Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-01-2017-16

ZK-01-2017-16.doc  ZK-01-2017-16pr01.pdf
Číslo materiálu16
Číslo jednacíZK-01-2017-16
NázevNevyužití předkupního práva v k. ú. a obci Havlíčkův Brod
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá J. Pavlík
Počet příloh
Popis problémuPředkládaný materiál řeší nevyužít předkupní právo k pozemku v k. ú. Havlíčkův Brod.
Na OM se obrátil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, odbor Odloučené pracoviště Havlíčkův Brod se žádostí o informaci ve věci předkupního práva Kraje Vysočina k pozemku par. č. 263/13 - ostatní plocha, jiná plocha o výměře 244 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod. Pozemek se nachází v zájmové oblasti pro výstavbu krajské knihovny v Havlíčkově Brodě jako společné akce s městem Havlíčkův Brod. O tento pozemek projevilo zájem město Havlíčkův Brod a ÚZSVM při získávání podkladů pro možný bezúplatný převod do vlastnictví města Havlíčkův Brod získal stanovisko stavebního úřadu Městského úřadu Havlíčkův Brod, z něhož vyplývá, že pozemek je zatížen předkupním právem pro Kraj Vysočina. Předkupní právo však není zapsáno v katastru nemovitostí a tuto informaci nebylo možné dříve získat.
Dle zpracovaného stupně projektové dokumentaci pro územní rozhodnutí (DUR) nebude pozemek dotčen výstavbou nové budovy Krajské knihovny Vysočiny, částečně bude dotčen vedením kabelové přípojky NN do TS a dále bude částečně dotčen výstavbou parkovacích ploch, které nahradí stávající parkovací kapacity v místě nové knihovny a které budou plně v režii města Havlíčkův Brod. Z tohoto důvodu není třeba tento pozemek získávat do vlastnictví Kraje Vysočina a naopak by bylo vhodné jej převést do vlastnictví města Havlíčkův Brod. Tomu však brání předkupní právo pro Kraj Vysočina.
Návrh řešení OM z důvodů uvedených výše proto navrhuje v souladu s ustanovením § 101 odst. 8 zákona č. 183/2006 Sb., stavební zákon, předkupní právo nevyužít. Kraj Vysočina tento pozemek nevyužije pro své stavební aktivity, naopak město Havlíčkův Brod pozemek potřebuje získat do svého vlastnictví.
Vzhledem k tomu, že nevyužití předkupního práva k nemovité věci je v pravomoci zastupitelstva kraje, navrhuje OM zastupitelstvu kraje rozhodnout nevyužít předkupní právo k pozemku par. č. 263/13 v k. ú. Havlíčkův Brod.
Usnesení předpokládá rozhodnout nevyužít předkupní právo nezapsané v katastru nemovitosti k pozemku par. č. 263/13 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
StanoviskaUsnesením č. 0073/02/2017/RK ze dne 10. 1. 2017 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout nevyužít předkupní právo Kraje Vysočina nezapsané v katastru nemovitostí k pozemku par. č. 263/13 - ost. plocha, jiná plocha o výměře 244 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
nevyužít předkupní právo Kraje Vysočina nezapsané v katastru nemovitostí k pozemku par. č. 263/13 - ostatní plocha, jiná plocha o výměře 244 m2 v k. ú. a obci Havlíčkův Brod.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín 28. 2. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz