Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-08-2005-40

ZK-08-2005-40.doc
Číslo materiálu40
Číslo jednacíZK-08-2005-40
NázevNabídka bezplatného převodu pozemku v k.ú. Mostiště u Velkého Meziříčí a obci Velké Meziříčí
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá M. Vystrčil
Počet příloh
Popis problémuNa odbor majetkový se obrátil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, územní pracoviště Brno, odloučené pracoviště Žďár nad Sázavou s nabídkou převodu pozemku par. č. 777/2 - ostatní plocha, ost. komunikace o výměře 1701 m2. Pozemek je veden Katastrálním úřadem pro Vysočinu, katastrální pracoviště Velké Meziříčí na LV 60000 pro k. ú. Mostiště u Velkého Meziříčí, obec Velké Meziříčí. Uvedený pozemek slouží jako parkoviště Nemocnice sv. Zdislavy v Mostišti. Pozemek byl nemocnici nabídnut, ale ta nabídku odmítla. Úřad dále pozemek nabízel městu Velké Meziříčí, kam katastrální území Mostiště u Velké Meziříčí územně patří. Ani město neprojevilo o pozemek zájem. Vzhledem k tomu, že pozemek těsně navazuje na silnici III/35437, nabídl Úřad pozemek kraji Vysočina jako vlastníkovi silnic II. a III. třídy na území kraje. Pokud o pozemek kraj neprojeví zájem, nabídne jej Úřad úplatným převodem třetím osobám.
Návrh řešení OM navrhuje nabídku Úřadu pro zastupování státu odmítnout. Uvedený pozemek neslouží potřebám kraje, resp. Správy a údržby silnic Žďár nad Sázavou. Nemocnice sv. Zdislavy není zřízena krajem Vysočina a jedná se o soukromou organizaci a možnost parkování vozidel pacientů či zaměstnanců nemocnice nepřísluší řešit kraji. Dle názoru OM by bylo vhodné geometricky zaměřit část silnice v úseku podél areálu nemocnice tak, aby mohlo být parkoviště odděleno od silničních pozemků. Při místním šetření bylo zjištěno, že není zřetelné, kde končí parkoviště a začíná silniční pozemek. V případě využití nabídky Úřadu a přijetí pozemku do vlastnictví kraje by pro Správu a údržbu silnic Žďár nad Sázavou vznikaly náklady na běžnou údržbu a zejména zimní údržbu plochy nesloužící jako silnice. Z tohoto důvodu OM nedoporučuje nabídku na převod pozemku par. č. 777/2 v k.ú. Mostiště u Velkého Meziříčí, obec Velké Meziříčí do vlastnictví kraje přijmout.
StanoviskaUsnesením 1477/36/2005/RK ze dne 15. 11. 2005 rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje odmítnout nabídku převzetí pozemku par. č. 777/2 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1701 m2 v k.ú. Mostiště u Velkého Meziříčí, obec Velké Meziříčí od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do vlastnictví kraje.
Odbor dopravy a silničního hospodářství nesouhlasí s nabídkou bezúplatného převzetí pozemku par. č. 777/2 v k.ú. Mostiště u Velkého Meziříčí do vlastnictví kraje, neboť pro potřeby kraje, resp. příspěvkové organizace je nepotřebný.
Správa a údržba sinic Žďár nad Sázavou nedoporučuje převzetí majetku.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
odmítá
nabídku bezúplatného převzetí pozemku par. č. 777/2 - ost. plocha, ost. komunikace o výměře 1701 m2 v k.ú. Mostiště u Velkého Meziříčí, obec Velké Meziříčí od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových do vlastnictví kraje Vysočina.
Odpovědnost odbor majetkový
Termín prosinec 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz