Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2008-11

RK-37-2008-11.doc  RK-37-2008-11pr2.xls
Číslo materiálu11
Číslo jednacíRK-37-2008-11
NázevReklamní zařízení na budově Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod
Zpracoval P. Kolář
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina uspěl v soutěži o finanční podporu z Operačního programu životní prostředí s pěti žádostmi na realizaci projektů úspor energií v objektech spravovaných krajskými příspěvkovými organizacemi. Jeden z projektů se týká objektu spravovaného Střední průmyslovou školou stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod. Na akci byla vypsána veřejná zakázka a rada kraje rozhodla o zadání zakázky. Realizace akce se předpokládá v roce 2009 se zahájením v jarních měsících. Stavební náklady akce jsou 12 mil. Kč a dotace bude ve výši 60% nákladů.
Zateplení se týká objektu, který se skládá z původní historické budovy a jejích přístaveb. Na objektu jsou na základě nájemních smluv umístěna reklamní zařízení. Jedná se celkem o 12 reklamních ploch (fotografická dokumentace a přehled nájemních smluv viz. materiál RK-37-2008-11 př.1). Další reklamní zařízení jsou umístěny na plotu a pozemku školy.
OM zastává názor, že reklamní zařízení je potřebné odstranit a to z několika důvodů:
- po realizaci projektu zateplení z Operačního programu životní prostředí dostane budova novou kvalitní fasádu s navrženým barevným řešením
- technicky je velmi problematické, ne-li nemožné na zateplovací fasádní polystyrenový systém o tloušťce 16 cm zavěšovat poměrně velké nosiče reklamy (zřejmě by musely být vyrobeny speciální konstrukce předvěšené před fasádu)
- zásahem do provedeného zateplovacího systému fasády ztratí kraj záruku na dokončené dílo od zhotovitele
- je zde poměrně riziková vazba na projekt spolufinancovaný z Operačního programu životní prostředí zejména z důvodu sledování udržitelnosti projektu po dobu 5-ti let; MŽP bude v případě umístění nosných kotev požadovat přepočítání hodnot tepelného odporu pláště; pokud by hodnoty nesplnily požadavky projektu, kraj Vysočina by přišel o dotaci (případné kotvení reklamních zařízení přes polystyrenovou zateplovací vrstvu způsobí vznik tepelných mostů a nebezpečí kondenzace vodních par v místech průchodu ocelových kotev, zašpiňování nové fasády ze stékající vody)
- neposlední důvod je důvod estetický, budova je doslova ověšena reklamami, což majetek kraje určitě nekrášlí
Návrh řešení OM navrhuje z výše uvedených důvodů uložit řediteli Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod vypovědět smlouvy týkající se reklamních zařízení na budově školy a přístavby tělocvičny s výjimkou zařízení umístěných nad prosklenou stěnou tělocvičny. Tento pás využívaný pro umístění dvou reklamních zařízení nebude projektem zateplení dotčen. Tato reklamní zařízení kryjí skladovací prostor nad tělocvičnou a mohou být zachována. Rovněž může být zachováno označení prodejny společnosti PKS nad bočními dveřmi.
StanoviskaŘeditel školy není nakloněn odstranění reklamních zařízení z důvodu výpadku příjmů školy z pronájmů. Snížení příjmů z pronájmů je ve výši 128 tis. Kč za rok.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
řediteli Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod vypovědět smlouvy týkající se reklamních zařízení na budově školy a přístavby tělocvičny v rozsahu materiálu RK-37-2008-11, př. 2.
Odpovědnost odbor majetkový, řediteli Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod
Termín 31. 12. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz