Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2017-54

ZK-03-2017-54.doc  ZK-03-2017-54pr01.pdf  ZK-03-2017-54pr02.pdf  ZK-03-2017-54pr03.pdf  ZK-03-2017-54pr04.pdf
Číslo materiálu54
Číslo jednacíZK-03-2017-54
NázevAktualizace č. 5 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina
Zpracoval L. Svoboda, P. Průža, L. Ryšavá
Předkládá P. Pacal
Počet příloh
Popis problémuDne 22. 9. 2016 byla opatřením obecné povahy č. 2/2016 vydána Aktualizace č. 3 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina (dále jen Aktualizace č. 3 ZÚR KrV), která nabyla účinnosti dne 7. 10. 2016. V této Aktualizaci č. 3 ZÚR KrV byl na základě Územní studie Vyhledání koridoru pro prověření budoucího umístění stavby propojení silnic I/38 a II/602 silnicí II. třídy jižně od Jihlavy zpracované společností AF-CITYPLAN s.r.o. v září 2013 vymezen koridor v šíři 80 m pro budoucí stavbu II/602 Jihlava - JV obchvat . Jedná se o stavbu nadmístního charakteru, kterou nelze řešit samostatně v územních plánech jednotlivých obcí.
Aktualizace č. 3 ZÚR KrV byla řádně projednána s dotčenými orgány v rámci společného jednání a následně veřejného projednání. Příslušné dotčené orgány - Český báňský úřad i Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - vydaly k řešeným záměrům v této aktualizaci kladná stanoviska bez připomínek.
Projektant jak územní studie, tak i Aktualizace č. 3 ZÚR KrV vycházel při zpracování dokumentů z dat poskytnutých v rámci Územně analytických podkladů Kraje Vysočina příslušnými poskytovateli.
Při zpracovávání dalších stupňů projektové dokumentace - dokumentace pro územní řízení - se bohužel ukázalo, že plánovaná stavba (včetně vymezeného koridoru) částečně zasahuje do bezpečnostního okruhu lomu Rančířov. Dle standardu sledovaných jevů pro územně analytické podklady nejsou data o bezpečnostních okruzích lomů sledovaným jevem, proto data o bezpečnostním okruhu lomu Rančířov nebyla žádným příslušným poskytovatelem pro územně analytické podklady jak krajské, tak obce s rozšířenou působností poskytnuta. Rozsah bezpečnostního okruhu je stanovený v postupu trhacích prací velkého rozsahu, které pak na návrh provozovatele lomu rozhodnutím o povolení trhacích prací povoluje příslušný obvodní báňský úřad. Na základě vyjádření Obvodního báňského úřadu pro území krajů Libereckého a Vysočina ze dne 24. 3. 2017, které předkládáme v příloze č. 3 tohoto materiálu a vyjádření společnosti COLAS CZ, a.s. ze dne 8. 3. 2017, které předkládáme v příloze č. 4 tohoto materiálu, nelze takto navrženou stavbu v prostoru bezpečnostního okruhu lomu realizovat. Z tohoto důvodu je nutné koridor pro tuto stavbu v nezbytně nutném rozsahu v blízkosti lomu Rančířov upravit - posunout - tak, aby nedocházelo ke střetu s bezpečnostním okruhem lomu. Úpravou trasy plánované stavby silnice jihovýchodního obchvatu Jihlavy mimo tento bezpečnostní okruh vybočí trasa plánované silnice z vymezeného koridoru v Aktualizaci č. 3 ZÚR KrV, proto je třeba koridor i s ohledem nemožnost umístění stavby silnice v bezpečnostním okruhu lomu Rančířov vymezit v nové trase. Pro křížení se silnicí II/405 bude nově vymezena návrhová plocha.
Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, příspěvková organizace, Kosovská 1122/16, Jihlava (dále též KSÚSV ) byla zřízena za účelem zajištění správy, údržby a oprav silnic, jejich součástí a příslušenství na silniční síti ve vlastnictví Kraje Vysočina, dle zřizovací listiny schválené usnesením Zastupitelstva Kraje Vysočina ze dne 20. 12. 2006. Vzhledem k tomu podává KSÚSV jako oprávněný investor ve smyslu ust. § 39 odst. 2 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů (dále též stavební zákon ) a podle § 42 odst. 6 stavebního zákona návrh na aktualizaci ZÚR KrV z důvodu rozvoje veřejné dopravní infrastruktury (§ 2 odst. 1 písm. k) bod 1 stavebního zákona). Návrh oprávněného investora spočívá v posunutí vymezeného koridoru veřejně prospěšné stavby propojení silnic I/38 a II/602 silnicí II. třídy jižně od Jihlavy v blízkosti lomu Rančířov mimo bezpečnostní okruh lomu včetně vymezení plochy pro křížení se silnicí II/405 a to s využitím podkladů předaných odborem dopravy (dokumentace pro územní rozhodnutí).
Žádost oprávněného investora předkládáme v příloze č. 1 tohoto materiálu, situaci nového řešení trasy předkládáme v příloze č. 2 tohoto materiálu.
Odbor územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Kraje, jako pořizovatel zásad územního rozvoje podle § 7 odst. (1) písm. a) stavebního zákona, předkládá zastupitelstvu kraje návrh na pořízení Aktualizace č. 5 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina, která bude obsahovat pouze výše uvedený záměr.
Návrh řešení Odbor územního plánování a stavebního řádu předkládá zastupitelstvu kraje návrh na pořízení Aktualizace č. 5 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina a předkládá návrh na jejich obsah. Samostatné pořizování aktualizace umožňuje § 42 odst. 6 stavebního zákona. Zpráva o uplatňování zásad územního rozvoje se v těchto případech nezpracovává. Dále informujeme, že Zpráva o uplatňování ZÚR KrV ve znění Aktualizace č. 1 v uplynulém období 10/2012 - 03/2016 řešící požadavky na aktuálnost ZÚR KrV byla schválena usnesením zastupitelstva kraje 0338/04/2016/ZK dne 21. 6. 2016 dle ustanovení § 42 odst. (3) stavebního zákona. Na základě této zprávy bude zpracována Aktualizace č. 4 ZÚR KrV. V současné době je vypsáno výběrové řízení na projektanta této aktualizace. Aktualizace č. 4 ZÚR KrV bude řešit požadavky a podněty vyplývají např. ze zákonných předpisů majících dopad na obsah ZÚR KrV, nových koncepčních materiálů, nových záměrů - mimo jiné i převedení plochy územní rezervy pro rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany na návrhovou plochu. Z důvodu aktuální potřebnosti a předpokládaného bez problémovějšího projednání navrhujeme samostatné pořízení Aktualizace č. 5 ZÚR KrV.
StanoviskaRada kraje usnesením 0730/14/2017/RK ze dne 18. 4. 2017 doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout schválit návrh na pořízení Aktualizace č. 5 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina na základě žádosti oprávněného investora Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
schválit návrh na pořízení Aktualizace č. 5 Zásad územního rozvoje Kraje Vysočina na základě žádosti oprávněného investora Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvkové organizace.
Odpovědnost OÚPSŘ
Termín 30. 4. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz