Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2016-125

ZK-05-2016-125.doc  ZK-05-2016-125pr01.doc
Číslo materiálu125
Číslo jednacíZK-05-2016-125
NázevFOND VYSOČINY - grantový program Cyklodoprava a cykloturistika 2016 - II
Zpracoval P. Stejskal
Předkládá M. Kružíková
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení nového grantového programu doplňujícího podprogramy stávajícího grantového programu Cyklodoprava a cykloturistika 2016 zaměřeného na doprovodnou infrastrukturu cyklotras a projektovou přípravu cyklostezek a cyklotras.
Cílem tohoto nového programu je podpora v oblasti cykloturistiky ve smyslu zkvalitňování komunikací sítě prioritně páteřních cyklotras s nadregionálním významem. Zkvalitněním sítě cyklotras se rozumí údržba, opravy a rekonstrukce místních komunikací zejména IV. třídy a veřejně přístupných účelových komunikací, po kterých je vedena cykloturistická trasa značená orientačním cykloturistickým značením KČT.
Záměrem je, aby vznikaly souvislé, bezpečné a komfortní koridory pro cykloturistiku. Budování cyklostezek ve spádovém dosahu obcí a měst je investory spolufinancovatelné např. z rozpočtu SFDI, evropských fondů, příp. dalších cizích zdrojů, kde je ale kladen vždy důraz na cyklodopravní charakter projektu. Síť cyklotras je ale z velké části vedena právě po místních a účelových komunikacích. Vlastníci těchto komunikací nejsou motivováni žádným dotačním titulem, aby stav těchto komunikací zlepšovali pouze s ohledem na cykloturistiku.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu připravil k vyhlášení grantový program v objemu 2,5 mil. Kč. Grantový program je určený pro veřejný i soukromý sektor s maximální možnou podporou 500 tis. Kč na jednu žádost s minimální spoluúčastí žadatele 50% uznatelných nákladů.
Vznik dotačního titulu je v souladu se schválenou Strategií rozvoje cykloturistiky a cyklodopravy v Kraji Vysočina na období 2014 - 2020 a naplňuje opatření A.1 - Rozvoj sítě cyklotras a cyklostezek s primárně rekreačním využitím.
Zaměření navrhovaného grantového programu je dalším posunem v rozsahu podpory v oblasti rozvoje cykloturistiky. Současně je v souladu s hlasováním veřejnosti v aplikaci Váš názor k otázkám směřování podpory cyklodopravy a cykloturistiky. Výsledky této ankety vzala Rada Kraje Vysočina na vědomí na svém zasedání 17. 5. 2016 usnesením č. 0839/17/2016/RK.
S ohledem na navrženou finanční alokaci není program v návrhu této výzvy zaměřen na spolufinancování výstavby nových cyklostezek.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky:
Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID FV01830.

Rada Kraje Vysočina:
rada kraje materiál projednala na svém zasedání dne 30. 8. 2016 a usnesením č. 1573/27/2016/RK doporučila grantový program zastupitelstvu kraje k vyhlášení.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
vyhlašuje
grantový program Cyklodoprava a cykloturistika 2016 - II dle materiálu ZK-05-2016-125, př. 1;
jmenuje
* řídicí výbor grantového programu Cyklodoprava a cykloturistika 2016 - II ve složení:
ODS -
KDU-ČSL -
ČSSD -
KSČM -
Pro Vysočinu -
TOP09 a STAN -
* ...................... předsedou řídicího výboru grantového programu Cyklodoprava a cykloturistika 2016 - II ;
* garantem grantového programu Cyklodoprava a cykloturistika 2016 - II odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu a zástupce garanta Ing. Zuzanu Vondrákovou s právem hlasovacím a Ing. Petra Stejskala s právem poradním;
pověřuje
radu kraje, aby v případě rezignace člena řídicího výboru jmenovala náhradníka.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz