Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2016-75

ZK-03-2016-75.doc
Číslo materiálu75
Číslo jednacíZK-03-2016-75
NázevPředfinancování projektů Transformace Domova Háj I. - III. a Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II.
Zpracoval R. Sýkora, E. Komínková
Předkládá P. Krčál
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina schválilo Usnesením č. 0557/06/2015/ZK zapojení příspěvkových organizací Domov Kamélie Křižanov, Domov Háj, Domov Lidmaň a Domov ve Zboží do procesu transformace s ohledem na specifické podmínky výzev IROP a OPZ. Zároveň zastupitelstvo schválilo převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši max. 10 000 000 Kč na předfinancování přípravné fáze a počátek realizace projektů s tím, že finance budou uvolňovány průběžně dle aktuální potřeby každého projektu.
Na základě zmíněného předfinancování se podařilo připravit a podat dne 31. 3. 2016 první projektovou žádost do výzvy č. 7 s názvem Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, dále jen IROP (podání žádosti schválila rada kraje Usnesením č. 0567/11/2016/RK).

Dle harmonogramu IROP bude další výzva na proces transformace vyhlášena v červenci 2016 a ukončena v květnu 2017. Jedná se o kolovou výzvu, kdy k hodnocení a schvalování projektových žádostí dochází až po uzavření výzvy. Rozhodnutí o poskytnutí dotace v případě úspěšnosti projektu obdrží žadatel cca do 4 měsíců od ukončení výzvy, tj. v tomto případě se jedná o září 2017. Výzva neumožňuje zálohové financování, proto celou přípravnou fázi a část realizace musí žadatel zafinancovat z vlastních prostředků. Po vydání rozhodnutí v rámci první monitorovací zprávy prostřednictvím žádosti o platbu požádá žadatel o úhradu dosud vynaložených prostředků v rámci realizace projektu.
Podmínky výzvy č. 7, které budou téměř totožné u další plánované výzvy, stanovují, že k projektové žádosti žadatel dokládá projektovou dokumentaci do fáze žádosti o stavební povolení a doklad o vlastnictví nemovitosti před vydáním rozhodnutí o poskytnutí dotace. Přípravná fáze projektu, kterou je nutné předfinancovat z vlastních zdrojů, tedy s sebou nese výdaje na zpracování znaleckého posudku, případně geometrické zaměření, výdaje za nákup nemovitosti a zpracování kompletní projektové dokumentace.
V současnosti probíhá v rámci přípravy projektů výběr vhodných nemovitostí, na které se zpracovávají znalecké posudky. Po jejich zpracování připravuje odbor majetkový smlouvy kupní nebo budoucí kupní, které budou předkládány k projednání radě a zastupitelstvu jako samostatné materiály.
Z výše uvedeného předfinancování, které bylo zastupitelstvem schváleno na konci roku 2015, budou hrazeny především výdaje za znalecké posudky, dále nákup nemovitosti ve Světlé nad Sázavou a projektová dokumentace. Tyto výdaje byly obsaženy v již podaném projektu Transformace Domova Háj I. Z předfinancování lze dále hradit další poplatky a výdaje na projektování ostatních připravovaných projektů v rámci procesu transformace. Pro pokračování procesu transformace a zajištění nákupu nemovitostí, je však nezbytné další zajištění finančních prostředků pro předfinancování, aby bylo možné pokračovat v přípravě projektů do fáze jejich podání do IROP a naplnit tak požadované podmínky operačního programu. Jedná se především o přípravu dalších dvou projektů, které pokračují v procesu transformace Domova Háj, p. o. a dokončují jej, jedná se o projekty s názvem Transformace Domova Háj II. a III. Dále se jedná o projekty, které dokončují proces transformace Domova Kamélie Křižanov, p. o., jež byl zahájen již v předchozím programovém období 2007 - 2013, projekty nesou název Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II. Celkově se jedná o částku, nezbytnou na předfinancování těchto projektů, ve výši 45 000 000 Kč.
Integrovaný regionální operační program hradí způsobilé výdaje ve výši 90 %, žadatel se podílí 10 % ze způsobilých výdajů projektu a dále hradí výdaje nezpůsobilé. Výdaje na předfinancování budou po ukončení projektů a odečtení 10 % spoluúčasti kraje a případných nezpůsobilých výdajů, které vznikají např. rozdílem mezi požadovanou kupní cenou a výší obvyklé ceny ve znaleckém posudku, vráceny zpět do Fondu strategických rezerv.
Odbor sociální věcí dokončil koncem roku 2015 poslední projekty transformace financované z Integrovaného operačního programu a realizované v předchozím programovém období 2007 - 2013. Poslední dotace byly přijaty v dubnu 2016 a prozatím zůstávají na zvláštních účtech projektů. Po vydání závěrečného vyhodnocení akce ze strany MPSV, jako dotačního orgánu, budou odhadem do konce srpna 2016 předloženy radě kraje materiály, které budou postupně projekty oficiálně ukončovat a finanční prostředky ze zvláštních projektových účtů, v celkové výši 87 476 246,29 Kč, převedeny zpět do Fondu strategických rezerv. Část prostředků, které se vrátí do Fondu strategických rezerv, je tak možné opět využít na předfinancování výše uvedených projektů transformace, které budou realizovány v programovém období 2014 - 2020.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí navrhuje, aby zastupitelstvo kraje schválilo převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů pro účely hrazení výdajů spojených s přípravou a realizací projektů Transformace Domova Háj I. - III. a Transformace Domova Kamélie Křižanov I. a II., ve výši 45 000 000 Kč.
StanoviskaUsnesením 0731/15/2016/RK rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účty projektů Transformace Domova Háj I. - III. a Transformací Domova Kamélie Křižanov I. a II. ve výši max. 45 000 000 Kč pro účely hrazení výdajů spojených s přípravou a realizací těchto projektů. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2016 až 2021 postupně, dle aktuální potřeby každého projektu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na zvláštní účty projektů Transformace Domova Háj I. - III. a Transformací Domova Kamélie Křižanov I. a II. ve výši max. 45 000 000 Kč pro účely hrazení výdajů spojených s přípravou a realizací těchto projektů. Finance budou uvolňovány v průběhu let 2016 až 2021 postupně, dle aktuální potřeby každého projektu.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 31. 12. 2021
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz