Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2008-44

RK-28-2008-44.doc  RK-28-2008-44pr1.xls
Číslo materiálu44
Číslo jednacíRK-28-2008-44
NázevZáměr financování pečovatelské služby pro rok 2009 z prostředků kraje a MPSV
Zpracoval J. Bína
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuAž do konce roku 2006 měly ke státním dotacím na pečovatelskou službu pouze nestátní neziskové organizace. Pečovatelské služby obcí byly dotovány pouze z rozpočtu kraje. Tento rozdílný přístup vedl k rozdílné úrovni dotací a umožňoval obcím, ve kterých působily nestátní neziskové organizace, vynakládat méně na provoz pečovatelské služby než v obcích, které si tuto činnost zabezpečují ve vlastní působnosti. Tento přístup motivoval obce k předávání pečovatelské služby jiným poskytovatelům z finančních důvodů. Vzhledem k hrozbě zániku některých služeb nestátních neziskových organizací a nepřipravenosti rozpočtů obcí na finanční zajištění pomoci kraj toto zvýhodnění při poskytování dotací z MPSV a kraje zachoval i v roce 2008.
Dotace na pečovatelskou službu byly letos poskytnuty v návaznosti na loňské financování u obcí do částek 50 a 60 tis. Kč na úvazek podle velikosti obce a výjezdovosti služby a u NNO do částek 120 a 140 tis. Kč na úvazek opět podle velikosti obce a výjezdovosti služby. (Částka 140 tis. Kč je drobným zlepšením oproti částce 130 tis. Kč v roce 2007 u typu pečovatelské služby, který měl v roce 2007 největší finanční problémy.) Do těchto částek byli poskytovatelé doplaceni po započtení výše z dotací MPSV. Kdo již těchto částek dosáhl z dotace MPSV, nebyl z rozpočtu kraje již doplácen. Toto řešení bylo finančně dostatečně kryto schváleným rozpočtem kraje.
Vývoj financování pečovatelské služby je popsán v materiálu RK-28-2008-44, př. 1. Údaje jsou uváděny vždy v absolutních částkách, v procentech a po přepočtu na úvazek.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje, aby schválila záměr financovat pečovatelskou službu obcí a NNO stejnými částkami na úvazek z prostředků kraje a MPSV. V dotačním řízení je možné zohlednit velikost obce, případně služby, ale nebude se rozlišovat podle typu poskytovatele. Při zachování objemu prostředků a počtu úvazků pečovatelské služby z roku 2008 by bylo možné tímto způsobem vyplatit asi 79 tis. Kč na úvazek. Tímto způsobem bude odstraněna dosavadní nerovnost ve financování.
Radní kraje Jiří Vondráček svým dopisem seznámí s tímto záměrem poskytovatele pečovatelské služby i obce.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr financovat pečovatelskou službu obcí a NNO stejnými částkami na úvazek z prostředků kraje a MPSV. V dotačním řízení je možné zohlednit velikost obce, případně služby, ale nebude se rozlišovat podle typu poskytovatele;
ukládá
Jiřímu Vondráčkovi seznámit s tímto záměrem poskytovatele pečovatelské služby i zástupce obcí.
Odpovědnost OSVZ
Termín 30. 9. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz