Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2006-66

ZK-01-2006-66.doc  ZK-01-2006-66pr1.doc  ZK-01-2006-66pr2.xls
Číslo materiálu66
Číslo jednacíZK-01-2006-66
NázevZměny ve školském rejstříku
Zpracoval Z. Ludvík
Předkládá M. Matějková
Počet příloh
Popis problémuŘeditelé středních škol a základních uměleckých škol, uvedených v příloze 2, zaslali na OŠMS žádosti o změnu zápisu školy nebo školského zařízení ve školském rejstříku v mimořádném termínu. Tyto změny jsou blíže specifikovány v příloze 2 a jsou jak formálního charakteru - vyřazení odloučených pracovišť, tak koncepčního charakteru - změna nejvyššího povoleného počtu výkonů škol a zařazení nových oborů.
Na základě schváleného zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) § 143 odst. 1, 2, a 3 a v souladu s Metodikou transformace sítě škol, předškolních a školských zařízení na školský rejstřík č.j. 28 778/2004-21 rozhoduje o části změn v rejstříku MŠMT (nejvyšší povolené počty žáků ve školách a změny odloučených pracovišť škol), o části krajský úřad (nejvyšší povolené počty žáků v oborech). Ke změnám ve školském rejstříku, o nichž rozhoduje MŠMT, vydává krajský úřad v přenesené působnosti stanovisko.
Návrh řešení Rada kraje předkládá zastupitelstvu kraje k posouzení koncepční změny ve školském rejstříku (např. změny nejvyššího povoleného počtu žáků, zařazení nových oborů) škol zřizovaných krajem Vysočina. Pro posuzování změn připravil OŠMS pravidla vycházející z aktuálního stavu a předpokládaného vývoje vzdělávacích potřeb (materiál ZK-01-2006-66, př. 1) a při posuzování záměrů postupoval v souladu s nimi.
K záměrům koncepčních změn v zařazení škol a školských zařízení zřizovaných krajem se zastupitelstvo kraje vyjadřuje jako zřizovatel. V souladu se zněním § 145 výše uvedeného zákona ("Pokud je navrhovatelem příspěvková organizace je součástí návrhu souhlas jejího zřizovatele.") navrhujeme formu souhlasu s příslušným záměrem.
K záměrům technických změn (např. změny učebních dokumentů, odloučená pracoviště, vyřazení nenaplněných oborů) vyjádřila souhlas rada kraje. K záměrům koncepčních změn v zařazení škol a školských zařízení ostatních zřizovatelů (obec, církve, soukromá osoba) vzala rada kraje na vědomí stanovisko, které vydává krajský úřad, resp. OŠMS v přenesené působnosti. Z důvodu komplexního pohledu jsou všechny změny ponechány pro informaci zastupitelstvu kraje v materiálu ZK-01-2006-66, př.2.
StanoviskaStanovisko Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva kraje Vysočina: Usnesení č. 006/01/2006/VVVZ
Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva kraje Vysočina
doporučuje tajemníkovi VVVZ
upřesnění podkladů k bodům 3 a 4 v Přehledu záměrů změn v rejstříku škol a
stanovuje
projednání této problematiky na zasedání VVVZ č. 2/2006.

Stanovisko rady kraje
Rada kraje na svém jednání dne 31. 1. 2006
vzala na vědomí
stanovisko OŠMS k záměrům změn ve školském rejstříku škol a školských zařízení zřizovaných jiným zřizovatelem než krajem Vysočina označeným v materiálu ZK-01-2006-66, př. 2 kódy 1A,B,C,D, 4A.
souhlasila
se záměrem změny ve školském rejstříku školy zřizované krajem Vysočina označeném v materiálu ZK-01-2006-66, př. 2 kódem 2A;
uložila
OŠMS předložit žádosti o změny ve školském rejstříku škol a školských zařízení zřizovaných krajem na příslušný správní orgán, pokud rada kraje vysloví souhlas s technickou změnou nebo pokud zastupitelstvo kraje vysloví souhlas s koncepční změnou a
doporučila
zastupitelstvu kraje souhlasit se záměry změn ve školském rejstříku školy zřizované krajem Vysočina označenými v materiálu ZK-01-2006-66, př. 2 kódy 5A,B,C.

Stanovisko odboru majetkového bude předloženo přímo na jednání rady kraje.
Odbor majetkový s touto koncepcí souhlasí pouze za podmínky, že uvedené změny nebudou vyžadovat neplánované investiční náklady na úpravy nemovitého majetku.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
souhlasí
se záměry změn ve školském rejstříku školy zřizované krajem Vysočina označenými v materiálu ZK-01-2006-66, př. 2 kódy 5A,B,C.
Odpovědnost OŠMS
Termín konec února 2006
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz