Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2005-41

ZK-07-2005-41.doc
Číslo materiálu41
Číslo jednacíZK-07-2005-41
NázevNávrh na stanovení počtu členů dozorčích rad v zakladatelských listinách nemocnic
Zpracoval: V. Švarcová
Předkládá P. Hájek
Počet příloh
Popis problémuUsnesením č. 0421/06/2005/ZK ze dne 20. 9. 2005 Zastupitelstvo kraje schválilo záměr založení akciových společností za účelem provozování nemocnic. Současně byl usnesením rady kraje č. 1112/27/2005/RK ze dne 30. 8. 2005 na základě řádně provedeného výběrového řízení schválen výběr firmy Advokátní kancelář Svejkovský, Kabelková, v. o. s., Kamenická 1, 301 12 Plzeň (dále jen "právní poradce"), pro realizaci zakázky na akci "Změna hospodářko-právní formy nemocnic na akciové společnosti". Povinností právního poradce dle smlouvy uzavřené s krajem je zejména vypracovat ve spolupráci s krajem návrh optimálního postupu při změně a zajistit vlastní realizaci procesu změny, k tomu zpracovat všechny potřebné dokumenty k založení a následnému vzniku akciových společností. V současné době dospěl celý proces do rozhodování o založení akciových společností krajem jako jediným společníkem a schvalování zakladatelských dokumentů (viz následující bod jednání). Rada kraje doporučila usnesením č. 1305/31/2005/RK ze dne 4. 10. 2005 zastupitelstvu tento materiál schválit.
Zmíněné zakladatelské dokumenty, tzn. zakladatelské listiny a stanovy akciových společností mimo jiné závazně pro počátek vzniku a fungování nových nemocnic řeší orgány společností. Jedním z těchto orgánů je obligatorně právě dozorčí rada se svými významnými kontrolními kompetencemi. Převážně dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti. Členové dozorčí rady jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů a záznamů týkajících se činnosti společnosti a kontrolují, zda účetní zápisy jsou řádně vedeny v souladu se skutečností a zda podnikatelská činnost společnosti se uskutečňuje v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady. Dozorčí rada dále přezkoumává účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty a předkládá své vyjádření valné hromadě.
Tento orgán akciových společností musí mít nejméně tři členy, počet jejích členů musí být dělitelný třemi. V zakladatelských dokumentech doporučených radou kraje a předkládaných zastupitelstvu ke schválení je předpokládáno vytvoření tříčlenných dozorčích rad akciových společností.
Návrh řešení Vzhledem k významu tohoto orgánu pro chod obchodních společností a rozsáhlou kontrolní působnost je vhodné, aby byl vícečetný a jeho členy byli zástupci širšího (politického) spektra. Proto se doporučuje v této fázi před schvalováním zakladatelských dokumentů stanovit počet členů dozorčích rad akciových společností zakládaných za účelem provozování nemocnic na šest. Usnesení zastupitelstva bude mít deklaratorní povahu vzhledem k vlastnímu procesu zakládání předmětných akciových společností.
Na členy dozorčí rady se vztahuje zákaz konkurence dle § 196 obchodního zákoníku ve smyslu ustanovení § 200 téhož zákoníku. Členové dozorčí rady dostávají za svou činnost odměny nebo jiné plnění dle rozhodnutí valné hromady, resp. jediného akcionáře.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
doporučuje
v zakladatelských dokumentech nemocnic ustanovit šestičlenné dozorčí rady.
Odpovědnost P. Hájek
Termín 18. 10. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz