Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2016-73

ZK-02-2016-73.doc  ZK-02-2016-73pr01.pdf
Číslo materiálu73
Číslo jednacíZK-02-2016-73
NázevProjekt Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko-Česká republika
Zpracoval O. Sklenář
Předkládá M. Hyský
Počet příloh
Popis problémuJedná se o přípravu projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v
Kraji Vysočina v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika (dále jen Program), kde Kraj Vysočina bude vedoucím partnerem projektu.
Důvodem pro předložení projektu je nově nastavený systém hodnocení předložených žádostí v Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika pro období 2014-2020, kdy kvalita projektů bude hodnocena prostřednictvím odborných hodnotitelů. Na české straně bude každý projekt hodnocen z hlediska kvality pomocí bodů třemi odbornými hodnotiteli, vždy po jednom z každého kraje (Jihomoravský, Jihočeský a Kraj Vysočina), a to i v případě, že do projektu nebude zapojen projektový partner z příslušného kraje. Na rakouské straně bude zajištěno odborné hodnocení kvality příslušnou spolkovou zemí. Výsledek hodnocení pak bude za českou stranu zprůměrován a monitorovacímu výboru bude předložen celkový průměr českého i rakouského hodnocení včetně komentářů jednotlivých hodnotitelů. Hodnocení bude následně sloužit jako jeden z podkladů pro rozhodování monitorovacího výboru o schválení, resp. neschválení projektu.
Důvodem pro zavedení tohoto nového prvku v rámci procesu administrace přeshraničních projektů je zajištění kvalifikovaného hodnocení předložených žádostí a dosažení maximální kvality podpořených projektů. Pro zajištění co nejnižší administrativní zátěže a za účelem flexibilní koordinace procesu hodnocení v celém programovém území byla na české straně zvolena forma samostatného projektu technické pomoci pro všechny kraje (shodný projekt podává také kraj Jihočeský a Jihomoravský), přičemž kraje následně uzavřou se svými hodnotiteli příslušné smlouvy.
Jako hodnotitelé byli osloveni pracovníci příslušných odborů Krajského úřadu Kraje Vysočina, resp. jeho zřizovaných organizací, a kvůli zamezení střetu zájmů při hodnocení také externí odborníci z relevantních organizací. Oficiální nominaci hodnotitelů za Kraj Vysočina pak následně na základě doložených životopisů provede Ministerstvo pro místní rozvoj. Aktuálně byla vyhlášena první výzva v rámci Programu s konečným termínem pro předkládání žádostí do 22. 3. 2016. První kolo hodnocení předložených projektových žádostí proběhne již v dubnu tohoto roku.
Partnerem projektu technické pomoci je Město Vídeň.
Realizace projektu je plánována na roky 2016-2023, konec tedy 31. 12. 2023. Předpokládaný celkový rozpočet projektu bude činit 23 530 €, tj. 635 310 Kč (1 euro = 27,00 Kč). Rozpočet Kraje Vysočina bude činit 23 530 €. Spolufinancování krajem je ve výši 2 353 €, tj. 63 531 Kč (10 % z celkových nákladů kraje), neboť v rámci Programu je garantováno proplacení způsobilých výdajů projektu z 85 % z Evropského fondu pro regionální rozvoj - ERDF a 5 % ze Státního rozpočtu České republiky.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (ORR) navrhuje Zastupitelstvu Kraje Vysočina schválit účast Kraje Vysočina jako vedoucího partnera v projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika dle materiálu ZK-02-2016-73, př. 1. se spolufinancováním z vlastních zdrojů ve výši 2 353 €, tj. 63 531 Kč (10 % z celkových nákladů kraje, 1 euro = 27,00 Kč) a převést finanční prostředky z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů v maximální výši 635 310 Kč (1 euro = 27,00 Kč) na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina.

Dle ustanovení § 35 odst. 2 písm. h) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, je zastupitelstvu kraje vyhrazeno rozhodovat o spolupráci kraje s jinými kraji a o mezinárodní spolupráci.
StanoviskaRada Kraje Vysočina: Rada Kraje Vysočina na svém jednání dne 8. 3. 2016 doporučila usnesením č. 0403/09/2016/RK navržené usnesení ( Rada kraje doporučuje zastupitelstvu kraje schválit účast Kraje Vysočina jako vedoucího partnera v projektu Technická pomoc
AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika dle materiálu RK-09-2016-34, př. 1. se spolufinancováním z vlastních zdrojů ve výši 2 353 €, tj. 63 531 Kč (10 % z celkových nákladů kraje, 1 euro = 27,00 Kč); schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů v maximální výši 635 310 Kč (1 euro = 27,00 Kč) na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina; ukládá Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina připravit a předložit projektovou žádost dle podmínek pro projekty technické pomoci v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika. ).

Projektová kancelář: Všichni členové grémia s projektovým záměrem souhlasí.

Odbor ekonomický: Předložený projektový záměr není uveden v Rozpočtovém výhledu Kraje Vysočina na roky 2016 - 2018. Dle projektové fiše by celkový rozpočet projektu měl být ve výši cca 635 tis. Kč, z toho samotné spolufinancování kraje cca 64 tis. Kč.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* účast Kraje Vysočina jako vedoucího partnera v projektu Technická pomoc
AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Rakousko - Česká republika dle materiálu ZK-02-2016-73, př. 1. se spolufinancováním z vlastních zdrojů ve výši 2 353 €, tj. 63 531 Kč (10 % z celkových nákladů kraje, 1 euro = 27,00 Kč);
* převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů v maximální výši 635 310 Kč (1 euro = 27,00 Kč) na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány dle aktuálních potřeb projektu Technická pomoc AT-CZ - hodnocení kvality projektů v Kraji Vysočina.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 30. 4. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz