Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2006-57

ZK-01-2006-57.doc  ZK-01-2006-57pr1.doc  ZK-01-2006-57pr2.tif  ZK-01-2006-57pr3.doc
Číslo materiálu57
Číslo jednacíZK-01-2006-57
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, v rámci programu INTERREG IIIA Česká republika - Rakousko
Zpracoval H. Kubíček, M. Janíčková
Předkládá M. Matějková
Počet příloh
Popis problémuMuzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, je zřízeno krajem Vysočina za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy. Jedním z dlouhodobých cílů a hlavních úkolů organizace je realizace nových historických expozic, která byla z finančních důvodů rozdělována do ročních etap. Proto se organizace se rozhodla vyřešit neefektivní a nevyhovující způsob vybudování expozic podáním Žádosti o projekt "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" do opatření PI/M3 - Cestovní ruch a nabídka aktivit pro volný čas, programu INTERRER IIIA Česká republika - Rakousko.
Spolu se žádostí o podporu z programu INTERREG IIIA je nutné doložit, že má žadatel zajištěny finanční prostředky na předfinancování projektu ve výši 100% celkových uznatelných nákladů, neboť finanční podpora z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 75% uznatelných nákladů se vyplácí zpětně až po ukončení realizace projektu a po provedení předepsaných kontrol. Proto bylo třeba k žádosti přiložit závazné rozhodnutí zastupitelstva kraje o vyčlenění prostředků pro realizaci projektu.
Dne 22. 7. 2005 schválilo Zastupitelstvo kraje Vysočina usnesením č. 0340/05/2005/ZK vyčlenění finančních prostředků z rozpočtu kraje na předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" ve výši 92,95% celkových uznatelných nákladů, tj. 3,625 mil. Kč, z čehož 17,95%, tj. 700 tis. Kč, bude poskytnuto formou dotace, a 75%, tj. 2,925 mil Kč, bude poskytnuto formou půjčky za podmínek stanovených v příloze č. 1 tohoto materiálu.
Dopisem ze dne 13. 10. 2005, který tvoří přílohu č. 2 tohoto materiálu, byl projekt Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" doporučen ke kofinancování z prostředků programu INTERREG IIIA Česká republika - Rakousko.
Návrh řešení Zastupitelstvu kraje Vysočina je navrhováno rozhodnout o uzavření Smlouvy o půjčce dle přílohy č. 3 tohoto materiálu z důvodu předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" a schválit změnu závazného ukazatele příspěvku na provoz o částku 700 tis. Kč na realizaci výše uvedeného projektu.
Vybudováním nové historické expozice dojde k dalšímu zhodnocení majetku kraje a její zpřístupnění široké veřejnosti přispěje k propagaci a reprezentaci kraje, muzea a kulturního dědictví u nás i v zahraničí.
StanoviskaEkonomický odbor souhlasí s navrhovaným rozpočtovým opatřením. Ve schváleném rozpočtu kraje Vysočina na rok 2006, v příloze 4 - Přehled předpokládaného financování projektů spolufinancovaných z prostředků EU je uvažováno s financováním výše uvedeného projektu Muzea Vysočiny Jihlava roce 2006 v objemu 3 625 tis. Kč.

Odbor sekretariátu ředitele a krajského živnostenského úřadu - Smlouva je v souladu s obecně závaznými právními předpisy.

Rada kraje Vysočina usnesením č. 0149/04/2006/RK ze dne 31. 01. 2006 dala souhlas podle § 34 odst. 1 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, k uzavření Smlouvy o půjčce dle materiálu ZK-01-2006-57, př. 3 a doporučuje Zastupitelstvu kraje Vysočina rozhodnout o uzavření Smlouvy o půjčce dle materiálu ZK-01-2006-57, př. 3 z důvodu předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit" a schválit změnu závazného ukazatele příspěvku na provoz o částku 700 tis. Kč na realizaci výše uvedeného projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
o uzavření Smlouvy o půjčce dle materiálu ZK-01-2006-57, př. 3 a
schvaluje
* převod finančních prostředků ve výši 3 625 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do rozpočtu kraje na rok 2006, kapitoly Kultura, § 3315 - Činnosti muzeí a galerií za účelem zvýšení příspěvku na provoz o částku 700 tis. Kč a poskytnutí půjčky v částce
2 925 tis. Kč s určením pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci, na financování projektu "Jihlava - město střední Evropy od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit";
* změnu závazného ukazatele "Příspěvek na provoz" o částku 700 tis. Kč určenou na realizaci projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, "Jihlava - město střední Evropy: od renesance po průmyslovou revoluci; historie regionu v kontextu středoevropských dějin jako objekt vědy i volnočasových aktivit".
Odpovědnost odbor kultury a památkové péče, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín duben 2007
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz