Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2005-28

ZK-07-2005-28.doc  ZK-07-2005-28pr1.doc  ZK-07-2005-28pr2.xls  ZK-07-2005-28pr3.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíZK-07-2005-28
NázevKomunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina
Zpracoval A. Řehořová, J. Bína
Předkládá J. Vondráček
Počet příloh
Popis problémuObčanské sdružení Agora Central Europe, společnost pro demokracii a kulturu uspěla s projektem "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina" v první výzvě Opatření 3.2 Podpora sociální integrace v regionech Společného regionálního operačního programu (dále jen SROP). Projekt se zaměřuje na pomoc obcím při zavádění procesu komunitního plánování, který rada kraje uznala jako jednu z metod použitelných pro plánování sociálních služeb.
V období předkládání projektu do výše uvedené výzvy bylo Radou kraje schváleno uzavření Smlouvy o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina" usnesením č. 0524/15/2005/RK. Smlouva je uvedena v příloze č. 3 tohoto materiálu. Důvodem k navázání partnerství se stal především zájem kraje podnítit obce k plánování sociálních služeb s cílem vytvořit jejich síť na základě diskuse a konsensu zadavatelů, uživatelů a poskytovatelů těchto služeb.
Z povinností partnera (kraje Vysočina) uvedených v čl. III této smlouvy vyplývá i spolupráce při řešení problému předfinancování jednotlivých etapa projektu, pokud jejich financování nebude pokryto zálohovými platbami na dotace z Evropských strukturálních fondů a bude tak ohrožena jejich realizace.
Po vyhodnocení projektu hodnotiteli byl schválen k podpoře usnesením zastupitelstva kraje Vysočina č. 0290/04/2005/ZK.
Celkové uznatelné výdaje projektu jsou ve výši 6 891 926,50 Kč a projekt je rozložen do 4 etap (1. etapa s výdaji ve výši 1 433 589,30 Kč, 2. etapa ve výši 2 057 156,10 Kč, 3. etapa ve výši 1 982 186,- Kč a 4. etapa ve výši 1 418 995,10 Kč). Doba trvání projektu je 22 měsíců. Rozpočet projektu je uveden v příloze č. 2 materiálu.
Návrh řešení V první výzvě předmětného opatření SROP nebyl vytvořen mechanismus poskytování záloh pro nepodnikatelské subjekty a nestátní neziskové organizace se tak potýkají s nedostatkem finančních prostředků na realizaci jednotlivých etap nebo celých projektů. I při rozdělení do etap způsobuje nedostatek finančních prostředků skutečnost, že vyúčtování dotace ukončené etapy a následné obdržení peněz trvá přibližně půl roku po ukončení etapy. Tím se realizátor projektu dostává do finančních obtíží, neboť musí zabezpečit realizaci již další etapy, na kterou se mu však již nedostává finančních prostředků z vlastních zdrojů.
Za tohoto stavu je pochopitelný malý zájem nestátních neziskových organizací o podávání projektů do Opatření 3.2 SROPu.
Do obdobné situace se tedy dostává i o.s. Agora-CE, která je realizátorem projektu, ve kterém své partnerství potvrdil kraj Vysočina. Zaslala tedy žádost o poskytnutí záloh na realizaci projektu, ve které popisuje stávající situaci a poukazuje na uzavřenou partnerskou smlouvu.
Pro druhou výzvu rada kraje doporučila usnesením č. 1148/28/2005/RK zastupitelstvu kraje schválit mechanismus zálohových plateb pro nestátní neziskové organizace, které podají žádost v druhé výzvě uvedeného opatření SROP. Tím kraj Vysočina vyřešil problém předfinancování některých projektů do budoucna, přičemž se přijaté řešení nevztahuje na projekty schválené k poskytnutí datace na základě první výzvy.
Navrhujeme radě kraje v návaznosti Smlouvu o partnerství a vzájemné spolupráci za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina" uzavřenou dne 25. 4. 2005 výše popsaný problém řešit uzavřením Smlouvy o poskytování půjček za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina", která je přílohou č. 1 tohoto materiálu.
K zabezpečení půjčky pro první etapu projektu navrhujeme použít prostředky z Fondu strategických rezerv s tím, že půjčku bude možné do tohoto fondu opět vrátit. Pro rok 2006 bude v případě schválení předložené smlouvy předpokládané náklady zohlednit v rozpočtu příštího roku.
StanoviskaRada kraje Vysočina doporučila zastupitelstvu kraje schválit předkládaný materiál usnesením č. 1225/29/2005/RK.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
* uzavření Smlouvy o poskytování půjček za účelem realizace projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina" dle materiálu ZK-07-2005-28, př. 1;
* převod finančních prostředků ve výši 1 433 tis. Kč z Fondu strategických rezerv do výdajové části rozpočtu kraje kapitoly Sociální věci pro rok 2005 u § 4399 - Ostatní záležitosti sociálních věcí a zaměstnanosti, položky 5622 - Neinvestiční půjčené prostředky občanským sdružením za účelem krytí výdajů spojených s poskytnutím půjčky občanskému sdružení Agora CE na realizaci první etapy projektu "Komunitní plánování sociálních služeb v kraji Vysočina".
Odpovědnost odbor sociálních věcí a zdravotnictví, ekonomický odbor
Termín březen 2008
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz