Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-02-2016-15

ZK-02-2016-15.doc  ZK-02-2016-15pr01.pdf  ZK-02-2016-15pr02.doc  ZK-02-2016-15pr03.xls
Číslo materiálu15
Číslo jednacíZK-02-2016-15
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace - Pořízení zdravotnické techniky a vybavení komplexu PCHO
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá J. Běhounek
Počet příloh
Popis problémuKraj Vysočina počátkem letošního roku zahajuje realizaci investičního záměru Pavilon chirurgických oborů Nemocnice Třebíč (dále jen PCHO ). Jedná se o výstavbu nového lůžkového pavilonu a rekonstrukci některých stávajících výstavbou dotčených objektů v Nemocnici Třebíč, příspěvkové organizaci (dále jen Nemocnice ), která má být dle plánu dokončena na přelomu let 2018 a 2019. Součástí tohoto záměru není pořízení vybavení PCHO.
V současné době Nemocnice plánuje a připravuje projektový záměr Pořízení zdravotnické techniky a vybavení komplexu PCHO (dále jen Projekt ).
Cílem Projektu je pořízení přístrojové techniky a vybavení nového PCHO. Součástí Projektu je také částečná obnova přístrojového vybavení operačních sálů (budova O) a budovy gynekologie (budova G). Obě budovy tvoří v souladu s projektovou dokumentací s novostavbou jeden funkční celek. Předpokládané celkové výdaje Projektu (investiční i neinvestiční) jsou 193 mil. Kč.
Nemocnice požádala o schválení Projektu a zajištění jeho finančního krytí (předfinancování a spolufinancování) dle materiálu ZK-02-2016-15, př. 1. Projekt bude předložen v rámci výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví.
Podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje se předpokládá ve výši 85 % a povinná spoluúčast žadatele ve výši 15 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Začátek realizace Projektu je plánován na září 2016 a ukončení Projektu má být v prosinci 2018.
Nemocnice dále předložila v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 radě kraje projektovou fiši dle materiálu ZK-02-2016-15, př. 2. V materiálu ZK-02-2016-15, př. 3 je uveden detailní rozpočet Projektu v členění dle jednotlivých vybavovaných budov.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví navrhl radě kraje schválit:
* projektový záměr Nemocnice v souladu s projektovou fiší dle materiálu
ZK-02-2016-15, př. 2
a doporučit zastupitelstvu kraje souhlasit:
* s realizací Projektu a s podílem na povinné spoluúčasti Nemocnice. Příspěvek určený na úhradu spoluúčasti žadatele bude schvalován příslušným orgánem kraje až po ukončení financování a závěrečném vyhodnocení Projektu.
Dále odbor zdravotnictví navrhl radě kraje schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat Projekt v celkové jeho předpokládané výši (193 mil. Kč) poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného regionálního operačního programu za předpokladu, že bude Projekt doporučen k financování (poskytnutí dotace). Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace Projektu;
V případě schválení Projektu (doporučení k poskytnutí dotace) bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování celkových výdajů Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného regionálního operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem s tím, že konkretizace položek uplatněných do projektu bude upřesněna po konzultaci s projektovou kanceláří.

Odbor ekonomický: Jedná se o významný projekt na pořízení zdravotnické přístrojové techniky a vybavení nově stavěného pavilonu chirurgických oborů a některých pavilonů Nemocnice, které se stavbou souvisejí, se spoluúčastí zdrojů z EU. Závazek kraje ve výši 193 mil. Kč na předfinancování projektu bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému materiálu.

Odbor majetkový nemá námitek k předloženému návrhu na usnesení.

Odbor informatiky nemá po konzultaci s nemocnicí Třebíč k navrženému projektu připomínky.

Odbor analýz a podpory řízení doporučuje pověřit kompletní administrací projektu Projektovou kancelář Kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci.

Rada kraje projednala materiál usnesením č. 0154/04/2016/RK na 4. zasedání rady kraje dne 26. 1. 2016.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
souhlasí
s realizací plánovaného projektu Pořízení zdravotnické techniky a vybavení komplexu PCHO Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu a se spolufinancováním povinné spoluúčasti žadatele v souladu s materiálem ZK-02-2016-15, př. 2;
schvaluje
finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat schválený projekt Pořízení zdravotnické techniky a vybavení komplexu PCHO Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, v souladu s materiálem ZK-02-2016-15, př. 2, předkládaný do Integrovaného regionálního operačního programu v celkové jeho výši 193 mil. Kč poskytnutím zápůjčky, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu.
Odpovědnost ředitelka Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 29. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz