Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro zastupitelstvo čj. ZK-07-2015-63

ZK-07-2015-63.doc  ZK-07-2015-63pr01.pdf
Číslo materiálu63
Číslo jednacíZK-07-2015-63
NázevProjekt Hrad Roštejn - zpřístupnění nových expozic
Zpracoval R. Bendová, I. Schallnerová, J. Komínová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuJedná se o schválení projektového záměru Hrad Roštejn - zpřístupnění nových expozic připravovaného do Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2014 - 2020 (dále jen IROP ).
Nositelem tohoto projektu by byl Kraj Vysočina, který je vlastníkem hradu Roštejn. Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace, která má objekt hradu ve správě, splňuje podmínky pro podporu z IROP stanovené v programovém dokumentu - muzeum je zřizováno krajem; spravuje sbírku dle zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů; a návštěvnost muzea, vypočítaná jako roční průměr za poslední tři roky, překročila 30 000 návštěvníků. V rámci IROP Specifického cíle 3.1. Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního dědictví je jedním z podporovaných opatření Zefektivnění ochrany a využívání sbírkových a knihovních fondů a jejich zpřístupnění.
S ohledem na vysokou každoroční návštěvnost (cca 40 tis. osob/rok) a vzhledem k morální i faktické zastaralosti expozic, které v současnosti neodpovídají muzejním trendům, je cílem projektu vytvořit na hradě Roštejn nové expozice, které budou adekvátním způsobem prezentovat a zpřístupňovat sbírky jihlavského muzea.
Záměrem je vytvořit dvě nové samostatné expozice. První bude klasická hradní trasa (památková interiérová instalace), v jejímž rámci bude prezentována historie hradu, dále objekt jako lovecký hrad a správní centrum obory. Druhá trasa bude přístupná bez průvodce (moderní muzejní instalace) a obsahově i způsobem instalace bude zaměřena na rodiny s dětmi. K prezentaci dalších sbírkových předmětů a krátkodobým výstavám se předpokládá využití prostor kamenné věže, která je v současnosti obtížně přístupná. Další zejména sezónní výstavy budou realizovány ve Výstavním sále. Všechny instalace předpokládají využití moderních metod výstavnictví (atraktivní grafika, světla, IT a AV apod.) ovšem s důrazem na muzejní formy prezentace autentických sbírkových předmětů. Reinstalace stávajících expozic a ostatních prostor umožní vystavit i doposud veřejnosti nepřístupné sbírkové předměty, které nebyly nikdy prezentovány. Projekt si zároveň klade za cíl zvýšit ochranu vystavených sbírkových předmětů, odstranit přístupové bariéry v prostorách hradní věže a využít její potenciál k výstavním účelům. S tvorbou expozic a zpřístupněním maximální možné části hradu souvisí i nutnost objekt stavebně revitalizovat tak, aby byly dlouhodobě zajištěny odpovídající zákonné podmínky pro prezentaci sbírkových předmětů a objekt byl po vizuální i uživatelské stránce návštěvnicky atraktivní. V rámci stavebních prací se předpokládá obnova fasád, statické zajištění objektu, rekonstrukce autentických částí a prvků interiéru a technologií včetně pořízení bezpečnostního systému a další. Zároveň je nezbytné restaurovat historické nástěnné malby, které budou přímou součástí návštěvnických tras.
Vzhledem k zaměření projektu na zpřístupnění sbírek, restaurování sbírkových fondů a revitalizaci stávajících a budování nových expozic byla na konzultaci s pracovníky Centra pro regionální rozvoj v Jihlavě potvrzena možnost tento projekt předložit do IROP připravované výzvy Muzea. Vyhlášení výzvy k překládání žádostí je plánováno na únor 2016 a ukončení příjmu žádostí na červenec 2016. Rámcové informace o projektu jsou uvedeny v materiálech ZK-07-2015-63 a ZK-07-2015-63, př. 1. Projektová žádost bude dále rozpracována na základě informací ze strany Ministerstva pro místní rozvoj a Centra pro regionální rozvoj, zejména na základě výzvy a specifických pravidel pro žadatele a příjemce, které budou uveřejněny v únoru 2016.
Předpokládané celkové náklady projektu jsou cca 55 000 000 Kč (z toho cca 5 000 000 Kč jsou výdaje, u kterých bude řídícím orgánem IROP upřesněno, zda se bude jednat o způsobilé výdaje projektu či nikoliv). Dotace z IROP je stanovena na 90 % z celkových způsobilých výdajů projektu.
Po rekonstrukci prostor a expozic hradu Roštejn se u toho objektu nepředpokládá zvýšení provozních nákladů. V případě doporučení projektu k financování řídícím orgánem IROP je nutným požadavkem pro správnou administraci a realizaci projektu mít na odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu (dále jen OKPPCR ) k dispozici konzultanta pro technické záležitosti týkající se expozic (např. z Projektové kanceláře, p. o. v případě, že tento odborník je zaměstnancem této příspěvkové organizace).
Návrh řešení Na základě výše uvedeného OKPPCR navrhuje Zastupitelstvu Kraje Vysočina schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 5 000 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Hrad Roštejn - zpřístupnění nových expozic s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány na přípravu projektu dle aktuálních potřeb.
Realizace projektu umožní vytvořit na hradě Roštejn nové expozice odpovídající významu památkového objektu a zkvalitnit prezentační nabídku příspěvkové organizace kraje, dále zvýší turistickou atraktivitu lokality a přispěje k rozvoji cestovního ruchu v Kraji Vysočina.
StanoviskaRada kraje: Rada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 1. 12. 2015 materiál projednala a usnesením 2210/36/2015/RK doporučila zastupitelstvu kraje schválit navrhované usnesení.

Odbor ekonomický: Předložený projektový záměr není uveden v Rozpočtovém výhledu Kraje Vysočina na roky 2016 až 2018, celkový rozpočet projektu by měl být ve výši cca 55 mil. Kč, samotné spolufinancování kraje cca 5,5 mil. Kč. Navrhovaný převod ve výši 5 mil. Kč by měl sloužit k financování přípravných prací, v případě přijetí projektu do IROP bude nutné schválit převod dalších finančních prostředků z FSR nebo z cizích zdrojů na předfinancování a spolufinancování realizace projektu.

Odbor regionálního rozvoje: Projektový záměr je zařazen do Regionálního akčního plánu pro území Kraje Vysočina. ORR spolupracuje s OKPPCR na přípravě projektového záměru a souvisejících úkonech.

Grémium ředitele: Souhlasí s projektovým záměrem.

Odbor majetkový: Nemá námitek k předloženému materiálu.
Návrh usneseníZastupitelstvo kraje
schvaluje
převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů ve výši 5 000 000 Kč na zvláštní účet kraje určený na financování projektu Hrad Roštejn - zpřístupnění nových expozic s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány na přípravu projektu dle aktuálních potřeb.
Odpovědnost OKPPCR
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz