Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-05-2016-10

ZK-05-2016-10.doc  ZK-05-2016-10pr01.doc  ZK-05-2016-10pr02.doc
Číslo materiálu10
Číslo jednacíZK-05-2016-10
NázevNávrh Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuV roce 2015 schválilo Zastupitelstvo Kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina ze dne 8. 9. 2015 č. 08/15 (dále jen Zásady). Cílem tohoto dotačního programu je podpořit obce, které zřizují jednotku požární ochrany sboru dobrovolných hasičů (dále jen JPO SDH) zapojenou do plánu plošného pokrytí kraje. Dotace z programu slouží ke krytí nákladů na opravy a repase mobilní požární techniky, které přesahují rámec běžné údržby. Zásady mají neomezenou platnost. Konkrétní podmínky a specifika pro aktuální rok upravuje výzva pro podávání žádostí.
Od 1. 7. 2016 vstoupily v platnost nové podmínky zákona č. 340/2015 Sb., o zvláštních podmínkách účinnosti některých smluv, uveřejňování těchto smluv a o registru smluv (zákon o registru smluv), který stanoví nově povinnost zveřejňování smluv v informačním systému veřejné správy - Registru smluv při poskytování dotací z veřejných zdrojů. V této souvislosti je nutno upravit stávající Zásady.
Návrh řešení V souvislosti s legislativními změnami předkládá odbor sekretariátu hejtmana ke schválení upravené Zásady, ve kterých jsou nové legislativní podmínky zohledněny. Úpravy spočívají zejména ve změně vzorové smlouvy, která je přílohou Zásad. Vlastní Zásady a systém přidělování dotací zůstávají beze změn. Smlouva je doplněná o údaje zohledňující povinnost zveřejnění smluv v Registru smluv. Nové Zásady ruší stávající Zásady ze dne 8. 9. 2015 č. 08/15.
Současně s upravenými Zásadami je ke schválení předložena Výzva k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na realizaci projektů dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina pro rok 2017 . Přijímání žádostí bude probíhat ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku, vlastní realizace projektů a přidělení dotace v roce 2017. Termíny pro podávání žádostí, realizaci projektu a vyplacení dotace jsou navrženy tak, aby kraj splnil zákonnou povinnost a obce měly dostatek času na realizaci projektu.
Celková částka k zajištění dotačního programu je navržena ve výši 1,5 mil Kč a bude zapracována do návrhu rozpočtu kraje na rok 2017. Její výše je navržena s ohledem na objem žádostí z minulých let. V roce 2016 požádaly obce o dotace v celkové výši 1,41 mil Kč.
V zájmu kraje je udržení vysokého bezpečnostního standardu připravenosti na řešení mimořádných a krizových situací na území Kraje, který je dlouhodobě budován ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem kraje. Integrovaný záchranný systém (IZS), který tento standard zajišťuje, je třeba udržovat a neustále rozvíjet. Součástí IZS jsou i JPO SDH a akceschopnost každé z nich přispívá k jeho kvalitnímu fungování. Snížení akceschopnosti kterékoliv ze složek představuje možné riziko omezení celkové funkce IZS. Bezchybné fungování požární techniky je pro akceschopnost JPO SDH naprosto nezbytné.
Zkušenosti z minulých let ukázaly, že ze strany obcí je zájem o dotace na opravy a repase. Příčinou je zastaralá požární technika a vysoké náklady na pořízení nové, kterou si i přes možnost požádat si o státní dotaci nemohou dovolit všechny obce. Ty, které nemohou investovat velké částky, proto řeší obnovu mobilní požární techniky opravou nebo repasí. Náklady i tak představují pro obec významný zásah do rozpočtu a ne vždy je v jejich silách opravy realizovat samofinancováním. Z pozice kraje je proto vhodné monitorovat akceschopnost jednotlivých složek IZS, respektive JPO SDH obcí a v případě potřeby iniciovat opatření, kterým se akceschopnost jednotky zajistí. Dotace na opravy a repase je jedním z nich.
StanoviskaRada kraje usnesením č. 1540/27/2016/RK doporučuje zastupitelstvu kraje schválit:
* Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina dle materiálu RK-27-2016-11, př. 1;
* Výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na realizaci projektů dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina na rok 2017 dle materiálu RK-27-2016-11, př. 2.

Ekonomický odbor nemá připomínky.

Legislativní výbor:
Stanovisko legislativního výboru bude předloženo na jednání zastupitelstva kraje.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* Zásady Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina dle materiálu ZK-05-2016-10, př. 1;
* Výzvu k předkládání žádostí o poskytnutí dotace na realizaci projektů dle Zásad Zastupitelstva Kraje Vysočina pro poskytování dotací obcím na opravy a repase mobilní požární techniky jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v Kraji Vysočina na rok 2017 dle materiálu ZK-05-2016-10, př. 2.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz