Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-08-2016-69

ZK-08-2016-69.doc
Číslo materiálu69
Číslo jednacíZK-08-2016-69
NázevKrajské investiční projektové záměry pro IROP 2.4 Vzdělávání na řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč
Zpracoval K. Ubr, P. Kolář
Předkládá J. Fialová
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá k projednání změnu financování projektového záměru kraje na řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč.
Kraj Vysočina zřizuje v Třebíči mimo jiné Střední průmyslovou školu Třebíč. Tato škola je jedním z krajských center průmyslového technického vzdělávání, patří mezi největší školy (nyní 1170 žáků a žákyň) a ve svém portfoliu zahrnuje komplexní nabídku učebních i maturitních oborů pro oblast strojírenství, elektrotechniky a informatiky a rovněž nabízí vzdělávací kurzy pro dospělé. Škola aktivně spolupracuje s více než 50 firmami (např. ve spolupráci s krajem a ČEZ a.s. byl zaveden unikátní vzdělávací program Energetika, škola byla jedním ze zakládajících členů skupiny pro řešení nedostatku specialistů pro seřizování strojů pro zpracování plastů). Škola má v Třebíči tři pracoviště: areál v ulici Manželů Curieových (teoretické a praktické vzdělávání strojírenských, elektro a informatických maturitních a učebních oborů v budovách A a B, školní jídelna, domov mládeže, zázemí pro sport, všechny budovy jsou propojeny spojovacími tunely), blok budov v ulici Demlova (převážně teoretická výuka autoopravárenských oborů), areál dílen v ulici Žďárského (praktická výuka autoopravárenských oborů).
Vzhledem k nevyhovujícímu stavu pláště budovy B byl v minulých letech připraven projekt na zateplení, avšak vzhledem ke konstrukčním prvkům stavby nebyla akce realizována a stav pláště se dále zhoršuje (např. okna jsou nefunkční a netěsná). Budova je navíc nevhodně založena (vlhkost). Po sloučení v roce 2014 byla situace komplexně posouzena a z možných alternativ byla zvolena varianta zahrnující zbourání budovy B, na jejím místě vybudování nové budovy a stavební úpravy v budově A zvyšující využitelnost pro výuku odborných předmětů s moderními technologiemi Kapacitně jsou úpravy plánovány tak, aby bylo možné přestěhovat výuku z pracoviště Demlova a tento areál uvolnit k dalšímu využití či k prodeji (z důvodu plánovaného sloučení se do budov dlouhodobě neinvestovalo a pro další používání by bylo potřebné provést nákladné rekonstrukční stavební práce). Stavební záměr Střední průmyslová škola Třebíč - demolice a výstavba pavilonu B, rekonstrukce pavilonu A a tělocvičny projednala rada kraje usnesením č. 1492/25/2014/RK ze dne 26. 8. 2014 a v letošním roce byla dokončena stavební projektová dokumentace.
V květnu 2016 vyhlásilo MMR výzvy č. 32 a 33 programu IROP pro podporu investičních projektů ve středních školách a vyšších odborných školách, uzávěrka byla 18. 11. 2016. Podmínky výzev mimo jiné stanoví:
* Maximální výše způsobilých výdajů na projekt je 99 mil. Kč.
* Projekt musí být ukončen nejpozději do konce roku 2018.
* Výdaje budou věcně omezeny (podpora klíčových kompetencí v oblastech cizí jazyky, přírodní vědy, technické a řemeslné obory, práce s ICT).
* Vybudované prostory musí být bezbariérové.
* V rámci projektu lze řešit zajištění kvalitní konektivity - je bodově zvýhodněno.
* Předpokládá se spolufinancování žadatele ve výši 10% způsobilých výdajů a dále je třeba zajistit předfinancování projektu v plné výši.
Projektová kancelář Kraje Vysočina, p. o. společně s OŠMS, OM, OI a školou připravila k zajištění podpory pro realizaci projektového záměru Řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč - stavební úpravy v budově A a výstavba nové budovy na místě budovy B dvě projektové žádosti: Střední průmyslová škola Třebíč - rekonstrukce pavilonů A (celkové výdaje 45 393 676,06 Kč, z toho způsobilé výdaje 45 393 676,06 Kč, krajské spolufinancování cca 4,54 mil. Kč) a Střední průmyslová škola Třebíč - výstavba pavilonu B (celkové výdaje 180 276 003,29 Kč, z toho způsobilé výdaje 99 000 000,00 Kč, krajské spolufinancování cca 91,176 mil. Kč). Obě žádosti byly včas zaregistrovány do první výzvy IROP. Nad rámec obou projektů vynaloží Střední průmyslová škola Třebíč ze svého rozpočtu během tří let od ukončení stavby dle potřeby až 7 mil. Kč na pořízení běžného vybavení.
Zastupitelstvo kraje usnesením č. 0360/04/2016/ZK ze dne 21. 6. 2016 schválilo převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč - stavební úpravy v budově A a výstavba nové budovy na místě budovy B ve výši max. 225,7 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 136,7 mil. Kč); částka do výše 32 mil. Kč na realizaci úprav v budově A bude uvolněna dle potřeby, ostatní prostředky budou uvolňovány, pokud bude projekt vybrán k realizaci.
V současné době je hotová kompletní stavební dokumentace pro úpravy v budově A i pro výstavbu budovy B a probíhá veřejná zakázka na zhotovitele stavebních úprav v budově A (termín pro podání nabídek je počátkem prosince 2016).
Dne 18. 11. bylo ukončeno podávání žádostí do první výzvy IROP 2.4 Vzdělávání a MMR zveřejnilo informaci o celkovém stavu žádostí. Převis činí cca 2,7 mld. Kč. MMR sdělilo, že v případě kvalitních žádostí přesune na jejich financování prostředky z plánované druhé výzvy (maximálně cca 1,1 mld. Kč). Tím se výrazně snížila pravděpodobnost vyhlášení druhé výzvy v polovině roku 2017, další výzvy zatím nebyly plánované. Vzhledem k počtu žádostí lze ukončení hodnocení žádostí očekávat až na konci sedmiměsíční lhůty, tedy cca v květnu až červnu 2017.
Návrh řešení Usnesením č. 0360/04/2016/ZK ze dne 21. 6. 2016 zastupitelstvo kraje schválilo mj. převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč - stavební úpravy v budově A a výstavba nové budovy na místě budovy B ve výši max. 225,7 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 136,7 mil. Kč); částka do výše 32 mil. Kč na realizaci úprav v budově A bude uvolněna dle potřeby, ostatní prostředky budou uvolňovány, pokud bude projekt vybrán k realizaci.
Odbor školství, mládeže a sportu a odbor majetkový navrhují stejně jako v případě budovy A nevázat realizaci výstavby budovy B na získání prostředků z programu IROP a neprodleně zahájit veřejnou zakázku na zhotovitele. K tomu je navrženo změnit usnesení zastupitelstva kraje a rozšířit možnost použití prostředků bez ohledu na schválení projektu. Současně je navrženo specifikovat prostředky ve vazbě na reálně předložené dvě projektové žádosti.
Značný převis žádostí do první výzvy významně ovlivňuje další postup:
- obě žádosti byly sice zaregistrovány včas, avšak není jisté, zda budou schváleny, resp. zda budou schváleny obě,
- podstatně se snížila možnost získat prostředky na realizaci stavby z další výzvy, pokud by žádosti neuspěly,
- prodloužil se proces hodnocení a tím se zkrátil čas na realizaci projektů, pokud bychom čekali na jejich schválení.
Ani okamžité zahájení veřejné zakázky přitom nezaručuje, že stavba bude dokončena do konce roku 2018 (možné komplikace ve výběrovém řízení, povětrnostní podmínky, riziko nekvalitní práce zhotovitele). Nevyhovující technický stav budovy B je přitom potřebné řešit co nejdříve.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 2132/40/2016/RK ze dne 6. 12. 2016:
uložila odboru majetkovému připravit podklady pro veřejnou zakázku na stavební práce na zhotovitele stavby Střední průmyslová škola Třebíč - demolice a výstavba pavilonu B, rekonstrukce pavilonu A a tělocvičny - etapa B a předložit návrh na zahájení výběrového řízení radě kraje k projednání;
doporučuje zastupitelstvu kraje rozhodnout změnit usnesení č. 0360/04/2016/ZK ze dne 21. 6. 2016 tak, že odrážka:
- převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč - stavební úpravy v budově A a výstavba nové budovy na místě budovy B ve výši max. 225,7 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 136,7 mil. Kč); částka do výše 32 mil. Kč na realizaci úprav v budově A bude uvolněna dle potřeby, ostatní prostředky budou uvolňovány, pokud bude projekt vybrán k realizaci
se nahrazuje dvěma odrážkami ve znění:
- převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Střední průmyslová škola Třebíč - rekonstrukce pavilonů A ve výši max. 45,4 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 4,54 mil. Kč); částka bude uvolňována dle potřeby bez ohledu na schválení projektové žádosti;
- převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Střední průmyslová škola Třebíč - výstavba pavilonu B ve výši max. 180,3 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 91,2 mil. Kč); částka bude uvolňována dle potřeby bez ohledu na schválení projektové žádosti; .

Odbor ekonomický: Celkové výdaje na oba projekty se předpokládají ve výši cca 225,7 mil. Kč. V případě schválení obou projektových žádostí a ukončení realizace podle podmínek IROP bude výše krajského spolufinancování cca 95,7 mil. Kč. V opačném případě bude nutné uhradit celou částku na realizaci projektů z rozpočtu kraje.

Projektová kancelář:
Projekty Střední průmyslová škola Třebíč - rekonstrukce pavilonů A a Střední průmyslová škola Třebíč - výstavba pavilonu B byly dne 20. 9. 2016 zaregistrovány do výzvy č. 33 IROP. Projektová kancelář Kraje Vysočina, p.o. doporučuje výše navržené řešení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
změnit usnesení č. 0360/04/2016/ZK ze dne 21. 6. 2016 tak, že odrážka:
- převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Řešení prostor pro Střední průmyslovou školu Třebíč - stavební úpravy v budově A a výstavba nové budovy na místě budovy B ve výši max. 225,7 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 136,7 mil. Kč); částka do výše 32 mil. Kč na realizaci úprav v budově A bude uvolněna dle potřeby, ostatní prostředky budou uvolňovány, pokud bude projekt vybrán k realizaci
se nahrazuje dvěma odrážkami ve znění:
- převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Střední průmyslová škola Třebíč - rekonstrukce pavilonů A ve výši max. 45,4 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 4,54 mil. Kč); částka bude uvolňována dle potřeby bez ohledu na schválení projektové žádosti;
- převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účet určený na financování projektu Střední průmyslová škola Třebíč - výstavba pavilonu B ve výši max. 180,3 mil. Kč, (z toho předpokládané spolufinancování kraje do výše 91,2 mil. Kč); částka bude uvolňována dle potřeby bez ohledu na schválení projektové žádosti; .
Odpovědnost OŠMS, OM, Projektová kancelář Kraje Vysočina p.o.
Termín 31. 12. 2018
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz