Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2016-16

ZK-02-2016-16.doc  ZK-02-2016-16pr01.doc  ZK-02-2016-16pr02.doc
Číslo materiálu16
Číslo jednacíZK-02-2016-16
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace - Modernizace perinatologického centra II. stupně a zařazení nové akce do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) má statut perinatologického centra II. stupně - intermediární péče = nižší stupeň intenzivní péče (dále jen PCIMP ). Základním cílem perinatologie je rozvoj optimální diferencované péče o těhotné ženy a jejich novorozence tak, aby byla zajištěna vysoká kvalita života budoucí populace. Takový cíl je významný nejen z hlediska medicínského, ale i z hlediska sociálního a ekonomického. Bližší informace o PCIMP v Nemocnici jsou uvedeny v materiálu
ZK-02-2016-16, př. 1.
V současné době Nemocnice plánuje a připravuje projektový záměr Modernizace perinatologického centra II. stupně (dále jen Projekt ). Cílem Projektu je modernizace, dovybavení a obnovení přístrojové a monitorovací techniky PCIMP. Účelem je zajistit odpovídající podmínky pro zvýšení kvality poskytovaných zdravotnických služeb a pro jejich rozšíření.
Projekt bude předložen v rámci výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví.
Celkové předpokládané výdaje Projektu jsou ve výši 9 mil. Kč. Podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje se předpokládá ve výši 85 % a ze státního rozpočtu ve výši 5 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Zbývajících 10 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z vlastních zdrojů Nemocnice.
Začátek realizace Projektu je plánován na duben 2016 a ukončení má být v prosinci 2020.
Nemocnice požádala o schválení Projektu a zajištění jeho finančního krytí (předfinancování) zápůjčkou z rozpočtu kraje. Nemocnice předložila v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 radě kraje projektovou fiši dle materiálu ZK-02-2016-16, př. 2.
Současně s realizací Projektu je nutné provést stavební úpravy v předpokládané hodnotě cca 3,5 mil. Kč, které vytvoří odpovídající pracovní a hygienické podmínky pro pacienty a zdravotnický personál. V rámci nosných principů neonatologické péče je individualizovaná péče o novorozence a respekt k jeho vývojovým potřebám součástí ošetřovatelských a terapeutických postupů. K předčasně narozenému dítěti z podstaty patří matka (rodiče), proto aby byly co nejdříve zajištěny všechny potřeby vyvíjejícího se dítěte. Kvalitní rodičovská péče vyžaduje jiný styl ošetřovatelského přístupu a ten vyžaduje jiný způsob uspořádání prostor novorozenecké intenzivní péče. Jedná se tedy o rozšíření současného prostoru oddělení a přístrojové dovybavení celého oddělení, tak aby bylo možno ošetřovat dítě za přítomnosti matky nebo v její těsné blízkosti, a to i v případě poskytování intenzivní péče.
Na základě konzultace s odborem regionálního rozvoje bylo doporučeno výdaje na stavební práce nezahrnout mezi způsobilé výdaje Projektu. S ohledem na to, že stavební úpravy budou realizovány na nemovitosti ve vlastnictví Kraje Vysočina, je navrhováno zajistit realizaci z úrovně vlastníka. Po dohodě s odborem majetkovým se navrhuje stavební práce financovat z rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví doporučil radě kraje schválit projektový záměr Nemocnice v souladu s projektovou fiší dle materiálu ZK-02-2016-16, př. 2 a doporučit zastupitelstvu kraje souhlasit s realizací Projektu a schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat Projekt v celkové výši 9 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného regionálního operačního programu za předpokladu, že bude Projekt doporučen k financování (poskytnutí dotace). Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace Projektu.
V případě schválení Projektu (doporučení k poskytnutí dotace) bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování celkových výdajů Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného regionálního operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
Dále odbor majetkový navrhl zařadit novou akci Nemocnice Havlíčkův Brod - Rekonstrukce perinatologického centra do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2 - Zdravotnictví. Zařazení akce do rozpočtu umožní tuto akci projekčně připravit a následně realizovat v návaznosti na schválení Projektu. Akce bude finančně kryta změnou rozpisu rozpočtu, v rámci akcí uvedených v kapitole Nemovitý majetek, příloze M2 - Zdravotnictví
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický: Jedná se o projekt modernizace, dovybavení a obnovení přístrojové a monitorovací techniky perinatologického centra Nemocnice se spoluúčastí zdrojů z EU. Závazek kraje ve výši 9 mil. Kč na předfinancování projektu bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji.
Odbor regionálního rozvoje: Doporučení ORR uvedené v popisu problému výdaje na stavební práce nezahrnout mezi způsobilé výdaje Projektu vychází z programového dokumentu IROP, kde je v popisu opatření uvedeno: Realizace projektů bude spočívat v pořízení technologií a přístrojového vybavení potřebného pro péči v podpořeném oboru. Vyhlášení výzvy v rámci Specifického cíle 2.3 IROP Zvýšení kvality návazné péče je dle zveřejněného harmonogramu výzev IROP plánováno na duben 2016, v tuto chvíli tedy nejsou oficiálně stanoveny podmínky výzvy. Bude nutné prověřit, zda projektový záměr odpovídá podmínkám výzvy (harmonogram, finanční rozsah, apod.).
Rada kraje projednala materiál usnesením č. 0229/06/2016/RK na 6. zasedání rady kraje dne 16. 2. 2016.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
souhlasí
s realizací plánovaného projektu Modernizace perinatologického centra II. stupně Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu;
schvaluje
finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat schválený projekt Modernizace perinatologického centra II. stupně Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, v souladu s materiálem ZK-02-2016-16, př. 2, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu v celkové výši 9 000 000 Kč poskytnutím zápůjčky, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu.
Odpovědnost ředitel Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický, odbor majetkový
Termín 29. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz