Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-08-2005-53

ZK-08-2005-53.doc
Číslo materiálu53
Číslo jednacíZK-08-2005-53
NázevInvestiční záměr do Operačního programu Průmysl a podnikání
Zpracoval R. Handa
Předkládá V. Kodet
Počet příloh
Popis problémuOperační program Průmysl a podnikání (OPPP) pomáhá rozvíjet konkurenceschopný
a efektivní potenciál sektoru průmyslové výroby. V rámci tohoto operačního programu funguje devět dílčích programů zaměřených na konkrétní ekonomické odvětví. Jedním z nich je program REALITY, který spadá do Priority 1 - Rozvoj podnikatelského prostředí, Opatření 1.2 - Rozvoj podnikatelské infrastruktury. Cílem programu REALITY je podpora moderních výrobních provozů prostřednictvím výstavby potřebné infrastruktury nebo regenerace brownfields. Do této kategorie spadá i výstavba přístupových komunikací (včetně silnic II.
a III. třídy) k průmyslovým zónám. Výstavba těchto komunikací je podporována prostředky Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) a to za následujících podmínek. Uznatelné náklady pro výpočet dotace se skládají ze dvou položek, kterými jsou výkupy pozemků a samotná stavba silnice. Výkupy pozemků do tohoto výpočtu vstupují ze 100%, stavební náklady ze 75%. Součtem těchto položek získáme základ pro výpočet dotace. Podpora ERDF činí 75% z tohoto součtu. Zároveň platí, že náklady na výkupy pozemků nesmí překročit 10% celkových uznatelných nákladů projektu.

Žádost je rozdělena do tří stupňů, z nichž první stupeň musí být registrován co nejdříve. Tím dojde k dočasné blokaci alokace programu REALITY ve prospěch projektu a zároveň všechny náklady s ním související začínají být uznatelnými. Podmínkou registrace prvního stupně žádosti je pravomocné územní rozhodnutí a rozhodnutí rady kraje/obce. Ke druhému a třetímu stupni již musí být k dispozici pravomocné stavební povolení a závazek zastupitelstva kraje/obce k předfinancování, a to nejpozději do 31. 10. 2006.

Odbor dopravy a silničního hospodářství společně s odborem majetkovým, odborem regionálního rozvoje a zprostředkujícím subjektem OPPP - agenturou CzechInvest - vytipovaly následující projektový záměr, který by mohl být podpořen prostřednictvím ERDF v rámci programu REALITY.

Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice: 120 mil. Kč (včetně DPH)
Navržená přeložka II/352 dokončuje možnost napojení stávajících areálů průmyslové zóny města na páteřní dopravní síť aglomerace - silnici I/38 a dálnici D1. Realizací tohoto projektu se zároveň podstatným způsobem zvýší atraktivita do průmyslové zóny Jihlava - D1 Industrial Park pro investory. Její rozloha 24 ha je v současné době téměř nevyužitá. Statutární město Jihlava se zavázalo dodat projektovou dokumentaci ke stavebnímu povolení do konce roku 2005.
Návrh řešení S ohledem na finanční nároky předfinancování výše zmíněné investice je nutné si uvědomit finanční toky předpokládaných nákladů projektů a příjmů z ERDF pro oblast dopravy v plánovacím období 2004 - 2006, kdy odbor dopravy a silničního hospodářství administruje projekty v programech Phare, SROP a Interreg III A. V roce 2006 je odhadován převis výdajů nad příjmy 340 mil. Kč, v roce 2007 převis příjmů nad výdaji 230 mil. Kč.

Odbor dopravy a silničního hospodářství doporučuje zastupitelstvu kraje schválit předfinancování projektu Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice.
StanoviskaOdbor regionálního rozvoje souhlasí na základě znalosti podnikatelského prostředí a průmyslových zón v kraji Vysočina s podporou výše jmenovaných projektů. Tyto tři projekty se jeví jako dobře připravené pro realizaci a jejich uskutečnění s velkou pravděpodobností přispěje ke zlepšení ekonomické situace nejen příslušných regionů, ale celého kraje Vysočina. V kraji Vysočina nebyl prozatím schválen ani jeden projekt předložený do programu REALITY - pro zajímavost v Plzeňském kraji bylo v programu REALITY k datu 28. 8. 2005 schváleno celkem 11 projektů, jejichž souhrnná přislíbená dotace činí 644 349 000 Kč.

Ekonomický odbor nemá k předkládanému materiálu námitky, dodává však, že vzhledem k finanční náročnosti projektů a objemu prostředků ve Fondu strategických rezerv přichází v úvahu zabezpečení předfinancování navrhovaných akcí půjčenými zdroji.

Odbor majetkový doporučuje schválit registraci projektů a pokusit se zajistit přípravu. Příprava stavby "Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice" běží a je reálné splnit všechny termíny.

Rada kraje na svém jednání dne 27. 9. 2005 přijala usnesení č. 1251/30/2005/RK, ve kterém schvaluje zpracování projektové žádosti "Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice" odborem dopravy a silničního hospodářství a doporučuje zastupitelstvu kraje zavázat se k předfinancování projektu Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
závazek kraje k předfinancování projektu Přeložka silnice II/352 Jihlava - Heroltice.
Odpovědnost odbor dopravy a silničního hospodářství, odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 31. 10. 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz