Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-08-2005-55

ZK-08-2005-55.doc  ZK-08-2005-55pr1.doc
Číslo materiálu55
Číslo jednacíZK-08-2005-55
NázevPodání žádosti na MPSV pro rok 2006
Zpracoval J. Bína, A. Řehořová
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuNa jednání rady kraje dne 4. 10. 2005 byl projednán materiál předložený odborem sociálních věcí a zdravotnictví týkající se podání žádosti na Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen "MPSV") pro rok 2006 v "Programu podpory sociálních služeb poskytovaných nestátními neziskovými organizacemi (dále jen "NNO") na regionální úrovni seniorům a osobám se zdravotním postižením". V tomto materiálu byly popsány podmínky, za jakých může kraj požádat o dotaci MPSV a jakým způsobem může poskytnutou dotaci použít. Rada kraje svým usnesením č. 1303/31/2005/RK vzala předložené informace na vědomí a uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví zpracovat žádost o poskytnutí dotace.
V letošním roce vyhlásilo MPSV dotační řízení pro kraje ve výše uvedeném programu s tím, že do 18. listopadu mohou podávat žádosti o dotaci a následně ji přerozdělovat v souladu s metodikou MPSV a vlastními zásadami nestátním neziskovým organizacím poskytujícím sociální služby seniorům a osobám se zdravotním postižením.
Lze konstatovat, že MPSV má zájem na tom, aby prostředky pro uvedenou cílovou skupinu byly ze státního rozpočtu poskytovány celorepublikově prostřednictvím krajů. Je však zřejmé, že k jeho financování by za stejných podmínek jako v roce 2004 byla převedena opět jen část prostředků připadajících na kraj Vysočina a poskytnutí dalších finančních prostředků bude závislé na nejistém výsledku námitkových řízení.
Návrh řešení V návaznosti na citované usnesení rady kraje připravil odbor sociálních věcí a zdravotnictví návrh žádosti, kterou rada kraje na svém jednání dne 25. 10. 2005 usnesením č. 1390/33/2005/RK schválila podání žádosti o poskytnutí dotace MPSV.
Současně doporučila zastupitelstvu kraje schválit předložené Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro přerozdělení dotace vyplacené Ministerstvem práce a sociálních věcí pro rok 2006 na podporu nestátních neziskových organizací poskytujících sociální služby seniorům a osobám se zdravotním postižením, které jsou uvedeny v materiálu ZK-08-2005-55, př. 1.
Předkládaný materiál se omezuje pouze na problematiku služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením z přerozdělené dotace MPSV. Ostatní projekty zaměřené na intervenční služby budou podpořeny přímo ze státního rozpočtu z programu vyhlášeného MPSV. Vzhledem k neznalosti výše podpory těchto projektů předpokládáme, že by jejich problematika měla být projednávána odděleně se znalostí finanční situace jejich realizátorů po rozhodnutí ministerstva. Tato oblast by byla tedy řešena následně prostřednictvím dotačního řízení z vlastních finančních prostředků kraje se znalostí výsledku dotačního řízení realizovaného na základě tohoto materiálu a výsledku dotačního řízení MPSV. Vlastní rozpočtované prostředky kraje by tak byly jednorázově vyplaceny obcím i nestátním neziskovým organizacím poskytujícím služby všem podporovaným skupinám společně. Tento postup nám umožní alokovat vlastní zdroje kraje podle aktuální potřeby v síti sociálních služeb a oddělené poskytování vlastních a státních prostředků poskytne prostor k tomu, abychom pro vlastní prostředky nepoužily některé svazující podmínky stanovené MPSV.
Důvodem k navržení popsaného postupu se stala skutečnost, že zásady poskytování dotací musí být předloženy spolu se žádostí na MPSV jako jejich příloha. Realizace sběru žádostí v průběhu listopadu a prosince nám umožní přípravu návrhu na poskytnutí dotací na počátku roku 2006, abychom mohli nestátním neziskovým organizacím, pro které se dotace podle navržených zásad stane hlavním zdrojem financování, sdělit výsledek dotačního řízení v co nejkratším termínu.
StanoviskaRada kraje Vysočina doporučila zastupitelstvu kraje schválit předkládaný materiál usnesením č. 1390/33/2005/RK.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro přerozdělení dotace vyplacené kraji Vysočina Ministerstvem práce a sociálních věcí pro rok 2006 na podporu nestátních neziskových organizací poskytujících sociální služby seniorům a osobám se zdravotním postižením dle materiálu ZK-08-2005-55, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví
Termín listopad 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz