem zvláště chráněných druhů organizmů. Konkrétně jde o populace zvláště chráněných druhů rostlin (viz též materiál RK-03-2009-18, př. 2): rosnatka okrouhlolistá, vstavač májový, vachta trojlistá, tolije bahenní a řada ostřic. Dlouhodobým cílem ochrany území je zachování těchto společenstev a na ně vázaných zvláště chráněných druhů. Společenstva přírodní rezervace není v současné době možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji a ani v dlouhodobějším výhledu nelze předpokládat, že by se v přírodní rezervaci přestalo hospodařit.
Informativně je v materiálu RK-03-2009-18, př. 3 přiložena souhrnná zpráva o stavu vyhlašování zvláště chráněných území v kraji Vysočina.

Návrh byl dle § 40 zákona projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků (bez rozporů). Dále byl návrh dle § 41 zákona projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Návrh řešení Z důvodu uvedených v kapitole Popis problému odbor životního prostředí navrhuje vyhlásit Nařízení kraje Vysočina, o zřízení přírodní rezervace U Miličovska dle materiálu RK-03-2009-18, př. 1.
Zvláště vyhlášené ochranné pásmo k zabezpečení přírodní rezervace před rušivými vlivy z okolí odbor životního prostředí nenavrhuje a zůstane jím podle § 37 odst. 1 zákona území do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOSŘKŽÚ, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení kraje Vysočina č. 1/2009, o zřízení přírodní rezervace U Miličovska, dle materiálu RK-03-2009-18, př. 1.
Odpovědnost OŽP
Termín 20. 1. 2009
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz