Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-03-2016-29

ZK-03-2016-29.doc  ZK-03-2016-29pr01.pdf
Číslo materiálu29
Číslo jednacíZK-03-2016-29
NázevUzavření souhlasného prohlášení - k. ú. Světlá nad Sázavou
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá L. Joukl
Počet příloh
Popis problémuNa OM se obrátilo město Světlá nad Sázavou se žádostí o určení vlastnického práva ke stavbě objektu bez č.p., který se nachází na pozemku par. č. 47/13 v k. ú. a obci Světlá nad Sázavou. Jedná se o starý objekt měření tepla sloužící jako technologické zařízení nacházející se mimo areál Akademie - VOŠ, Gymnázium a SOŠ Světlá nad Sázavou. Původně tento objekt sloužil jako hlavní předávací stanice tepla v době, kdy bylo teplo dodáváno ze skláren Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou. V předmětném objektu je zakončeno potrubí bývalého horkovodu. V současné době je teplo vedeno z hlavní kotelny nacházející se v ulici Na Bradle. Město Světlá nad Sázavou vede tento objekt od r. 2001 ve svém majetku jako Objekt měření teplovodu u sklářské školy . Pozemek, na kterém je tento objekt (není veden v katastru nemovitostí) postaven, je ve vlastnictví Kraje Vysočina a k hospodaření byl předán Akademii - Vyšší odborné škole, Gymnáziu a Střední škole uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou. Vzhledem k tomu, že objekt, jako součást energetického zařízení, se nestává součástí pozemku (ustanovení § 509 zákona č. 89/2012 Sb.) a jde o samostatnou nemovitou věc, je třeba vyřešit vlastnictví tohoto objektu. Město Světlá nad Sázavou navrhuje uzavřít souhlasné prohlášení, v němž Kraj Vysočina uzná vlastnictví města Světlá nad Sázavou a do budoucna tak předejít případným sporům.
Dále město Světlá nad Sázavou předložilo žádost o určení vlastnického práva ke stavbě chodníku nacházející se na pozemcích par. č. 47/1 (vlastník město Světlá nad Sázavou), par. č. 47/18 (vlastník - Kraj Vysočina) a par. č. 47/23 (vlastník ČR - Státní pozemkový úřad). Chodník zajišťuje přístup k budově Akademie - Vyšší odborné škole, Gymnázia a Střední škole uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou. Při přípravě stavby Akademie - Vyšší odborné škole, Gymnázium a Střední škole uměleckoprůmyslové Světlá nad Sázavou - oprava venkovní kanalizace Sázavská bylo zjištěno, že chodník nevede v evidenci ani město Světlá nad Sázavou ani Kraj Vysočina. I tento stav chce město napravit uzavřením souhlasného prohlášení.
Návrh řešení OM navrhuje uzavřít souhlasné prohlášení týkající se objektu měření tepla nacházející se na pozemku par. č. 47/13 - ost. plocha, zeleň v k.ú. Světlá nad Sázavou, v němž Kraj Vysočina uzná vlastnické právo města Světlá nad Sázavou. Objekt byl v minulosti postaven jako součást rozvodu a měření tepla pro město Světlá nad Sázavou, nyní již tomuto účelu neslouží, ale město jej stále vede ve své evidenci.
Co se týká vlastnictví chodníku na pozemcích různých vlastníků bylo v archivních dokumentech odboru stavebního úřadu a územního plánování MěÚ Světlá nad Sázavou dohledáno, že v rámci stavby Internátní středisko skláren Bohemia Světlá nad Sázavou z roku 1966 byl chodník vybudován společně s budovami č.p. 543 č.p. 544 a č.p. 545, které jsou v současné době vlastnictvím Kraje Vysočina. Z toho lze dovodit, že chodník má být ve vlastnictví kraje, neboť nebyl dohledán žádný doklad, podle kterého byl chodník předán do vlastnictví města Světlá nad Sázavou. Následně by mělo dojít k majetkoprávnímu vypořádání pozemků pod chodníkem, čemuž musí předcházet vyhotovení geometrického plánu na zaměření chodníku.
StanoviskaUsnesením 0587/12/2016/RK rada kraje doporučila zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít mezi Krajem Vysočina a městem Světlá nad Sázavou souhlasná prohlášení, ve kterých:
Kraj Vysočina uznává vlastnické právo města Světlá nad Sázavou ke stavbě objektu bez č.p. nacházejícího se na pozemku par. č. 47/13 v k. ú. Světlá nad Sázavou, který v minulosti sloužil jako hlavní předávací stanice tepla;

Město Světlá nad Sázavou uznává vlastnické právo Kraje Vysočina ke stavbě chodníku nacházejícího se na pozemcích par. č. 47/1 - ost. plocha, zeleň, par. č. 47/18 - ost. plocha, zeleň a par. č. 47/23 - ost. plocha, zeleň v k. ú.a obci Světlá nad Sázavou s tím, že po vyhotovení geometrického plánu bude provedeno majetkoprávní vypořádání a Kraj Vysočina, resp. Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou povede stavbu tohoto chodníku ve své evidenci.

Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou souhlasí s navrženým usnesením.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
rozhoduje
uzavřít mezi Krajem Vysočina a městem Světlá nad Sázavou souhlasná prohlášení, ve kterých:
* Kraj Vysočina uznává vlastnické právo města Světlá nad Sázavou ke stavbě objektu bez č.p. nacházejícího se na pozemku par. č. 47/13 v k. ú. Světlá nad Sázavou, který v minulosti sloužil jako hlavní předávací stanice tepla;
* Město Světlá nad Sázavou uznává vlastnické právo Kraje Vysočina ke stavbě chodníku nacházejícího se na pozemcích par. č. 47/1 - ost. plocha, zeleň, par. č. 47/18 - ost. plocha, zeleň a par. č. 47/23 - ost. plocha, zeleň v k. ú.a obci Světlá nad Sázavou s tím, že po vyhotovení geometrického plánu bude provedeno majetkoprávní vypořádání a Kraj Vysočina, resp. Akademie - Vyšší odborná škola, Gymnázium a Střední škola uměleckoprůmyslová Světlá nad Sázavou povede stavbu tohoto chodníku ve své evidenci.
Odpovědnost OM
Termín 30. září 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz